ΣΕΔΑΠ: Άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ. Μόνιμη & σταθερή δουλειά για όλους

Μόνιμη & σταθερή εργασία – μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Συλλαλητήριο στις 12 Φλεβάρη, 6μμ., πλατεία Κλαυθμώνος

Η κυβέρνηση, με την πολιτική της και συνεχίζοντας την στρατηγική που ακολουθείται όλα τα χρόνια, δημιουργεί για χιλιάδες συμβασιούχους ένα καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας, γιατί, ενόψει των εθνικών εκλογών, εκτιμά ότι αυτοί και οι οικογένειές τους θα αποτελέσουν την εν δυνάμει εκλογική της πελατεία.

Η κυβέρνηση, εκμεταλλεύεται τις δυσκολίες της καθημερινής επιβίωσης των εργαζομένων και τη μεγάλη ανεργία και ανακοινώνει διαγωνισμούς και προσλήψεις που -σε πολλές των περιπτώσεων- η προκήρυξή τους ή η ολοκλήρωσή τους υπερβαίνουν την κοινοβουλευτική της θητεία, θέτοντας ζήτημα “ δώσε μου ψήφο για να διοριστείς στο Δημόσιο!»

Στο πλαίσιο αυτό, και με αφορμή τη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, πάρθηκε πρωτοβουλία Σωματείων, για κινητοποιήσεις, με αίτημα την αναθεώρηση του Άρθρου 103 του Συντάγματος, δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ της Αναθεώρησης του συγκεκριμένου άρθρου, γιατί επιβάλλεται να προβλέπεται ότι, όταν υπάρχει καταχρηστική παραβίαση των διατάξεων που ορίζουν ότι για τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου προσλαμβάνεται μόνιμο και όχι έκτακτο προσωπικό, να μετατρέπονται οι συμβάσεις αυτόματα σε Αορίστου Χρόνου.

Υπάρχει βέβαια και ο κίνδυνος να δημιουργηθεί κλίμα αναμονής και παραπομπής τού αιτήματος, της ΕΔΩ και ΤΩΡΑ μονιμοποίησης των χιλιάδων σημερινών συμβασιούχων, στις μετεκλογικές καλένδες και στη διαδικασία συζήτησης και ολοκλήρωσης των υπό Αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος. Η συζήτηση αυτή θα γίνει στην επόμενη βουλή και έτσι θα ενταχθεί ένα αίτημα ζωής και επιβίωσης χιλιάδων εργαζομένων στις προεκλογικές σκοπιμότητες των κομμάτων.

Ταυτόχρονα, υπάρχει και ο φόβος ότι η ένταξη στα αναθεωρητέα άρθρα του Συντάγματος και του Άρθρου 103, μπορεί να οδηγήσει στην επί τα χείρω Αναθεώρησή του, καθώς οι πολιτικοί συσχετισμοί σήμερα είναι αρνητικοί, και μπορεί να τεθεί επί τάπητος ακόμη και η κατάργηση της μονιμότητας και η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο.

Το μεγάλο εμπόδιο σήμερα δεν είναι το Σύνταγμα, αλλά οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκούνται και οδηγούν στη συρρίκνωση του κράτους και στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση όλων των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών. Η κυβέρνηση προφασίζεται ότι υπάρχει συνταγματική απαγόρευση που δεν επιτρέπει την μετατροπή των συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου σε Αορίστου Χρόνου. Αποκρύπτει όμως σκόπιμα ότι η ίδια συστηματικά και καταχρηστικά χρησιμοποιεί τις συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών που και αυτό απαγορεύει το Σύνταγμα, και μάλιστα αρκετές φορές πάνω και από το επιτρεπόμενο όριο. Για το λόγο αυτό, τα ελληνικά δικαστήρια σε πολλές περιπτώσεις δικαιώνουν συμβασιούχους και μετατρέπουν τις συμβάσεις τους σε Αορίστου Χρόνου.

Το αίτημα για μόνιμες και σταθερές εργασιακές σχέσεις δεν αφορά όμως μόνο στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Δεν πρέπει να αφήσουμε τους εργοδότες να αυξάνουν τα κέρδη τους, να κρατούν σε ομηρία και ανασφάλεια τους εργαζόμενους, να τους τρομοκρατούν και να τους απολύουν χωρίς αποζημίωση, και για το λόγο αυτό παλεύουμε για την κατάργηση των συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου για τις πάγιες ανάγκες των επιχειρήσεων και τη μετατροπή τους σε Αορίστου Χρόνου, καθώς και για την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας (μερική απασχόληση, ενοικιαζόμενη, εκ περιτροπής εργασία κτλ.).

Συντονίζουμε τη δράση μας με πάνω από εκατό πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Σωματεία του δημόσιου τομέα και καλούμε όλους στο Συλλαλητήριο στις 12 Φλεβάρη, 6:00 το απόγευμα, πλατεία Κλαυθμώνος, με αιτήματα:

– άμεση, πριν από τις εκλογές, μετατροπή όλων των συμβάσεων ΙΔΟΧ, στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τα Νοσοκομεία, τους ΟΤΑ και τα σχολεία, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε ΙΔΑΧ.

– κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών

– κάλυψη από δω και πέρα όλων των αναγκών του Δημοσίου με την ανοιχτή προκήρυξη των θέσεων και με διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες, για να δίνεται η δυνατότητα σε όλους όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς, για την πρόσληψή τους στο Δημόσιο.

Αντιστεκόμαστε στις προεκλογικές σκοπιμότητες των κομμάτων και ζητάμε εδώ και τώρα να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ).

ΜΟΝΙΜΗ & ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής