15.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΔΕΔΥ, ΠΟΠΟΚΠ: Αλληλεγγύη στον αγώνα των συνταξιούχων για τα αναδρομικά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, στις 10.00 π.μ., έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47) από το σωματείο συνταξιούχων της Θεσσαλονίκης «Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» και πορεία προς τη Βουλή

Πρόσφατα

Ανακοίνωση της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. Σε «απολογία» καλεί, την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΠ, έπειτα από προσφυγή του σωματείου συνταξιούχων Θεσσαλονίκης «Η Συσπείρωση». Οι δύο φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί συνεχίζουν να μην εφαρμόζουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις που επιβλήθηκαν με τους Ν.4051/12 και 4093/12.

Η κρίση του ΣτΕ θα λειτουργήσει ως «πιλότος» για τις περαιτέρω διεκδικήσεις των συνταξιούχων, καθώς το εν λόγω σωματείο έχει ως μέλη 2.000 συνταξιούχους από όλους τους κλάδους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.

Όπως είναι γνωστό, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι υπήρξαν ο εύκολος στόχος όλων των οικονομικών μέτρων των μνημονίων, με απανωτές περικοπές μισθών και επιδομάτων, οδηγώντας τους στη φτώχεια και την οριακή επιβίωση.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ δηλώνει την αυτονόητη αλληλεγγύη της προς τον αγώνα των συνταξιούχων, που είναι και αγώνας του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος, και ζητά να επιστραφούν άμεσα και σε όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους τα ποσά που περικόπηκαν από τους μισθούς και τις συντάξεις, με τους Ν. 4051/12 και 4093/12, συμπεριλαμβανομένων των «δώρων» Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ:

  • Καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει το «κρυφτούλι» και να προχωρήσει άμεσα στην νομοθετική επίλυση του θέματος.

  • Δηλώνει πως θα συνεχίσει τον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς και κάλυψη των εισοδηματικών απωλειών που έχουν επιφέρει οι μνημονιακοί νόμοι.

  • Χαιρετίζει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνεται την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, στις 10.00 π.μ., έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47) και την πορεία προς τη Βουλή που θα ακολουθήσει, μετά την εκδίκαση της υπόθεσης.

Ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΠΟΚΠ. Το Δ.Σ. της ΠΟΠΟΚΠ χαιρετίζει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνεται την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, στις 10.00 π.μ., έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47) από το σωματείο συνταξιούχων της Θεσσαλονίκης «Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» και την πορεία προς τη Βουλή που θα ακολουθήσει.

Αφορά στην εκδίκαση της υπόθεσης κλήσης σε απολογία από το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ τόσο του ΕΦΚΑ όσο και του ΕΤΕΑΕΠ έπειτα από προσφυγή του σωματείου, για τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του ανωτάτου δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις που επιβλήθηκαν με τους Ν.4051/12 και 4093/12. Όπως είναι γνωστό το ΣτΕ με την υπ. αριθμ. 2287 απόφαση της Ολομέλειας του στις 10 Ιουνίου του 2015, έκρινε αντισυνταγματικές τις εξής διατάξεις:

1. Την περικοπή επικουρικών συντάξεων 10%, 15% και 20% για ποσά άνω των 200 ευρώ με το νόμο 4051.

2. Την περικοπή κύριων συντάξεων κατά 12% για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ με το νόμο 4051.

3. Την περικοπή επί αθροίσματος συντάξεων (κύριων και επικουρικών) άνω των 1.000 ευρώ με ποσοστά 5% έως τα 1.500 ευρώ, 10% από 1.500 έως 2.000 ευρώ, 15% από 2.000 έως 3.000 ευρώ και 20% από 3.000 ευρώ και πάνω.

4. Την κατάργηση του Δώρου από κύριες συντάξεις που ήταν στα 800 ευρώ το χρόνο ή στο διπλάσιο της σύνταξης για ποσά κάτω των 800 ευρώ.

Η κρίση του ΣτΕ θα λειτουργήσει ως «πιλότος» για τις περαιτέρω διεκδικήσεις των συνταξιούχων, καθώς το εν λόγω σωματείο έχει ως μέλη 2.000 συνταξιούχους από όλους τους κλάδους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.

Το Δ.Σ. της ΠΟΠΟΚΠ :

  • Καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις και να προχωρήσει άμεσα στην νομοθετική επίλυση του θέματος.

  • Δηλώνει πως θα συνεχίσει τον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς και αποκατάσταση των εισοδηματικών απωλειών που έχουν επιφέρει οι μνημονιακοί νόμοι.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις