Την προκλητική στάση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που αρνήθηκε να συναντήσει την ΑΔΕΔΥ κατά την κινητοποίηση Ομοσπονδιών του Δημοσίου (ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΕ – ΟΤΑ, ΠΟΕ – ΥΠΠΟ, ΠΟΕ – ΥΕΘΑ, ΠΟΤΚΕ – ΥΕΘΑ, ΠΟΕ – ΠΦΥ, ΠΟΥΕΦ, ΟΣΕΑΔΕ, ΠΟΕΥΠΣ, ΠΟΣΥΠ, ΟΣΥΑΠΕ, ΠΟΓΕΔΥ, ΠΟΣΕΥΓ, ΟΔΠΤΕ, ΠΟΠΟΚΠ, ΟΣΥΠΕΣΔΔΑ) για το θέμα του ανθυγιεινού επιδόματος και να απαντήσει στα αιτήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο, φαίνεται ότι ανέλαβε να «καλύψει» με δήλωσή του ο «υπαρχηγός» των 53 και υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο του:

Νομοθετική ρύθμιση για τη συνέχιση καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Γραφείο Τύπου
Υπουργείου Υγείας

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2019

Το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Οικονομικών η οποία θα προβλέπει τη συνέχιση της καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, πέραν της 28ης Φεβρουαρίου 2019, σε όλους τους δικαιούχους, όπως προβλέπεται στο άρθρο 396 παρ. 12 του ν 4512/2018.

Αμέσως μετά την ψήφιση της ρύθμισης θα ακολουθήσει σχετική εγκύκλιος από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό. Κατά συνέπεια, στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα δεν διακόπτεται  η καταβολή του επιδόματος σε όσους το λαμβάνουν μέχρι σήμερα.

Το υπουργείο Υγείας έχει διαβεβαιώσει κατ΄ επανάληψη τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, ότι όχι μόνο δεν συζητείται η κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, αλλά προωθείται η διεύρυνση των κατηγοριών που το δικαιούνται με επιπλέον επαγγελματίες υγείας που αδιαμφισβήτητα εντάσσονται σε καθεστώς ανθυγιεινής εργασίας.

Βεβαίως, μικρή σημασία έχουν οι δηλώσεις Ξανθού, αφού το θέμα αυτό δεν είναι στην αρμοδιότητά του. Ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως εξαγγέλλει νομοθετικές παρεμβάσεις άλλου υπουργείου και συγκεκριμένα του υπουργείου Οικονομικών, εξαγγελίες μάλιστα δεν περιορίζονται μόνο στο χώρο της αρμοδιότητάς του, της δημόσιας υγείας δηλαδή.

Είναι προφανές επίσης πως δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις για όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που λαμβάνουν το ανθυγιεινό, εκτός και αν ως «υπαρχηγός των 53 του ΣΥΡΙΖΑ», όπως τον εμφανίζουν τα ΜΜΕ, ανέλαβε να απαντήσει στη θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ώστε να καλύψει την απαράδεκτη στάση του απέναντι στην ΑΔΕΔΥ και τις Ομοσπονδίες.

Το αυτονόητα ερώτημα που τίθεται είναι τι πρέπει να πιστέψουμε ότι θα ισχύσει τελικά σχετικά με την χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.

Τη θέση που εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ ο διευθυντής του γραφείου Τσακαλώτου, ότι δηλαδή το υπ. Οικονομικών δεν έχει καταλήξει γύρω από το θέμα και γι’ αυτό θα προχωρήσει σε 6μηνη παράταση της προθεσμίας που είχε οριστεί ως καταληκτική (1-3-19) για την καταβολή του επιδόματος ή τη συνέχιση και διεύρυνση που ισχυρίζεται ο Α. Ξανθός; Ακόμα και αν δε δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εργατικά αιτήματα, τουλάχιστον ας προσπαθήσουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο γνωρίζουν πως η πρωτοβουλία των κινήσεων είναι στα χέρια του Υπ. Οικονομικών, το οποίο δεν δεσμεύεται να νομοθετήσει άμεσα, ούτε στην οριστική διασφάλιση της χορήγησης του επιδόματος σε όλους όσοι σήμερα το λαμβάνουν, ούτε βεβαίως έχει αφήσει ανοικτή την πιθανότητα για τη διεύρυνση σε άλλες κατηγορίες και αύξηση του επιδόματος που ζητούν τα Συνδικάτα. Αντιθέτως, μεταθέτει το ζήτημα αυτό στην νέα κυβέρνηση που θα προέλθει μετά τις βουλευτικές εκλογές προκειμένου αυτή να έχει μεγαλύτερη άνεση να το «διαχειριστεί».

Άλλωστε οι στοχεύσεις σε αυτό το ζήτημα, τόσο της τρόικα όσο και όλων των μνημονιακών δυνάμεων, είναι γνωστή στους εργαζόμενους στην υγεία, στους ΟΤΑ κτλ. Με πρόσχημα τη λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν δήθεν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, σε βάθος χρόνου, επιδιώκουν τον περιορισμό, τη συρρίκνωση και στο τέλος την περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος.

«Σιγή ασυρμάτου» για ΒΑΕ και ΣΕΠΕ

Ένα άλλο ζήτημα που δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστο, όσον αφορά στις δηλώσεις Ξανθού, είναι και το γεγονός ότι επιμελώς δεν απαντά και στα υπόλοιπα αιτήματα που έχουν θέσει τα συνδικάτα του Δημοσίου και σχετίζονται με την επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ στο Δημόσιο, ιδιαίτερα όταν αυτό αφορά το χώρο της υγείας καθώς και τον έλεγχο των υπηρεσιών για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας από το ΣΕΠΕ.

Ιδιαίτερα στο θέμα της παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας, το υπουργείο που ο ίδιος ηγείται μπορεί να χαρακτηριστεί ότι κατέχει τον τίτλο του «πρωταθλητή», με χαρακτηριστικά παραδείγματα την παραβίαση στη νομοθεσία για τα ωράρια, την μη χορήγηση των ημερών ανάπαυσης και τη χρησιμοποίηση εκτάκτων για πάγιες και διαρκείς ανάγκες «βαφτίζοντάς» τους ότι καλύπτουν πρόσκαιρες και επείγουσες ανάγκες.

Η προσχώρηση, όμως του ίδιου και της κυβέρνησης που υπηρετεί στο μνημονιακό μονόδρομο, δεν επιτρέπει την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, όχι μόνο στα θέματα της υγείας αλλά και στα ζητήματα που σχετίζονται με το εισόδημα και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο ΕΣΥ. Και γενικότερα, στο εισόδημα και τις συνθήκες των εργαζομένων ευρύτερα στο δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό.

Ψιλά γράμματα

Πέρα από την προσπάθεια να δικαιολογηθεί η πολιτική της κυβέρνησης με τη δήλωση , υπάρχει ένας ακόμα λόγος για τον οποίο προχώρησε σε αυτή την ανακοίνωση.

Η αλήθεια είναι ότι μια σειρά εκκαθαριστές της μισθοδοσίας στα νοσοκομεία δήλωναν ότι θα εφάρμοζαν το νόμο που έχει ψηφίσει αυτός και η κυβέρνησή του και από τον Μάρτιο θα πετσόκοβαν το ανθυγιεινό επίδομα.

Προφανώς, δεν είχαν πειστεί από την αφωνία που επεδείκνυε για το θέμα η κυβέρνηση όλα αυτό το χρονικό διάστημα, ούτε βεβαίως αρκούνταν στις ερμηνείες που έδιναν οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές στα νοσοκομεία. Ζητούσαν η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα νομοθετικά προκειμένου και οι ίδιοι να διασφαλιστούν.

Αυτός είναι και ένας ακόμα λόγος που το υπ. Υγείας υποχρεώθηκε να εξαγγείλει αυτό την νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, που όπως είναι γνωστό -πλέον- θα αφορά την εξάμηνη παράταση στη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.

Τι ζητούν ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδίες Δημοσίου

Υπενθυμίζεται πως ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες και εργαζόμενοι διεκδικούν:

1. Άμεση ρύθμιση, με οριστικό τρόπο, ΤΩΡΑ, για την απρόσκοπτη καταβολή του Ανθυγιεινού Επιδόματος. Καμία παράταση της εκκρεμότητας για τη μετεκλογική περίοδο.

2. Καμία περικοπή και υποβάθμιση στο ανθυγιεινό επίδομα, έτσι όπως χορηγείται σήμερα.

3. Επέκταση του ανθυγιεινού και σε άλλες κατηγορίες και ειδικότητες που το δικαιούνται και έχουν εξαιρεθεί.

4. Επέκταση στους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου, όπως και στους μόνιμους δικαιούχους.

5. Αναβάθμιση κατηγοριών από κατώτερη σε ανώτερη αιτιολογημένα, με αντίστοιχη αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος και επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ στους εργαζόμενους του Δημοσίου.

6. Πλήρη κάλυψη των εργασιακών χώρων του ελληνικού δημοσίου με τους απαραίτητους γιατρούς εργασίας και εθνικούς υπεύθυνους ασφαλείας, καθώς και τη λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται για την ασφάλεια των εργαζομένων. Επέκταση της αρμοδιότητας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στο δημόσιο τομέα.


Διαβάστε επίσης: