Οι… λογιστικές αλχημείες με την αύξηση του κατώτατου μισθού

Από τον ταξικό «αποστάτη»

Η κυβέρνηση έκανε οτιδήποτε για να διαλαλήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και την κατάργηση του υποκατάστατου μισθού, με προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και ήταν αυτός που το ανακοίνωσε, και ακολούθως με την αρμοδία υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, που πήρε τη «σκυτάλη» και μίλησε με νούμερα για την αύξηση (ισχύει από την 1η Φλεβάρη – εδώ το ΦΕΚ).

«Είναι σημαντική η αύξηση του κατώτατου μισθού;», θα αναρωτηθεί κάποιος. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Όχι.

Κι αυτό, διότι από τα 586 στα 650 ευρώ και του ημερομισθίου από 26 σε 29 ευρώ), μετά τη δραματική μείωση του κατά 22% το 2012 (από 751 ευρώ σε 586 ευρώ και στους νέους ως 24 ετών από 751 ευρώ σε 504 ευρώ ή 32%), δεν ανακόπτει ούτε στο ήμισυ την τεράστια απώλεια εισοδήματος μισθωτών εργαζόμενων τα μνημονιακά χρόνια.

Κι όχι μόνον αυτό, η απώλεια συνοδεύτηκε και από δραματική αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων και τη μείωση κοινωνικών δαπανών, με αποτέλεσμα το ποσοστό που ζει στα όρια της φτώχειας να ανέβει με βάση τα επίσημα στοιχεία από 18% το 2010 σε 48% το 2017.

Επιπλέον, δεν αποκαθίσταται το δικαίωμα των εργαζομένων και των Συνδικάτων στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, μέσα από τις οποίες θα μπορούσε να διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά παραμένει η διαμόρφωσή του αποκλειστικό δικαίωμα και τελική απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά σε όλους τους εργαζομένους;», μια άλλη ερώτηση που μπορεί να σκεφθεί κανείς. Η απάντηση ρητή και σαφής: Όχι.

Και δεν το λέει ο ταξικός «αποστάτης», το είπαν οι αρμόδιοι του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Εργασίας στους εργαζομένους μέσω «κοινωφελούς» του ΟΑΕΔ, που εργάζονται στους δήμους, στο πλαίσιο κινητοποίησης που είχαν στις 31 Γενάρη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Συντονιστικό τους (εδώ η πλήρης ανακοίνωση): «Αυτό όμως που δεν περίμεναν να ακούσουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ήταν η τοποθέτηση των εκπροσώπων των υπουργείων ότι η εξαγγελία της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού δεν είναι βέβαιο ότι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που είναι σε εξέλιξη. Όπως είπαν απαντώντας σε ερώτηση του συντονιστικού, “εξετάζεται το θέμα αυτό να αντιμετωπιστεί θετικά”, με εγκύκλιο ή νομοθετική ρύθμιση, χωρίς όμως να δεσμευτούν οριστικά».

«Έχουμε πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού;», θα μπορούσε να ρωτήσει επίσης κάποιος. Κι εδώ η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Όχι.

Κι αυτό, διότι από το 2020 θα εφαρμοστεί η μείωση του αφορόλογητου κατά 40% (από 8.636 σε 5.681 ευρώ), με αποτέλεσμα να πληρώνουν φόρο ακόμα και οι μερικά απασχολούμενοι, καθώς οι χαμηλοσυνταξιούχοι! Συνεπώς, η… αύξηση θα χαθεί εν ριπή οφθαλμού.

Επιπλέον, θα πρέπει κανείς να έχει στο μυαλό του τα «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα που έχει υπογράψει αυτή η κυβέρνηση μέχρι το 2060, που μεταφράζεται σε διαρκή λιτότητα και «τσουνάμι» περικοπών, που μπορεί να έρθουν μέσα από τη φορολογία ή τα έμμεσα χαράτσια κτλ., πράγμα που μεταφράζεται και σε έμμεση μείωση μισθών και συνεχιζόμενη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και φυσικά των συνταξιούχων.

«Και τι έχουμε, τελικώς, αν όχι αύξηση μισθών;», μια άλλη ερώτηση που μπορεί να σκεφθεί κάποιος. Κι εδώ η απάντηση ξεκάθαρη: προεκλογικά παίγνια και κυβερνώντων κι αντικυβερνώντων, προς άγραν ψήφων, ενόψει των προσεχών βουλευτικών εκλογών. Άλλωστε, ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αντιπολίτευση, ούτε κανένα άλλο κόμμα του μνημονιακού τόξου αμφισβητούν τις μνημονιακές και… μεταμνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και της επιτροπείας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αφού θέλουν να… τιμήσουν την υπογραφή τους προς τους δανειστές – τοκογλύφους. Για το ρητό «αμ’ έπος αμ’ έργον» προς το λαό και τους εργαζομένους… ούτε λόγος!


Διαβάστε | ΜΕΤΑ: Ανακοίνωση για την αύξηση του κατώτατου μισθού