Χαρίτσης: Εύχεται να… είχαν σαρωθεί τα ταμειακά διαθέσιμα από το 2010

Ο ίδιος, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, φερόταν να διαφωνεί με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη για τη συγκέντρωση των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης σε ένα ταμείο. «Αυτό δεν πρέπει να συμβεί», «το θέμα το έχω θέσει στον Πρωθυπουργό, σε συνάντησή μας», έλεγε κτλ. Ωστόσο, μάλλον δεν υπάρχει καμία διαφωνία με το συνάδελφό του, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αλλά πλήρη ταύτιση. Κι αυτό, το διαπιστώνει κανείς από τη συνέντευξη που έδωσε ο Αλ. Χαρίτσης, στις 5 Φλεβάρη.

Ακολουθεί το ακριβές απόσπασμα από το σχετικό Άρθρο της έντυπης έκδοσης της Εφημερίδας «ΑΥΓΗ» της 6ης/2/2019:

«Στο ζέον θέμα των ημερών, που σχετίζεται με την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο υπουργός εξήγησε ότι καταβάλλεται προσπάθεια με το υπουργείο Οικονομικών να “ξεκαθαριστούν οι γκρίζες ζώνες”. Το ποσό που θα μεταφερθεί εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ. Διευκρίνισε ότι η Υπουργική Απόφαση Χουλιαράκη δεν σχετίζεται με προαπαιτούμενο που να έχουν θέσει οι θεσμοί και εκτίμησε ότι δεν θα επιφέρει κάποια αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα ενόψει stress test.

»“Εμείς ως κυβέρνηση εφαρμόζουμε κάτι που κάνουν και οι άλλες χώρες της Ε.Ε.” είπε και, κάνοντας ένα ευρύτερο σχόλιο, σημείωσε: “Εάν το 2010 τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων Γενικής Κυβέρνησης είχαν συγκεντρωθεί σε έναν λογαριασμό, δεν θα χρειαζόταν να προσφύγουμε σε δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας”. Απαντώντας στις αντιδράσεις των αιρετών, ο Αλ. Χαρίτσης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας ότι “προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχουν τα προβλήματα στις πληρωμές για την εκτέλεση των έργων, έτσι όπως τουλάχιστον τα περιγράφουν οι δήμαρχοι”. Διευκρίνισε ότι η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων δεν αφορά αυτά που είναι τοποθετημένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στις συνεταιριστικές τράπεζες».