Ο «Νιάρχος» διατάσσει, η κυβέρνηση νομοθετεί… 6 εκατ. ευρώ «λυρικό νοίκι» ετησίως

Από τη Φύλλη Γεωργιάδου, εργαζόμενη ΕΛΣ, μέλος ΓΣ ΜΕΤΑ

Η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει «νύχτα» την παρακάτω τροπολογία που αφορά τα οικονομικά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: «Τα ποσά που οφείλονται στην ΑΕ με την επωνυμία “ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΑΕ” (ΚΠΙΣΝ) από το ΝΠΙΔ με την επωνυμία “ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ” (ΕΛΣ) στο πλαίσιο εκπλήρωσης συμβατικής του υποχρέωσης λόγω της παροχής από το ΚΠΙΣΝ στην ΕΛΣ ολοκληρωμένων υπηρεσιών δύναται να καταβάλλονται απευθείας στο ΚΠΙΣΝ από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την έκδοση χρηματικού εντάλματος σε βάρος των εγγεγραμμένων στο υπουργείο πιστώσεων για την επιχορήγηση της ΕΛΣ».

Δηλαδή, τα 12,5 εκατ. που κατά μέσο όρο παίρνει ετησίως ως επιχορήγηση η ΕΛΣ (10 εκατ. ευρώ ως τακτική συν κάτι παραπάνω ως έκτακτη επιχορήγηση) μειώνονται πρακτικά κατά περίπου 6 εκατ. ευρώ. Τόσο κοστίζει το «νοίκι» (ή αλλιώς οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες φύλαξης, καθαρισμού, συντήρησης) της στέγασής της μέσα στο ΚΠΙΣΝ (περίπου 497.000 ευρώ μηνιαίως άρα κάτι λιγότερο από 6 εκατ. ετησίως).

Το ότι η ΕΛΣ πληρώνει αδρά το ΚΠΙΣΝ δεν αποτελεί είδηση. Το γνωρίζαμε από το 2009 όταν υπογράφτηκε η σύμβαση για τη μεταστέγασή της. Τότε διαμαρτυρόμασταν ότι δεν πρόκειται ούτε για δωρεά ούτε για ευεργεσία, αλλά για αιχμαλωσία και υποδούλωση. Το καινούργιο στην όλη υπόθεση είναι οτι η ΕΛΣ χάνει ακόμη περισσότερη αυτονομία από όση της είχε απομείνει μέσα στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της.

Σύμφωνα με την τροπολογία, δε θα μπορεί πλέον να διαχειρίζεται τα οικονομικά της και να επιλέγει να πληρώνει κατά προτεραιότητα τους μισθούς των εργαζομένων και τις παραγωγές της (όπως συνέβαινε ως τώρα). Το ΚΠΙΣΝ βάζει απευθείας χέρι στα πενιχρά χρήματα που της δίνει το κράτος για να εξασφαλίσει το μερτικό του. Όσο για την περίφημη χορηγία των 20 εκατ. ευρώ που έκανε πρόσφατα το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην ΕΛΣ, στην πραγματικότητα είναι επιδότηση του ΚΠΙΣΝ. Πρόκειται για ποσό που θα επιστραφεί εξ ολοκλήρου για τις υπηρεσίες φύλαξης – καθαρισμού – συντήρησης. Ή με πιο απλά λόγια: Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία θα αποσυρθεί. Όμως, αυτή η θετική εξέλιξη είναι μόνο προσωρινή. Είναι σίγουρο ότι οι αξιώσεις της ΚΠΙΣΝ ΑΕ θα επανέλθουν στο μέλλον.

Εδώ λοιπόν τίθενται κάποια κρίσιμα ερωτήματα:

Αυτή η κυβέρνηση, η οποία προσπάθησε να περάσει στα μουλωχτά μια καταστροφική για την ΕΛΣ οικονομική ρύθμιση, τελικά για ποιους δουλεύει;

Ποιοι εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση αυτή τη ρύθμιση που εξασφαλίζει απρόσκοπτες εισπράξεις για την ΚΠΙΣΝ ΑΕ, αλλά καταδικάζει την ΕΛΣ σε αιώνια ελλείμματα;

Ανάμεσα στην ΚΠΙΣΝ ΑΕ και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» υπάρχει διασύνδεση και εναρμόνιση συμφερόντων;

Τρία χρόνια μετά τη μετακόμιση της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού το τοπίο είναι πλέον ξεκάθαρο: Δεν υπάρχει ούτε ένας/μία εργαζόμενος/η που να μην αισθάνεται το Κέντρο Πολιτισμού ως ξένο σώμα και εχθρικό απέναντι στη Λυρική Σκηνή. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες/οι ανεξαιρέτως αποκαλούν την ΑΕ «Νιάρχο» συγχέοντάς την με το Ίδρυμα, γιατί καταλαβαίνουν ότι οι δύο φορείς είναι συγκοινωνούντα δοχεία που δουλεύουν ο ένας για τον άλλον, και όχι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Η τροπολογία που δένει χειροπόδαρα την ΕΛΣ στα ελλείμματα και της απαγορεύει τελικά να λειτουργήσει αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν εργάζεται προς όφελος των εργαζομένων (παρά τους πανηγυρισμούς της για την αύξηση του κατώτατου μισθού) ούτε προς όφελος των δημόσιων φορέων πολιτισμού, αλλά αντιθέτως εργάζεται για την υπαγωγή τους και την εξάρτησή τους από τα ιδρύματα των «ευεργετών».