«Δραγασάκειος σπάθη» για ανακεφαλαιοποίηση. Η Τράπεζα Πειραιώς έτοιμη να «ξεφορτωθεί» κόκκινα δάνεια και προσωπικό

Από τον ταξικό «αποστάτη»

Το ρυθμό τον έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μίλησε για… προσοχή που πρέπει να δώσουμε στα κόκκινα δάνεια, αλλιώς… ανακεφαλαιοποίηση και κούρεμα καταθέσεων. Κι όταν λέμε για ανακεφαλαιοποίηση, μιλάμε για χρήματα που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Ήδη, από τις τρεις προηγούμενες, ο φορολογούμενος πλήρωσε πάνω από 73 δισ, ευρώ σε χρήμα και εγγυήσεις. Απέτυχαν, ως γνωστόν, παταγωδώς να «διασώσουν» τις τράπεζες, που αφελληνίστηκαν, απέτυχαν παταγωδώς να δώσουν ανάσα στην οικονομία της χώρας.

Με τις δηλώσεις του, ο Γ. Δραγασάκης, κρύβοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης «κάτω από το χαλί», βγάζει τη δαμόκλειο σπάθη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης, σε μια προσπάθεια να διεγείρει τον κοινωνικό αυτοματισμό, δηλαδή να στρέψει ενάντια στους φτωχοποιημένους δανειολήπτες, όσους δεν έχουν οφειλές σε τράπεζες, και να περάσει έτσι, με μεγαλύτερη ευκολία, και την τέταρτη (άμεση ή έμμεση) ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και τις απολύσεις 10.000 τραπεζοϋπαλλήλων ως το 2021, όπως έχουν υποσχεθεί στους «δανειστές».

Στο χορό, δεν έχασε την ευκαιρία, μπήκε η ανακεφαλαιοποιημένη με τα χρήματα του λαού, η Τράπεζα Πειραιώς. Η διοίκησή της, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωνε τα στελέχη της, και κατόπιν όλο το προσωπικό της, ότι προτίθεται να πωλήσει σε funds τα κόκκινα δάνειά της, με ταυτόχρονη μεταφορά και του σχετικού προσωπικού σ΄ αυτά ή πιθανόν σε εργολαβικές εταιρείες (σ.σ.: αυτή την εξέλιξη την έχει επισημάνει το Συνδικαλιστικό Δίκτυο των Εργαζομένων στις Τράπεζες και είχε κρούσει το κώδωνα του κινδύνου και είχε καλέσει την ΟΤΟΕ να ακολουθήσει αγωνιστικό δρόμο).

Πώληση κόκκινων δανείων και απόσχιση υπηρεσιών, λοιπόν, από την Τράπεζα Πειραιώς. Κι αναρωτιέται κανείς και εύλογα: Με ποιες εργασιακές σχέσεις άραγε; Για πόσο χρονικό διάστημα; Με ποια εργασιακή προοπτική; Με τι διασφαλίσεις; Και το συνδικαλιστικό όργανο των τραπεζοϋπαλλήλων, η ΟΤΟΕ, πώς απαντά στις προκλήσεις των τραπεζιτών; Με «αφωνία»;

Και για να μην ξεχνιόμαστε, όταν λέμε για Τράπεζα Πειραιώς, μιλάμε για: σωρεία των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, ανάλγητη πολιτική απέναντι στο προσωπικό της, διώξεις προκειμένου να φύγουν με «εθελούσια» έξοδο, με «προτάσεις» για «δωρεάν» παροχή εργασίας, με την εφαρμογή «εθελοντικής» άδειας άνευ αποδοχών και «εθελοντικής» μερικής απασχόλησης κάθε μήνα. Και τώρα, με απόσχισή υπηρεσιών από τον κλάδο των τραπεζ/λων και «μεταφορά» τους στα fund.