Αύξηση από 14-29 ευρώ στον κατώτατο μισθό;

Από τον ταξικό «αποστάτη»

Δύο είναι τα βασικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης, εμπειρογνωμόνων και κοινωνικών εταίρων σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού από την Πρωτοχρονιά. Βάσει πληροφοριών:

  • Το πρώτο σενάριο προβλέπει αύξηση 2,4%, δηλαδή να αυξηθεί κατά 14 ευρώ, φτάνοντας στα 600 ευρώ μικτά, έναντι 586 ευρώ. Χονδρικά, αυτό σημαίνει πως στην τσέπη του εργαζόμενου θα μπαίνουν 504 ευρώ το μήνα, αν αφαιρέσει κάποιος τις κρατήσεις (ασφάλιση, εφορία κτλ.). Το σενάριο αυτό υποστηρίζεται από κύκλους του «σκληρού πυρήνα» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης (αλλά και τη μεγαλύτερη μερίδα των εργοδοτικών οργανώσεων).
  • Το δεύτερο σενάριο προβλέπει αύξηση 5%, δηλαδή να ανέβει κατά 29 ευρώ, οδηγώντας στα 615 ευρώ μεικτά. Σε αυτήν την περίπτωση, στην τσέπη του εργαζόμενου θα μπαίνουν 514 ευρώ. Το σενάριο αυτό υποστηρίζεται από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, η αύξηση αυτή θα χαθεί με τη μείωση του αφορολόγητου από το 2020, που θα φτάσει από τα 8.430 στα 5.430 ευρώ, όπου ουσιαστικά ο εργαζόμενος όχι μόνον θα επιστρέψει στο κράτος την… αύξησή του, αλλά θα βάλει και από την τσέπη του, αφού στη μεν πρώτη περίπτωση το ετήσιο εισόδημα από καθαρούς μισθούς θα κυμαίνεται στα 7.056 και στη δεύτερη περίπτωση θα κυμαίνεται στα 7.232 ευρώ.

Αυτό εξάλλου είχε επισημάνει και ο γραμματέας του ΜΕΤΑ, Γιώργος Χαρίσης, μιλώντας στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα». «Αυτό που διαφαίνεται για το 2019 είναι πως η αύξηση στους πλήρως απασχολούμενους εργαζομένους θα είναι των 20-30 ευρώ. Κατ’ αναλογία, όταν μιλάμε για αυξήσεις στους μερικώς απασχολουμένους, μιλάμε για 5-10 ευρώ. Η αύξηση αυτή είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες των εργαζομένων και ουσιαστικά θα εξαφανιστεί με τη μείωση του αφορολόγητου από το 2020». (αναλυτικότερα εδώ).

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση, που έχει εγκαταλείψει κάθε προηγούμενη αναφορά της για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, με αυτήν την κίνησή της πετάει… εμπαιγμό και ψίχουλα στους εργαζομένους και τους λέει να βολευτούν με αυτά, έχοντας μάλιστα και ως δαμόκλειο σπάθη την ανεργία, την ώρα που το κεφάλαιο και η εργοδοσία χρησιμοποιεί όλο το μνημονιακό, αντεργατικό οπλοστάσιο και απολαμβάνει «δωράκια» και κάθε είδους χρηματοδοτήσεις, κινήσεις που αυγατίζουν τα κέρδη τους. Και μάλιστα, για να έρθουν οι… πολυπόθητες επενδύσεις, η κυβέρνηση τους υπόσχεται… κανονικότητα, ήτοι μισθους και δικαιώματα στον πάτο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τη αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένονται το αργότερο τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου 2019, ενώ ο νέος κατώτατος μισθός θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Γενάρη 2019.