6.7 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Με ενίσχυση των μπλόκων, απαντούν αγρότες και κτηνοτρόφοι στην τρομοκρατία και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης

Πρόσφατα

Με τα υπάρχοντα μπλόκα να ενισχύονται, αλλά και νέα να στήνονται σε όλη τη χώρα απαντούν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι στη συνδικαλιστική δίωξή τους και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης.

Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας, κατά την οποία αποφασίστηκε την Παρασκευή 1 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. να γίνει κινητοποίηση των αγροτών με τρακτέρ και τα αυτοκίνητά τους στο κέντρο της Λάρισας.

Το Σάββατο 2 Φλεβάρη στη 1 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων από όλη τη Θεσσαλία ώστε να εκφραστεί η συμπαράσταση στα αιτήματα και τη μορφή αγώνα που επιλέγουν οι αγρότες.

Την Κυριακή 3 Φλεβάρη στη 1 μ.μ. θα γίνει πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Νίκαια όπου θα γίνει συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις για την παραπέρα πορεία του αγώνα.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Ρίζος Μαρούδας πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας τόνισε ότι η απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης δίνεται ήδη με την ενίσχυση του μπλόκου της Νίκαιας με εκατοντάδες τρακτέρ και με άλλα που θα προστεθούν τις επόμενες μέρες καθώς και με καινούρια μπλόκα που στήνονται σε όλη τη χώρα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης το μπλόκο της Νίκαιας ενισχύθηκε με νέα δεκάδες τρακτέρ από χωριά της Λάρισας, στέλνοντας το μήνυμα ότι η μικρομεσαία αγροτιά συνεχίζει στις επάλξεις του αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της που αφορούν στην επιβίωσή της. Αυτό το μήνυμα άλλωστε έστειλαν και την Τρίτη οι αγρότες στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά και την προκλητική και πρωτοφανή απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διώξεις σε βάρος τους.

Την καταδίκη τους για τη συνδικαλιστική δίωξη των αγροτών οι οποίοι παραπέμπονται σε δίκη την 1η Μάρτη ως ηθικοί αυτουργοί για την κατάληψη του οδοστρώματος από τα τρακτέρ εκφράζουν Αγροτικοί Σύλλογοι, αλλά και εργατικά σωματεία από όλη τη χώρα, σημειώνοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς (Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά).

Νέα μπλόκα στήθηκαν σήμερα Τετάρτη

Στην Πρέβεζα μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έστησαν μπλόκο στον κόμβο του Λούρου μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας. Είχε προηγηθεί μαζικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή εργαζομένων και μαθητών οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Στη Μεσσηνία νέο μπλόκο στήθηκε στο Χανδρινό Πυλείας από τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού. Υπενθυμίζεται ότι μπλόκο έχει στηθεί και στο σταθμό της Μεσσήνης από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Μεσσήνης.

Στο Αίγιο μαζική συγκέντρωση στη γέφυρα του Μεγανίτη, στην είσοδο του Αιγίου, πραγματοποίησαν μικρομεσαίοι αγρότες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας».

Στις Σέρρες αγρότες του νομού με τα αγροτικά τους οχήματα κατάφεραν και προσπέρασαν τα ξημερώματα τον αστυνομικό φραγμό των ΜΑΤ που βρίσκεται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, και έφτασαν στο τελωνείο του Προμαχώνα.

Παράλληλα συνεχίζονται τα μπλόκα στη Φθιώτιδα, στον κόμβο της Πελασγίας, στη Βέροια στον κόμβο της Κουλούρας, στη Νάουσα στη διασταύρωση, στην Πέλλα στη διασταύρωση Γυψοχωρίου, στο σταθμό της Μεσσήνης, στην Ηλεία στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, στη Μαγνησία στον κόμβο Αερινού, στη Φλώρινα στον κόμβο Αντιγόνου Αμυνταίου, στο Ηράκλειο Κρήτης στον κόμβο Αστερουσίων, στα Χανιά στα Μεγάλα Χωράφια και στο Ρέθυμνο στις Μάντρες.

Καταδίκη της συνδικαλιστικής δίωξης και αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις

«Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι μάταια κοπιάζει να μας τρομοκρατήσει. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, η αγροτιά που μάχεται στα μπλόκα για την επιβίωσή της, δεν πρόκειται να φοβηθεί και να κάνει πίσω. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, ακόμα πιο μαζικά, δυνατά κι αποφασιστικά. Η απάντησή μας στον αυταρχισμό, στην τρομοκρατία και την αντιδημοκρατικότητα της κυβέρνησης θα δοθεί με την ενίσχυση των υπαρχόντων και το στήσιμο νέων μπλόκων απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας» τονίζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

«Η νέα δίωξη των αγροτών συνδικαλιστών είναι μια νέα σελίδα στη μαύρη βίβλο του αυταρχισμού και της καταστολής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το νόμο ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, ποινικοποίησε τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, χτύπησε με ΜΑΤ και βία τις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, εργατών, φοιτητών και στέλνει καθημερινά στα δικαστήρια αγωνιστές του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Μετά από όλα αυτά, προτείνουμε και εμείς τον κο Τσίπρα για το “Νόμπελ”… του Αυταρχισμού και της Καταστολής. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Η αγροτιά συνεχίζει τον αγώνα της» τονίζει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ.

