Από τον Απόστολο Καψάλη, επιστημονικό συνεργάτη ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. Το παρακάτω κείμενο είναι από το περιοδικό ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (τ. 244, Νοέμβριος-Δεκέμβριος), που εκδίδει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ
Εισαγωγικά. Από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας μέχρι σήμερα οι συνέπειες της οικονομικής ύφεσης και κρίσης στο σύνολο της ελληνικής αγοράς εργασίας καταγράφονται καταστροφικές. Οι κυριότερες επιπτώσεις είναι η πολύ υψηλή ανεργία σε ποσοστά άνω του 20%, η σημαντική μείωση της απασχόλησης, η απορρύθμιση των ατομικών εργασιακών σχέσεων και κυρίως η πλήρης αποδόμηση του συλλογικού εργατικού δικαίου. Παρατηρείται συγκεκριμένα μια συνολική και πολύπλευρη υποβάθμιση του παράγοντα εργασία στην εξίσωση της αναπτυξιακής και οικονομικής πολιτικής, ενώ, αναμφίβολα, τα κοινωνικά δικαιώματα αποτελούν το βασικότερο θύμα των πολιτικών λιτότητας.
Ο χώρος των μίντια δεν αποτελεί εξαίρεση. Βρέθηκε δε εξ αρχής στο μάτι του κυκλώνα επιπλέον και για λόγους που έχουν να κάνουν αφενός με την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τοπίου και αφετέρου με την είσοδο νέων τεχνολογικών μέσων και καινοτόμων ψηφιακών μεθόδων ενημέρωσης. Παρόλα αυτά, διαπιστώνεται ότι η σχετική ελληνική βιβλιογραφία παραμένει περιορισμένη, εάν όχι ελλιπής, εφόσον οι μελέτες που εστιάζουν, ή συμπεριλαμβάνουν έστω, το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων -ιδίωςμετά το 2010- είναι ελάχιστες 2 και τα δημοσιευμένα στατιστικά δεδομένα σχεδόν ανύπαρκτα.
Ως εκ τούτου για τις ανάγκες αυτής της εισήγησης αντλούνται στοιχεία από όλες τις διαθέσιμες βάσεις στατιστικών δεδομένων για την ελληνική αγορά εργασίας, με έμφαση στα επαγγέλματα που συμπεριλαμβάνονται στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης εν γένει και δευτερευόντως, όταν αυτό ήταν εφικτό, στον χώρο ειδικότερα του αθλητικού τύπου. Σε ό,τι αφορά σε αυτές τις πηγές διευκρινίζεται ότι τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται…