Ιρλανδία: Διαδήλωση στο πλευρό των νοσηλευτών – Βάρβαρες οι εργασιακές συνθήκες

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν το Σάββατο στο κέντρο του Δουβλίνου για να υποστηρίξουν την απεργία των Ιρλανδών νοσηλευτών/τριών. Οι νοσηλευτές απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς,  επαρκή στελέχωση των μονάδων υγείας και χρηματοδότηση του δημοσίου συστήματος υγείας της Ιρλανδίας.

Υπενθυμίζουμε ότι για χρόνια στην Ιρλανδία εφαρμόστηκαν και συνεχίζουν να αφήνουν το αποτύπωμά τους μνημονικές πολιτικές με ολέθριες συνέπειες για το χώρο της υγείας.Τα σωματεία των νοσηλευτών/τριών και των μαιών κάλεσαν την Ιρλανδική κοινωνία να συμπαραταχθεί και να διαδηλώσει μαζί τους, γιατί τα αιτήματα της απεργίας τους αφορούν στο σύνολο του πληθυσμού, που θα ωφεληθεί αν στελεχωθούν και χρηματοδοτηθούν σωστά τα νοσοκομεία της χώρας τους, και η ιρλανδική κοινωνία ανταποκρίθηκε μαζικά στο κάλεσμα.

Απαράδεκτες οι εργασιακές συνθήκες για τους νοσηλευτές

Στο video που ακολουθεί είναι από τις κινητοποιήσεις και απεργίες του νοσηλευτικού κλάδου στην Ιρλανδία αυτή την εβδομάδα. Οι νοσηλεύτριες περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα τις δύσκολες συνθήκες εργασίας στα δημόσια Νοσοκομεία της χώρας.

Είναι προφανές ότι οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές δεν περιορίζουν μόνο τα εισοδήματα και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων αλλά διαμορφώνουν ένα σκληρό εργασιακό περιβάλλον που επηρεάζει αρνητικά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι εργαζόμενοι. Όπως θα δείτε στο video οι συνθήκες εργασίας ελάχιστα απέχουν από τις αντίστοιχες στα ελληνικά δημόσια Νοσοκομεία.

Ο περιορισμός της στελέχωσης και της χρηματοδότησης των δημόσιων δομών υγείας αποτελεί στρατηγική επιλογή των σύγχρονων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται με ή χωρίς μνημόνια στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.