21.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Φθηνοί εργαζόμενοι» με… μισθό 317 ευρώ το μήνα

Η μείωση της ανεργίας έρχεται με μισθούς 317 ευρώ για έναν στους τρεις και αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης με θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης

Πρόσφατα

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα επικοινωνιακό σόου με την αύξηση του κατώτατου μισθού – από τον Φεβρουάριο – κατά περίπου 8%, καταγράφεται μια πρωτοφανής εκτόξευση της φθηνής πλήρους απασχόλησης και της γενικευμένης εργασιακής ευελιξίας στον ιδιωτικό τομέα. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει ήδη καταθέσει την πρότασή της για αύξηση του κατώτατου με εύρος από 5% έως 10%. Οι οριστικές αποφάσεις για το ακριβές ύψος της αύξησης θα ληφθούν από την κυβέρνηση προς τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από την 1η Φλεβάρη, με αναδρομική ισχύ από την 1η Γενάρη 2019.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μείωση της ανεργίας έρχεται με μισθούς 317 ευρώ για 1 στους 3 και αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης με θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Από τις 100 νέες θέσεις, οι 54 είναι θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, ύψους 300 ευρώ τον μήνα!

Άλλωστε, με βάσει τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για τη ροή της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, η χώρα μας παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση των ποσοστών ανεργίας στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει στο αφήγημά της περί βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης, η μερική απασχόληση εκτοξεύτηκε στο εκρηκτικό ποσοστό για χώρα της ΕΕ του 57,4% και από το 1,5 εκατ. εργαζομένους οι 422.000 αμείβονται με μισθούς κάτω των 500 ευρώ (στοιχεία Νοέμβρη 2018).

Φτωχή γενιά και φθηνοί εργαζόμενοι

Κι ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει – υπενθυμίζεται ότι ο Τσίπρας έχει υποσχεθεί επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρώ -, γιγαντώνεται η γενιά των φτωχών εργαζομένων με μισθό 317 ευρώ (καθαρά), δηλαδή χαμηλότερο ακόμη και από το επίδομα ανεργίας (360 ευρώ).

Πάντως το δεύτερο 15ήµερο του Ιανουαρίου περνούν από το Υπουργικό Συµβούλιο η αύξηση του κατώτατου µισθού στον ιδιωτικό τομέα, η οποία θα συµπαρασύρει και τις αποδοχές όσων αµείβονται µε τον υποκατώτατο, και µια σειρά από επιδόµατα και αµοιβές.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, που σήμερα είναι 586,08 ευρώ μεικτά για τον άγαμο, νεοπροσλαμβανόμενο, χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, εκτιμάται να είναι ο για όλους, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στην περιοχή των 630 ευρώ μεικτά. Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει και για τους νέους έως 25 ετών, οι οποίοι σήμερα εμπίπτουν στην περιοχή του υποκατώτατου των 510 ευρώ μεικτά. Οι μισθολογικές αυξήσεις αναμένεται να επηρεάσουν τις απολαβές 400.000 μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα.

ΕΡΕΥΝΑ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Παγιώνεται το κλίμα απαισιοδοξίας στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα

Την ίδια ώρα, η παγίωση ενός κλίματος απαισιοδοξίας στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, οι «μηδενικές προσδοκίες» για την αύξηση των αποδοχών τους, το μαζικό αίσθημα ανασφάλειας για τη διατήρηση της θέσης δουλειάς τους, με την ποιοτική υποβάθμιση των όρων εργασίας να συνεχίζεται, αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα βασικά ευρήματα της δεύτερης μέτρησης της έρευνας κοινής γνώμης «Δείκτες Κλίματος Αγοράς Εργασίας», μιας παρέμβασης του Ινστιτούτου Εργασίας / ΓΣΕΕ με στόχο την καταγραφή, συσχέτιση και αξιολόγηση κρίσιμων μεγεθών και πτυχών της αγοράς εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα:

– Το 71% των μερικώς απασχολουμένων δηλώνει απαισιόδοξο για την πορεία της χώρας τούς επερχόμενους μήνες, καταδεικνύοντας πως οι πιο ευάλωτες κατηγορίες της μισθωτής εργασίας καλούνται να διαβιώσουν υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες. Ελλειμμα αισιοδοξίας εντοπίζεται στο 56% του συνόλου των εργαζομένων.

– Περισσότεροι από 6 στους 10 δεν αναμένουν κάποια θετική εξέλιξη στον μισθό τους, επιβεβαιώνοντας ότι η επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων χρειάζεται να πραγματοποιηθεί με ουσιαστικό και ολοκληρωμένο τρόπο.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις