10.3 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Συγκέντρωση σήμερα στα Factory Outlet από τους πιο σκληρά εργαζομένους των Χριστουγέννων

Το ΜΕΤΑ στηρίζει την κινητοποίηση των συναδέλφων, σημειώνοντας πως η μόνη εγγύηση των συμφερόντων μας είναι η αλληλεγγύη, η συλλογική μας οργάνωση στους χώρους της δουλειάς, αλλά και ο συντονισμός των εργαζομένων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε μαζικά και δυναμικά να διεκδικήσουν συλλογικές συμβάσεις με βάσεις τις ανάγκες μας αλλά και ανάκτηση των απολεσθέντων εργατικών, ασφαλιστικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων. Ό,τι κατακτιέται κερδίζεται με τους αγώνες μας

Οι εργαζόμενοι των εμπορικών καταστημάτων, αλλά και των τομέων της εστίασης, της φιλοξενίας και του θεάματος ουσιαστικά την περίοδο των Χριστουγέννων δουλεύουν σερί για σχεδόν ένα μήνα, με τις όποιες εργασιακές συνθήκες επικρατούν στους χώρους δουλειάς τους. Πάνω στους δικούς τους ώμους, στηρίζονται οι γιορτές και η διασκέδαση όλων ημών των υπολοίπων.

Οι εργαζόμενοι περιμένουν το τέλος της περιόδου και τη 2α Γενάρη για να ξεκουραστούν, καθώς τη συγκεκριμένη ημέρα υπάρχει κατ’ έθιμον αργία στον κλάδο του εμπορίου. Ωστόσο -όπως φαίνεται- αυτό αφήνει αδιάφορα τα μεγάλα αφεντικά που προσπαθούν να καταπατήσουν, με κάθε ευκαιρία, κάθε δικαίωμά τους, προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Έτσι, και φέτος, για μια ακόμη χρονιά, μεθοδεύουν το άνοιγμα των καταστημάτων, σήμερα, 2 Γενάρη, επιχειρώντας δηλαδή να κλέψουν ακόμα και αυτή την κατ’ έθιμον κλαδική αργία.

Η αρχή έγινε το 2016 με τα Media Markt να ανοίγουν αιφνιδιαστικά στις 2/1. Στις 02/01/17, η συνέχεια επιχειρήθηκε να δοθεί από τους ομίλους INDITEX και H&M, που τελικά υποχώρησαν μπροστά στην αντίσταση εργαζομένων στο εμπόριο. Ωστόσο, τα μαγαζιά άνοιξαν τη μέρα εκείνη στα «εκπτωτικά χωριά-πολυκαταστήματα» Mc Arthur Glenn, Factory Outlet και Empoli Outlet. Τα τρία τελευταία λειτούργησαν και στις 02/01/18. Την περασμένη χρονιά μάλιστα στην εργοδοτική αυτή δράκα σκόπευε να συμμετέχει και η αλυσίδα Public, η οποία τελικά -λαμβάνοντας προφανώς υπόψη και τις αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων- έκανε πίσω.

Σήμερα, 02/01/2019, το επιχειρούν και πάλι. Βγαίνουν μπροστά και διαφημίζουν τη μοναδική πραγματική τους προσφορά: την πρωτοπόρα υπεράσπιση των συμφερόντων των ντόπιων και πολυεθνικών επιχειρηματικών συμφερόντων του κλάδου. Κάτι που βασίζεται σε μια και μοναδική έκπτωση: αυτή των εργατικών δικαιωμάτων και κεκτημένων.

Ποια όμως είναι αυτά τα συμφέροντα;

-Τα Factory Outlet, ιδιοκτησίας του ομίλου Folli Follie, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διαφημίζουν ότι στις 2/1 θα παρέχουν… δωρεάν πρωινό στους πελάτες πριμοδοτώντας ανοικτά μια από τις πιο αισχρές μορφές του σύγχρονου κοινωνικού κανιβαλισμού, αυτή του καταναλωτισμού. Είναι η ίδια αλυσίδα που στοιχηματίζει είσπραξη χιλιάδων ευρώ την συγκεκριμένη μέρα ενώ παράλληλα στερεί άλλη μια μέρα ξεκούρασης από τους εκατοντάδες εργαζόμενούς της, μετά από το δίμηνο-κόλαση για το εμπόριο Νοέμβρη-Δεκέμβρη. Είναι, τέλος, ο ίδιος όμιλος της Follie-Follie με επικεφαλής τον Τ. Κουτσολιούτσο που, ελεγχόμενος για μια σειρά οικονομικών ατασθαλιών, κρατά σε ανασφάλεια χιλιάδες εμποροϋπάλληλους ενώ οι φήμες για εξαγορές και πτώχευση του ομίλου δίνουν και παίρνουν.

-Τα Empoli Outlet σε Περιστέρι και Νέα Ιωνία, ιδιοκτησίας του ομίλου Lapin House της οποίας ηγείται ο «αυτοδημιούργητος» επιχειρηματίας Σ. Παπαϊωάννου. Είναι ο ίδιος όμιλος που στα καταστήματα της Lapin επέβαλλε τον γνωστό εκβιασμό «μειώσεις μισθών ή απολύσεις» στοχοποιώντας εργαζομένους και εργαζόμενες, που μετρούν δεκαετίες εργασίας στην εταιρία. Είναι ο ίδιος εργοδότης που διαφημίζει τον πατριωτισμό του δίνοντας αναγκαστικές άδειες στο προσωπικό του την ημέρα διεξαγωγής του εθνικιστικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα τον περασμένο Φλεβάρη. Πατριωτισμός και ξεζούμισμα των εργατών/τριών είναι η μαγική συνταγή της εθνικής ανάπτυξης άλλωστε.

-Τα McArthurGlenn στα Σπάτα, ιδιοκτησίας κατά 50% του ομώνυμου πολυεθνικού group και κατά 50% της βρετανικής real estate πολυεθνικής Bluehouse, που πρωτοστατούν σε κάθε απόπειρα ελαστικοποίησης των ωραρίων των εργαζομένων, ενώ επιθυμούν διακαώς, να ενταχθούν στον χάρτη των «τουριστικών ζωνών» ώστε να ανοίγουν άλλες 32 Κυριακές τον χρόνο.

Αντιδρώντας και φέτος οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο στις αντεργατικές πρακτικές των εργοδοτών, διοργανώνουν σήμερα, στις 10 το πρωί, συγκέντρωση στο Factory Outlet, στην Πειραιώς 76. Καλούν, δε,τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου να κινητοποιηθούν για την υπεράσπιση των αργιών! Καλούν κάθε εργαζόμενο και εργαζομένη, σε κάθε εμπορική ζώνη και κατάστημα, σε κάθε αλυσίδα και mall, να στηρίξουν έμπρακτα τις εργατικές κινητοποιήσεις!

Παρόμοια Άρθρα