Πορτογαλία: Κυβερνητική προσπάθεια να σπάσει η μεγάλη απεργία των νοσηλευτών

Οι νοσηλευτές δημόσιων νοσοκομείων στην Πορτογαλία έχουν ξεκινήσει νέες κυλιόμενες απεργίες από τις αρχές του μήνα διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, αυξήσεις στους μισθούς και στην αποζημίωση για την υπερωριακή εργασία, 35ωρο και βελτίωση των εργασιακών συνθηκών. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες κινητοποιήσεις τον Ιανουάριο που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.

Σύμφωνα με δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης της επικεφαλής του συνδικάτου των νοσηλευτών, οι εργαζόμενοι στον κλάδο αναγκάζονται να εργάζονται σε ηλικίες 63, 64, και 65 ετών σε βάρδιες κάτω από δύσκολες συνθήκες και να αντιμετωπίζουν σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα.

Οι κινητοποιήσεις που οργανώνονται από τα συνδικάτα είναι προγραμματισμένες να διαρκέσουν όλον τον Φλεβάρη με απεργίες και με στάσεις εργασίας. Οι απεργίες ξεκίνησαν από νοσοκομεία στην κεντρική Πορτογαλία και σύμφωνα με τα συνδικάτα πρόκειται να επεκταθούν σε νοσοκομεία στις βόρειες πλευρές της χώρας. Η μαζική συμμετοχή των νοσηλευτών στην απεργία έχει ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί στα νοσοκομεία που κηρύχτηκε η απεργία ένας μεγάλος αριθμός από προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις.

Όπως αναφέρουν τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση προχώρησε σε επίταξη των εργαζομένων σε 4 νοσοκομεία που συμμετείχαν στην απεργία με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα απευθύνει απειλές σε βάρος της ηγεσίας του συνδικάτου των νοσηλευτών. Είχε προηγηθεί τηλεοπτική συνέντευξη την Τρίτη το βράδυ του Πορτογάλου πρωθυπουργού, Αντόνιο Κόστα, που χαρακτήρισε την απεργία «καταχρηστική» και «εντελώς παράνομη».

Ήδη τα συνδικάτα έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη απαιτώντας να αρθεί το μέτρο της επίταξης και προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις.

Ένα κίνημα αλληλεγγύης έχει ξεσηκωθεί για να στηριχθεί ο αγώνας των νοσηλευτών αφού εργαζόμενοι από άλλους κλάδους ενισχύουν οικονομικά τον αγώνα τους, ώστε η απεργία να συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα των νοσηλευτών, το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση αρνείται να δώσει λύσεις στα αιτήματα των νοσηλευτών και προσπαθεί να μεταφέρει τις ευθύνες για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην λειτουργία των Νοσοκομείων στους νοσηλευτές που συμμετέχουν στην απεργία.

Οι κινητοποιήσεις στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία των νοσηλευτών δείχνουν ότι στις χώρες που εφαρμόστηκαν μνημόνια και ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές τα εισοδήματα συμπιέστηκαν και οι συνθήκες εργασίας τω Νοσηλευτών και γενικότερα των εργαζομένων στην υγεία επιδεινώθηκαν δραματικά. Βεβαίως σε αυτές τις χώρες οι εργαζόμενοι φαίνεται να αντιδρούν και να διεκδικούν το δίκιο τους. Κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει στη χώρα μας, παρότι αυτές οι μνημονιακές πολιτικές συνεχίζονται, με ευθύνη κυρίως αυτών που θέλουν να εμφανίζονται ως ηγεσίες των νοσηλευτών και των εργαζομένων στην υγεία.