14.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στον «αέρα», το επίδομα γάμου του 10% επί του νέου κατώτατου μισθού

Πρόσφατα

Με έμμεση “ακύρωση” για τους έγγαμους μισθωτούς κινδυνεύει η αύξηση 11% την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση για τον μικτό κατώτατο μισθό από την 1η Φεβρουαρίου 2019. Και αυτό γιατί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία προέβλεπε επίδομα γάμου 10% επί του κατώτατου μισθού για όσους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα είναι παντρεμένοι, έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2018. 

Αν η εν λόγω Εθνική Σύμβαση Εργασίας δεν ανανεωθεί από τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ κλπ) έως τις 31 Μαρτίου και μαζί με αυτήν, η ισχύς του επιδόματος γάμου, τότε το σχετικό επίδομα θα πάψει να ισχύει.

Σε αυτήν την ακραία, για την ώρα, περίπτωση, θα εξανεμίζονταν στην πράξη η αύξηση η οποία θα ισχύσει σε δύο μέρες από σήμερα για τους έγγαμους οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, καθώς το επίδομα γάμου είναι ελάχιστα μικρότερο σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου (10% έναντι 11%). Για παράδειγμα, ο κατώτατος μισθός του έγγαμου άνω των 25 ετών με λιγότερα από τρία χρόνια προϋπηρεσία ανέρχεται σήμερα στα 644 ευρώ μικτά έναντι 586 ευρώ μικτά στα οποία ανέρχεται ο κατώτατος του άγαμου.

Αν χανόταν το επίδομα γάμου (στην περίπτωση που δεν ανανεωνόταν έως τις 31/3/2019), τότε ο κατώτατος μισθός του έγγαμου του σχετικού παραδείγματος θα κατέληγε (λόγω της κυβερνητικής απόφασης) να είναι  μόλις κατά 6 ευρώ υψηλότερος, φτάνοντας τα 650 ευρώ, καθώς θα μειωνόταν (λόγω ακύρωσης του επιδόματος γάμου 10%) και παράλληλα θα αυξανόταν… στα 650 ευρώ (λόγω της αύξησης 10%). Αντίθετα, αν διατηρηθεί το επίδομα γάμου, ο σημερινός μικτός  κατώτατος του έγγαμου (644 ευρώ) θα φτάσει, χάρη στην αύξηση, στα 715 ευρώ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις