Μετά τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν την περασμένη Παρασκευή, το βράδυ, έξω από το Δημαρχείο Βόλου, μεταξύ ΜΑΤ και ενεργών πολιτών που αντιδρούν στην καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ, με αφορμή ομιλία του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

Μετά την αθώωση του πρωτοκλασάτου πολίτη του Βόλου κ. Μπέου (του «Μονακό» κατ’ αυτόν), το πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκουρλέτης αθώωσε και την καύση των σκουπιδιών σε εργοστάσιο της ΑΓΕΤ που βρίσκεται μέσα στο «Μονακό», αφού προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία να αναπνέουν καρκίνο οι πολίτες του.

Αυτά τα είπε στο «Μονακό» της αέριας ρύπανσης, των αφρόντιστων πάρκων και παιδικών χαρών, της κατακρεούργησης των δέντρων του, του «ποιοτικού» νερού, της κυκλοφοριακής αναρχίας, των τριτοκοσμικών του δρόμων και των καφετεριοπεζοδρόμων του.

Μάλιστα για να γίνει πιο πιστευτός φρόντισε να είναι προστατευμένος από επαρκή αριθμό Ματατζήδων και «φρουρών» της ΣΥΡΙΖΟεπανάστασης, που, περιφρουρώντας την «ελεύθερη γνώμη», έστειλαν και δύο άτομα στο νοσοκομείο, προς γνώση και συμμόρφωση των υπολοίπων που, άκουσον-άκουσον, απαιτούν να εισπνέουν καθαρό αέρα. Πού άραγε; Στο «Μονακό» του κ. Μπέου!

Συνεχίστε λοιπόν ιθαγενείς του «Μονακό» να εισπνέετε καρκίνο και να νοιώθετε περήφανοι που είστε Ευρωπαίοι και ζείτε στο «Μονακό» του κ. Μπέου!

https://www.facebook.com/epitropiAgonaVolou/videos/1058895784318446/

Το κείμενο της Επιτροπής Πολιτών
που δεν δόθηκε τελικά… στον Π. Σκουρλέτη

Αν πιστεύετε στη δημοκρατία, ακούστε το λαό του Βόλου! Ανάκληση ΤΩΡΑ της άδειας καύσης σκουπιδιών της ΑΓΕΤ-Lafarge!

Κύριε Σκουρλέτη, οι πολίτες και οι φορείς του Βόλου βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις σχετικά με την αέρια ρύπανση που προκαλεί, εκτός των άλλων, η καύση σκουπιδιών στους κλιβάνους της ΑΓΕΤ. Επί δύο χρόνια η βολιώτικη κοινωνία αναζητά λύση σε μια βιομηχανική ρύπανση που υποβαθμίζει το περιβάλλον και θέτει σε ομηρία την υγεία των παιδιών μας, καθώς τα φουγάρα της εταιρείας βρίσκονται σκανδαλωδώς και κατ’ εξαίρεση μέσα στον αστικό ιστό.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Βόλου μετά από την πίεση των πολιτών, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, η Ένωση Ελλήνων Χημικών, ο Εμπορικός Σύλλογος μαζί με δεκάδες άλλους φορείς και ενεργούς πολίτες ζητούν να σταματήσει άμεσα η καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία. Το ίδιο είπαν 10000 συμπολίτες μας στις 5 Μαΐου 2018 στο συλλαλητήριο που οργανώθηκε από την Επιτροπή με κύριο αίτημα να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και να μην γίνει το εργοστάσιο SRF στον Χ.Υ.Τ.Α. του Βόλου. Πόσο δημοκρατικό είναι όταν από τη μία η συντριπτική πλειοψηφία των Βολιωτών θέλει να σταματήσει η καύση και από την άλλη η κυβέρνηση κωφεύει και τοπικοί βουλευτές ένοχα σιωπούν;

Οι υποσχέσεις που αρχικά δόθηκαν (επιτροπή κοινωνικού ελέγχου, έλευση στο Βόλο του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος και δημόσια συζήτηση, υποσχέσεις Υπουργού Υγείας κ.ά) έχουν ήδη ξεχαστεί. Η παρούσα κυβέρνηση σε κοινό σχεδιασμό με το Δήμο Βόλου με απόφασή της χρηματοδοτεί τη δημιουργία εργοστασίου στο Βόλο που θα παράγει «καύσιμα» από τα σκουπίδια μιας περιοχής με ακτίνα μέχρι 200 km γύρω από την ΑΓΕΤ. Η ένοχη σιωπή των κυβερνητικών βουλευτών και η πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας ότι αποδέχονται την πολιτική του κ. Φάμελλου (δηλώσεις γραμματέα τοπικού ΣΥΡΙΖΑ 30/11) αποδεικνύουν ότι η μνημονιακή πολιτική της παρούσας κυβέρνησης διευκόλυνε τα σχέδια των τσιμεντοβιομηχάνων με τον καλύτερο τρόπο. Ειδικότερα από το ΦΕΚ 1298 σε συζήτηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2015 προκύπτουν:

1) Η ΑΓΕΤ δηλώνει ότι δεν γνωρίζει αν καίει επικίνδυνα απόβλητα (π. 145) κάτι που μας εκτοξεύει την ανησυχία.

2) Η παραδοχή ότι εισπράττουν επιδότηση από τους Ιταλούς για την παραλαβή σκουπιδιών (π. 71, 83) προκαλεί την καχυποψία των πολιτών για εισαγωγή επικίνδυνων υλικών προς καύση που θα εκλύουν τοξικά αέρια στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή.

3) Στα σχέδιά τους μέχρι τώρα έβρισκαν αντιστάσεις στις τοπικές κοινωνίες (π. 132, 160), που αποδεικνύει ότι πρόκειται για μία οχληρή περιβαλλοντικά δραστηριότητα, που δεν γίνεται αποδεκτή από τους κατοίκους των περιοχών.

4) Οι τσιμεντοβιομηχανίες ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ παραλαμβάνουν και καίνε τοξικά απόβλητα (π. 80).
Για τους παραπάνω λόγους και με βάση τη συνταγματική υποχρέωση να προστατεύεται το περιβάλλον και η δημόσια υγεία ΟΛΗ η πόλη του Βόλου βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς συναγερμού. Απαιτούμε άμεσα να βρεθεί λύση με πολιτική παρέμβαση, απαιτούμε από την κυβέρνηση να άρει την αδειοδότηση που έχει δώσει.

Σας θυμίζουμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι πολίτες του Βόλου αντισταθήκαμε στο ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών. Δε θα σταματήσουμε να αντιστεκόμαστε στα σχέδια για μετατροπή της πόλης μας σε αποτεφρωτήρα της Ευρώπης, είτε από την ΑΓΕΤ, είτε από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ώσπου να δικαιωθούμε. Είμαστε σίγουροι ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει στο τέλος. Γιατί η ΥΓΕΙΑ είναι πάνω από όλα τα συμφέροντα!