Δίκτυο Εργαζομένων στις τράπεζες: τα συμπεράσματά μας από το 32ο Συνέδριο ΟΤΟΕ

Αναγκαία η συγκρότηση αγωνιστικού πόλου σε ΟΤΟΕ και Συλλόγους ως απάντηση στη συνδιαχείριση των δυνάμεων του εργοδοτικού, κυβερνητικού, γραφειοκρατικού και παραγοντικού συνδικαλισμού

Στο 32ο Συνέδριο της ΟΤΟΕ, θα περίμενε κανείς να γίνει μία σε βάθος ανάγνωση της πραγματικότητας, που διαμορφώνεται για τις τράπεζες και τους εργαζόμενους σε αυτές. Θα περίμενε κανείς να συζητηθεί διεξοδικά ένα σχέδιο προτεραιοτήτων και δράσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες τόσο από το ενδεχόμενο νέων ανακατατάξεων (όπως ήδη συμβαίνει με το σπάσιμο της Eurobank), όσο και από την συνεχιζόμενη πίεση για περαιτέρω μείωση των θέσεων εργασίας, λόγω και της ισχυρής τάσης ψηφιακού μετασχηματισμού της τραπεζικής.

Στον αντίποδα, αυτό που πραγματικά αποκαλύφθηκε στο Συνέδριο, ήταν η απροσχημάτιστη, πλέον, σύγκλιση όλων εκείνων των συνδικαλιστικών δυνάμεων που εκφράζουν τον εργοδοτικό, κυβερνητικό, γραφειοκρατικό και παραγοντικό συνδικαλισμό. Δυνάμεις, που όχι μόνο υποβαθμίζουν τον αναγκαίο αγωνιστικό σχεδιασμό για την υπεράσπιση των συμφερόντων των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά κυρίως ενστερνίζονται και προωθούν την λογική της “συνδιαχείρισης” με την εργοδοσία, ενώ ταυτόχρονα οραματίζονται-ή και διακηρύττουν- την εξαφάνιση κάθε άλλη διαφορετικής συνδικαλιστικής φωνής.

Δυνάμεις, που διαχρονικά επιχειρούν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους στις τράπεζες, στη λογική ότι τα συμφέροντα των εργαζόμενων εξασφαλίζονται μέσα από την σταθερότητα και ανάπτυξη των τραπεζών. Δυνάμεις που πολύ πρόθυμα βάζουν “συνδικαλιστική πλάτη” σε κυβερνήσεις και τραπεζίτες, σφυρίζοντας ουσιαστικά αδιάφορα μπροστά στον σχεδιασμό του τραπεζικού κεφαλαίου, που ως πρώτο και κεντρικό στόχο θέτει την υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων μας, και την υποκατάσταση της σταθερής εργασίας με ευέλικτη ελαστική απασχόληση χωρίς δικαιώματα.

Ως “Συνδικαλιστικό ΔΙΚΤΥΟ Εργαζομένων στις Τράπεζες”, επιδιώξαμε, μέσω της διακήρυξής μας αλλά και των τοποθετήσεων συνέδρων μας, να καταθέσουμε ένα ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο σκεπτικό για όλα τα ζητήματα που πρέπει να απασχολούν την ηγεσία του κλάδου για το επόμενο διάστημα. Μια ανάλυση, που δεν αντιμετωπίζει σπασμωδικά την μία ή άλλη αυθαιρεσία της κάθε τράπεζας, αλλά θέτει τον κεντρικό πυρήνα της προβληματικής, στην αποκρυπτογράφηση των σχεδίων των τραπεζών, την αποδόμηση των κούφιων πολιτικών αφηγήσεων περί δήθεν “εξόδου από τα μνημόνια”, καθώς και στις αναγκαίες προτεραιότητες για την συνδικαλιστική και κινηματική-αγωνιστική αντιμετώπισή των συνεπειών από μέρους μας.

Η επιτυχημένη παρουσία του ΔΙΚΤΥΟΥ στο Συνέδριο και η εξασφάλιση 3 εκπροσώπων στο νέο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, είναι για μας μια επιβεβαίωση της μέχρι τώρα προσπάθειάς μας σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο. Είναι, ταυτόχρονα, και ανάληψη νέων καθηκόντων, ώστε με ακόμη ισχυρότερους όρους να συνεχίσουμε την προσπάθεια να αναστραφεί η πορεία σύγκλισης και συνεννόησης της ηγεσίας της ΟΤΟΕ με τις εργοδοσίες του κλάδου και να προωθηθεί ένα συνεκτικό σχέδιο αντίστασης και διεκδίκησης των εργαζόμενων στις τράπεζες, ειδικά τώρα που ξεκινά και η διαδικασία για την νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Σε αυτήν την προσπάθεια, για εμάς ένα πράγμα είναι πλέον ξεκάθαρο. Όσο ενισχύεται και επεκτείνεται το ηγεμονικό μπλοκ στην ΟΤΟΕ με τη σύμπραξη των εκφραστών του εργοδοτικού συνδικαλισμού, των κυβερνητικών εξαρτήσεων, και του παρωχημένου συνδικαλιστικού μοντέλου που βασίζεται στην γραφειοκρατία, τον παραγοντισμό και την ρουσφετολογική διαμεσολάβηση, άλλο τόσο είναι αναγκαία η σύγκλιση των δυνάμεων με αγωνιστικό πρόσημο. Όσο περισσότερο διαμορφώνεται το νέο μπλοκ διαχείρισης (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ – Εργοδοτικοί), άλλο τόσο απαιτείται η συγκρότηση ενός εξίσου ισχυρού αγωνιστικού πόλου, τόσο εντός ΟΤΟΕ, όσο και στα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου. Την ώρα που το σ.κ. στις τράπεζες τείνει να μετατραπεί οριστικά σε προνομιακό διαμεσολαβητή (ουσιαστικών και μη) απολύσεων και περικοπής δικαιωμάτων, είναι απόλυτη οι ανάγκη οι αγωνιστικές φωνές, από κοινού, να προκαλέσουν δράσεις που θα εστιάζουν στην αφύπνιση του κινηματικού δυναμικού στις τράπεζες, να θέτουν εμπόδια στα σχέδια της εργοδοσίας και στην συνδικαλιστική “διαχείρισή” τους.

Σε αυτήν ακριβώς την αντίληψή μας, εδράζεται και η στάση μας μας για την εκλογή της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας ΟΤΟΕ.

Από τη στιγμή που η κάλπη του συνεδρίου ανέδειξε τους συγκεκριμένους συσχετισμούς στο Γεν. Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, ήταν απολύτως ξεκάθαρο για όλους μας στο ΔΙΚΤΥΟ, ότι η μία έδρα που εκκρεμούσε προς κάλυψη στην Ε.Γ., σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να καταλήξει σε ΔΑΚΕ – εργοδοτικούς, ενισχύοντας ταυτόχρονα το πλειοψηφικό μπλοκ. Γιατί αυτό ακριβώς θα συνέβαινε, αν η κάθε μία από τις παρατάξεις του αγωνιστικού φάσματος (ΔΙΚΤΥΟ – Αγωνιστικό Μέτωπο – Αγωνιστική Συνεργασία) επέλεγε να “κάτσει” πάνω στις εκλογιμότητές της ψηφίζοντας η κάθε μια τον εαυτό της.

Υλοποιώντας την παραπάνω αντίληψη και δέσμευσή μας, αρχικά αναλάβαμε πρωτοβουλίες για την συνεννόηση και κοινή εκπροσώπηση των τριών αγωνιστικών παρατάξεων (Αγωνιστικό Μέτωπο – Συνδικαλιστικό Δίκτυο – Αγωνιστική Συνεργασία) σε επίπεδο Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ. Δυστυχώς, όχι με δική μας ευθύνη, αυτό όχι μόνο δεν κατέστη δυνατό, αλλά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με κλειστές πόρτες και λογικές πολύ μακριά από την απαραίτητη ανάλυση της συγκυρίας. Μπροστά στο αδιέξοδο, το Συνδικαλιστικό ΔΙΚΤΥΟ Εργαζομένων στις Τράπεζες, επέλεξε να ενισχύσει με τις ψήφους του, το Αγωνιστικό Μέτωπο, ώστε να εκλέξει αυτό έδρα στην Ε.Γ. της ΟΤΟΕ και ταυτόχρονα να μην ενισχυθεί ο ακραιφνής εργοδοτισμός.

Έχουμε απόλυτη συνείδηση ότι οι συγκλίσεις και συνεργασίες δεν κατακτώνται σε επίπεδο οργάνων, ούτε επιβάλλονται “από τα πάνω”. Έχουμε όμως και απόλυτη συναίσθηση ότι μια κατ’ ελάχιστο συνεννόηση των αγωνιστικών δυνάμεων απέναντι στον εργοδοτισμό, θα έδινε ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα στη βάση των τραπεζοϋπαλλήλων. Σεβόμαστε απόλυτα τις πολιτικο-συνδικαλιστικές διαδικασίες και θέσεις των υπόλοιπων αγωνιστικών δυνάμεων. Οι ιδέες όμως, οι προτάσεις και οι διακηρύξεις δοκιμάζονται και στην πράξη.

Το Συνδικαλιστικό ΔΙΚΤΥΟ, παρά τις προβλέψεις, εισέρχεται ενισχυμένο στη νέα θητεία του Γ.Σ. της ΟΤΟΕ.

Θα συνεχίσουμε με την ίδια αγωνιστική συνδικαλιστική αντίληψη, με ενισχυμένα τα αναλυτικά και αγωνιστικά χαρακτηριστικά, καθώς και με αδιαπραγμάτευτη δέσμευση να εστιάσουμε τη δράση μας στην αναγκαιότητα της δημιουργίας ισχυρού αγωνιστικού μπλοκ, απέναντι στον εργοδοτισμό – κυβερνητισμό.