Κομισιόν: Δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας από Τουρκία, αν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές

Φωτογραφία αρχείου

Η Κομισιόν δηλώνει πρόθυμη να ξεκινήσει «έρευνες εμπορικής άμυνας» όσον αφορά τις εισαγωγές αλιευτικών προϊόντων από την Τουρκία στην ΕΕ εφόσον μπορούν να παρασχεθούν αποδεικτικά στοιχεία για αθέμιτες πρακτικές στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας.

Αυτό απαντάει η Κομισιόν στο ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητάς (ΛΑΕ) Νίκο Χουντή, ο οποίος σε ερώτηση του αναδείκνυε το γεγονός ότι τα ελληνικά και ευρωπαϊκά προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες και ιδίως από την Τουρκία η οποία παρέχει «άμεσες ή έμμεσες επιδοτήσεις στους εγχώριους παραγωγούς της».

Ποιο συγκεκριμένα στην ερώτηση του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνιζε ότι:«Η θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα που χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, με το 80% της παραγωγής να εξάγεται και που απασχολεί άμεσα ή έμμεσα 10.000 εργαζόμενους, κυρίως σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές με σοβαρά προβλήματα στον τομέα της απασχόλησης»και σημείωνε ότι:«ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η μη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού με τα εισαγόμενα προϊόντα των τρίτων χωρών (το 60% των αλιευτικών προϊόντων που καταναλώνονται στην ΕΕ προέρχεται από τρίτες χώρες)».

Στη συνέχεια της ερώτησης του ο Νίκος Χουντής αφού επισήμαινε ότι: «στις τρίτες χωρες δεν ισχύουν οι ιδιοι αυστηροί κανόνες παραγωγής με τα προϊόντα παραγωγής χωρών της ΕΕ με αποτέλεσμα να παράγονται με χαμηλότερο κόστος» τόνιζε ότι: «η Τουρκία παρέχει άμεσες η έμμεσες επιδοτήσεις στους εγχώριους παραγωγούς της, ενώ τα προϊόντα της εισάγονται αδασμολόγητα στην ευρωπαϊκή αγορά σε βάρος των ελληνικών προϊόντων αλλά και των προϊόντων άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Τέλος, καλούσε την Κομισιόν να εξασφαλίσει στους ευρωπαίους ιχθυκαλλιεργητές «ισότιμους όρους ανταγωνισμούμε τους παραγωγούς των τρίτων χωρών».

Στην απάντηση του ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Vella σημείωνει ότι «τα υψηλά πρότυπα της υδατοκαλλιέρεγειας στην ΕΕ μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της υδατοκαλλιέργειας και των προϊόντων της ΕΕ» και επισημαίνει ότι η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της «εργάζονται από κοινού για την προώθηση πιο βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για διεθνείς συμφωνίες όσο και στο πλαίσιο διεθνών και περιφερειακών οργανισμών…..».

Επισημαίνει επίσης ότι: «Η Επιτροπή δρομολόγησε ήδη το 2015 την ευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης “Εκτροφής ΕΕ”. Η Ισπανία και η Ιρλανδία έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο όσον αφορά τη μεταφορά της ιδέας αυτής σε εθνική εκστρατεία».

Καταλήγοντας ο Επίτροπος και απαντώντας στις καταγγελίες του Νίκου Χουντή ότι «η Τουρκία παρέχει άμεσες η έμμεσες επιδοτήσεις στους εγχώριους παραγωγούς της» τονίζει ότι: «Η Επιτροπή είναι επίσης σε ετοιμότητα για την έναρξη ερευνών εμπορικής άμυνας όσον αφορά τις εισαγωγές αλιευτικών προϊόντων, κάθε φορά που η βιομηχανία της ΕΕ διαθέτει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για αθέμιτες πρακτικές τρίτων χωρών που εξάγουν στην ΕΕ».