Να τελειώνουμε με το συνδικαλισμό των διαδρόμων, των «επαφών» και των «συνεννοήσεων»

Χθες, οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησαν μαζικά στάση εργασίας, σε Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας, αντιδρώντας στα νέα αντεργατικά σχέδια της διοίκησης για νέες αποσχίσεις τμημάτων και απολύσεις εργαζομένων.

Στη σχετική του ανακοίνωση – κάλεσμα, το Δίκτυο Εργαζομένων στις Τράπεζες είναι αποκαλυπτικό όσον αφορά στις «κρυφές σκέψεις» των διοικούντων και της κυβέρνησης. Αφού σημειώνει πως η πρόσφατη απαγόρευση της εισόδου των σωματείων στους χώρους εργασίας δεν ήταν τελικά χωρίς λόγο, καθώς η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ήθελε να προλάβει τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε το σχέδιο μεταφοράς προσωπικού σε άλλη εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων, τονίζει:

«Η διοίκηση της τράπεζας προσπαθεί για δεύτερη φορά να επαναφέρει το θέμα της απόσχισης κλάδων και μεταφοράς προσωπικού σε άλλη εταιρεία, μέσω επίσημων τοποθετήσεων διευθυντικών της στελεχών. Ταυτόχρονα, μια συντονισμένη επίθεση από τα ΜΜΕ υποδεικνύει τα σχέδια των τραπεζών για απολύσεις και περικοπές προσωπικού. Όλα αυτά γίνονται με την ανοχή και τη στήριξη της κυβέρνησης. Αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις Δραγασάκη, ο οποίος την ώρα τα σχέδια των τραπεζών για μεταφορά δανείων και προσωπικού σε εταιρείες διαχείρισης βρίσκονται σε εξέλιξη, δήλωσε ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων θα χρειαστεί νέα κεφαλαιοποίηση με κρατικό χρήμα».

Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες επιθέσεις της εργοδοσίας, υπογραμμίζει το Δίκτυο Εργαζομένων στις Τράπεζες, «ο συνδικαλισμός των διαδρόμων, των “επαφών” και των “συνεννοήσεων” τελειώνει… είναι σε τέτοιες μάχες που φαίνεται ότι τα προβλήματα είναι κοινά για όλους μας και γι’ αυτό αναδεικνύεται η ανάγκη για ένα ισχυρό, αντιεργοδοτικό σωματείο για όλους τους εργαζόμενους της τράπεζας».