Καταγγελία ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης ΑΔΕΔΥ: Νέα απόπειρα αυτοκτονίας στο Νοσοκομείο. Να λειτουργήσουν τώρα Ψυχιατρική και ΜΕΘ

Νέο περιστατικό απόπειρας αυτοκτονίας στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς σημειώθηκε από ψυχικά ασθενή που νοσηλευόταν σε πρόχειρα διαμορφωμένο δωμάτιο της παθολογικής κλινικής, καθώς (όπως επισημαίνει το Νομαρχιακό Τμήμα Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ) δεν λειτουργεί ψυχιατρική κλινική και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Στην ανακοίνωσή του, επισημαίνει πως «»πριν αλέκτορα φωνήσαι» από τις προειδοποιήσεις του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ για κινδύνους της ζωής ψυχικά ασθενών, λόγω μη λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής, συνέβη και νέο περιστατικό απόπειρας αυτοκτονίας στο ΓΝ Κεφαλονιάς (ΓΝΚ). Πάλι από ψυχικά ασθενή που νοσηλευόταν σε πρόχειρα διαμορφωμένο δωμάτιο της παθολογικής κλινικής. Το ευτύχημα ήταν ότι, οριακά, αποφεύχθηκε το μοιραίο. Επιπλέον, παραμένει κλειστή και η ΜΕΘ, όταν στο διπλανό νησί της Ζακύνθου θρηνήσαμε, πρόσφατα, θύματα γι’ αυτό το λόγο κι όταν είναι σε έξαρση η επικίνδυνη επιδημία γρίπης. Είναι τεράστια πολιτική και διοικητική ευθύνη να υπάρχει κατάλληλος χώρος και πλήρης εξοπλισμός τόσο για την ψυχιατρική όσο και για τη ΜΕΘ και να μην λειτουργούν, αφού δεν υπάρχει η στελέχωση με το αναγκαίο έμψυχο δυναμικό. Ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των κρατικών δομών, ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, ατομική ευθύνη για τους ασθενείς. Να η γραμμή όλων αυτών, από κοινού με ΕΕ – ΟΟΣΑ – κεφάλαιο. Είναι απαράδεκτο, επίσης, η τοπική διοίκηση (Δήμοι και Περιφέρεια), να επιδεικνύει προκλητική σιωπή και να ανέχεται αυτή την κατάσταση για το μείζον πρόβλημα στο Νομό».

Μετά και από αυτό το περιστατικό, η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, «πλαισιωμένη με εκπροσώπους σωματείων και φορέων (ΕΚΚΙ, ΕΛΜΕ-ΚΙ, Σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο, κ.ά.), αντέδρασε άμεσα. Πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο Διοικητή του ΓΝΚ. Για άλλη μια φορά οι εκπρόσωποι των σωματείων απαίτησαν να δοθούν, επειγόντως, λύσεις».

Ειδικότερα, «απαίτησαν:

  • Να λειτουργήσει, επιτέλους, η ψυχιατρική κλινική. Να σταματήσει το όνειδος του εγκλεισμού των ψυχικά ασθενών στο κελί της παθολογικής κλινικής. Να αντιμετωπίζονται οι ασθενείς ως ασθενείς και όχι ως φυλακισμένοι, εφόσον εξαντλούνται τα ιατρικά πρωτόκολλα.

  • Να στηριχθούν και όλες οι υπόλοιπες δομές ψυχικής υγείας στο Νομό, με κρατική ευθύνη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν λειτουργία και με πλήρη κάλυψη σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

  • Να λειτουργήσει η ΜΕΘ, πλήρως στελεχωμένη.

  • Να καλυφτούν όλες οι κενές θέσεις που προβλέπουν τα οργανογράμματα για όλες τις δομές Υγείας του Νομού (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία κλπ.)».

Παράλληλα οι εκπρόσωποι των σωματείων κατέστησαν σαφές, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, «ότι δεν θα ανεχτούν να συρθούν ξανά στα δικαστήρια εργαζόμενοι, ως εξιλαστήρια θύματα. Κυβέρνηση και διοικήσεις να σταματήσουν να «σφυρίζουν αδιάφορα», αφού πλέον η παραπάνω κατάσταση ανοίγει γενικότερα τον ασκό του Αιόλου, με θύματα τόσο τους ασθενείς όσο και τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας. Απέναντι σε αυτά τα αιτήματα και τις δυναμικές παρεμβάσεις των εκπροσώπων των σωματείων ο κ. Διοικητής παρέπεμψε στην ευθύνη της 6ης ΥΠΕ. Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι οι συνολικότερες λύσεις είναι πολιτικές. Ανέφερε ότι προσλαμβάνεται, σε λίγο καιρό, ψυχίατρος, ο οποίος όμως θα αξιοποιηθεί στα εξωτερικά ιατρεία! Δηλαδή, θα επιδιωχτεί, αρχικά, η ανοιχτή νοσηλεία για τα ψυχιατρικά περιστατικά και όχι η λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής, που απαιτεί επιπλέον προσωπικό! Για τη ΜΕΘ επανέλαβε την τεχνοκρατική προσωπική του άποψη, ότι δεν «σηκώνει» ΜΕΘ ο Νομός γιατί δεν έχει περιστατικά! Προέβη, επίσης, στην απαράδεκτη ενέργεια να προσβάλλει, με απαράδεκτους υπαινιγμούς, συνδικαλιστικό στέλεχος από το σωματείο του Νοσοκομείου».

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ καλεί «τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της Υγείας στα χέρια τους. Δεν πάει άλλο. Δεν πρέπει να θρηνήσουμε άλλα θύματα. Στον πόλεμο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση, στη λογική του μάνατζμεντ που εφαρμόζουν οι διορισμένες διοικήσεις, όλοι τους πιστοί στη αρχή «κόστους – οφέλους» της ΕΕ, στην ανοχή και την «ανθυγιεινή» παρότρυνση για περαιτέρω «αποκέντρωση» που ζητά η τοπική διοίκηση (Δήμοι και Περιφέρεια), πρέπει να υπάρξει συνολική απάντηση. Πάρτε ΤΩΡΑ μέτρα. Να υλοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των φορέων».