Πληθαίνουν οι ανακοινώσεις καταδίκης της πρωτοφανούς συνδικαλιστικής δίωξης των αγροτών από Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες, που ξεκαθαρίζουν ότι το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουν τους αγώνες τους.

Την αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα της αγροτιάς, που κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις για την επιβίωσή της, εκφράζουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία. Παράλληλα καταδικάζουν την πρωτοφανή συνδικαλιστική δίωξη σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα των επόμενων ημερών

Παρασκευή 1 Φλεβάρη:

 • Νίκαια Λάρισας

– Στις 6 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί πορεία με τρακτέρ και αυτοκίνητα στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας. Στις 11 π.μ., θα γίνει και δυναμική αγωνιστική παρέμβαση στην Εφορία της Καρδίτσας.

 • Αιτωλοακαρνανία

Στο στήσιμο μπλόκου προχωρούν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Το μπλόκο θα στηθεί στις 11.30 το πρωί στο Χαλίκι, παραπλεύρως της Ιονίας Οδού, στη θέση Μπάγια, ανάμεσα σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού θα μεταβούν στο σημείο συντεταγμένα, με μηχανοκίνητη πορεία τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων, η οποία θα ξεκινήσει από τα σημεία των προσυγκεντρώσεων που ορίστηκαν στις 10.30 π.μ. στο Αγγελόκαστρο και στον κόμβο της Συκιάς.

 • Ηλεία

– Στις 11.30 π.μ., συλλαλητήριο στο χώρο του Μπλόκου του κόμβου Αγίου Γεωργίου, έξω από τον Πύργο. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία στον Πύργο σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες, διεκδικώντας την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στο λάδι, την αντιμετώπιση ζημιών από το δάκο και τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές που έπληξαν καλλιέργειες της περιοχής, καθώς και για την τιμή του γάλακτος των κτηνοτρόφων.

 • Αίγιο

– Στις 5 μ.μ., συγκέντρωση στα «Βενζινάδικα» της Νέας Εθνικής Οδού στο ρεύμα προς Αθήνα, στην οποία καλεί ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας».

 • Ρέθυμνο

– Στις 10 π.μ. κινητοποίηση στις Μάντρες από τους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους Πλατάνου – Μελάμπων Ρεθύμνης και την Επιτροπή Αγώνα Τυμπακίου.

 • Ηράκλειο

Στις 2.30 μ.μ., παράσταση διαμαρτυρίας του Μπλόκου Πραιτωρίων στο δημοτικό Συμβούλιο Αρχανών – Αστερουσίων, ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, τον οποίο θα συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σάββατο 2 Φλεβάρη:

 • Νίκαια Λάρισας

– Στην 1 μ.μ., στο χώρο του μπλόκου της Νίκαιας θα γίνει σύσκεψη – συγκέντρωση εκπροσώπων μαζικών φορέων από όλη τη Θεσσαλία, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματα, αλλά και στη μορφή αγώνα που έχει επιλέξει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

 • Αιτωλοακαρνανία

– Στις 12 το μεσημέρι, στα Διόδια του Ακτίου, θα γίνει συλλαλητήριο μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας και του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ακτίου – Βόνιτσας. Στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου θα προχωρήσουν σε συμβολικό άνοιγμα των διοδίων.

Κυριακή 3 Φλεβάρη:

 • Νίκαια Λάρισας

– Στην 1 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στην οποία θα γίνει συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις για την παραπέρα πορεία του αγώνα.

Δευτέρα 4 Φλεβάρη:

 • Δυτική Μακεδονία

– Στις 11 π.μ., στην Καστοριά, συγκέντρωση μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Μπλόκων, έξω από το γραφείο της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπίας Τελιγγιορίδου. Ακολούθως θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για την κλιμάκωση του αγώνα τους.

Το πλαίσιο αιτημάτων

 • Αναπλήρωση του εισοδήματος που χάθηκε λόγω των αδικαιολόγητα χαμηλών τιμών παραγωγού που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι, των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από αντίξοες και ανεξέλεγκτες συνθήκες, του ρωσικού εμπάργκο μετά τις κυρώσεις της ΕΕ.

 • Θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

 • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό αγροτικό ρεύμα και αρδευτικό νερό, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση των χαρατσιών για αρδευτικές γεωτρήσεις, δηλώσεις ΟΣΔΕ, πιστοποίηση ψεκαστικών κ.ά., νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονική σήμανση ζώων κ.ά., κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής.

 • Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, δραστική μείωση των ασφάλιστρων. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

 • Άμεση εξόφληση όλων των χρωστούμενων σε νέους αγρότες, να αρθούν οι αποκλεισμοί μικρομεσαίων αγροτών από διάφορα προγράμματα (νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά.).

 • Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

 • Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, με αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

 • Να αυξηθεί το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, να σταματήσουν οι παρακρατήσεις για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ.

 • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας, χωραφιού, για δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

 • Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις. Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ.

 • Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις