3.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Υπερβολικά υψηλές δαπάνες σπουδών: είναι άραγε οι αλλοδαποί φοιτητές ευπρόσδεκτοι στη Γαλλία;

Μετάφραση από τα γαλλικά για την ελληνική Pressenza: Ανδρέας Παπαγγελόπουλος

Πρόσφατα

Οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων της χώρας, απαντώντας σε μια ατμόσφαιρα γενικής πίεσης, κινητοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες παντού στη Γαλλία. Ανάμεσα σε πλήθος διεκδικήσεων, οι οποίες ξεφεύγουν της μεταρρύθμισης για το Απολυτήριο Λυκείου στην υποχρεωτική εκπαίδευση για τους νέους άνω των 16 ετών, υπάρχει ένα μέτρο για το οποίο δεν γίνεται ιδιαίτερος λόγος και βρίσκεται μακράν της ομοφωνίας. Πρόκειται για μία υπερβολικά υψηλή δαπάνη σπουδών για φοιτητές εκτός των χωρών της Ε.Ε.

Το τελευταίο αυτό μέτρο που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό, ανησυχεί Πανεπιστημιακά ιδρύματα, συνδικάτα και μαθητές. Βασικά, οι αλλοδαποί μαθητές στην πλειονότητά τους, θα πρέπει να εργαστούν επιπλέον των σπουδών για να πληρώσουν το λιγότερο 2000 ευρώ πριν ξεκινήσουν τις σπουδές τους στη Γαλλία, εξαιτίας των δαπανών για την έκδοση βίζας, τα μαθήματα γαλλικών κλπ. Οι μαθητές στην πλειονότητά τους, θεωρούν ανεπίτρεπτο αυτό το μέτρο αφού θα εμποδίσει τους αλλοδαπούς μαθητές -ειδικά τους Αφρικανούς και τους Νοτιοαμερικανούς – να έρθουν στη Γαλλία.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση, σας προτείνω να μοιραστούμε την εμπειρία που βιώνει η Δ. η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της. Η Δ. είναι μια 19χρονη φοιτήτρια από την Αργεντινή, που πέρασε απ’τη μια στιγμή στην άλλη σ’έναν επίμονο αγώνα για να αμυνθεί του δικαιωμάτός της να σπουδάζει με λογικές δαπάνες στη χώρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ένα όνειρο που γίνεται εφιάλτης

Η Δ. προέρχεται απ’τη πόλη Lujan, προάστειο του Μπουένος Άιρες. Γόνος της μικρομεσαίας τάξης. Η οικογένειά της χρειάστηκε να κάνει ουσιαστικές προσπάθειες για να τη βοηθήσει να πραγματοποιήσει το όνειρό της να σπουδάσει στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς των δευτεροβάθμιων σπουδών της, η Δ. παρακολούθησε μαθήματα γαλλικών στην Alliance Française (σ.τ.μ.: όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα) της πόλης της. Τον Ιούνιο του 2017, απέκτησε το δίπλωμα της γαλλικής γλώσσας DELF B2, που της επέτρεψε προχωρήσει σε Πανεπιστημιακές σπουδές στη Γαλλία.

Τον Αύγουστο του 2018, πριν δηλαδή την άφιξή της στο Παρίσι, η Δ. εξασφάλισε οριακά μια θέση για ένα Πτυχίο στην Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Ένα μήνα μετά, ξεκίνησε τις σπουδές της και μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη για σπουδαστές εθνικοτήτων εκτός Ε.Ε. Ακόμα κι αν το μέτρο αυτό δεν την επηρεάζει άμεσα για τη συνέχιση του Πτυχίου της, το όνειρό της να κυνηγήσει τις σπουδές της στη Γαλλία καταρρέει καθώς οι δαπάνες εγγραφής για ένα κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών (Μάστερ), θα περάσουν απ’τα 243 στα 3770 Ευρώ. Ένα κόστος που αποφαίνεται δυσπρόσιτο για εκείνη και την οικογένειά της. Έτσι, η Δ. έχει στο μυαλό της δύο εναλλακτικές: Εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει μία υποτροφία για να ακολουθήσει ένα Μάστερ (γνωρίζοντας ότι πρόκειται για έναν πραγματικό αγώνα δρόμου) ή να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να μην περάσει αυτή η μεταρρύθμιση.

Η αλληλεγγύη μεταξύ των μαθητών επιτρέπει στη Δ. να πιστέψει ακόμα περισσότερο στο μέλλον της

Στις 4 Δεκεμβρίου 2018, η Δ. συμμετείχε μαζί με άλλους συμφοιτητές της τάξης της σε μια γενική συνέλευση στο κέντρο Tolbiac. Ήταν η στιγμή εκείνη που αντιλήφθηκε την υποστήριξη πλειοψηφικά των γάλλων μαθητών στον αγώνα της. Αυτό της έδωσε φτερά για να συμμετάσχει στη γενική κινητοποίηση. Αιφνιδιάστηκε απρόσμενα στην ιδέα ότι μία ψήφος ενάντια στα εμπόδια που βρίσκει στη σχολή της θα μπορούσε να γίνει ευνοϊκή σε μερικές μόλις μέρες μέσα από την ενεργή συμμετοχή στους αγώνες.

Η Δ. ξεκινά την κινητοποίησή της

Στις 6 Δεκεμβρίου 2018, η Δ. έλαβε μέρος στην πρώτη -από την άφιξή της στης Γαλλία- κινητοποίηση. Μία συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί απέναντι από το Campus France, ωστόσο, οι μόλις 500 μαθητές και μαθήτριες, που συγκεντρώθηκαν στο στενό της οδού Grange aux Belles, μπήκαν αυθόρμητα σε σειρά και ξεκίνησαν μία πορεία που τους οδήγησε μετά από αρκετή ώρα στον Σταθμό της Λυών, στην άλλη άκρη του Παρισιού. Κατά τη διάρκεια της πορείας, η πομπή έφτασε στο αποκορύφωμά της τα 3000 άτομα. Η δυνατή αυτή κινητοποίηση και η μαζική παρουσία των ΜΜΕ, έδωσαν ακόμη περισσότερη ελπίδα στη Δ. για τη συνέχιση του αγώνα της.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2018, η Δ. συμμετείχε σε μία νέα, προγραμματισμένη συγκέτρωση στην πλατεία Σεντ Μισέλ, όπου για μιά φορά ακόμα, χωρίς προηγούμενη ανακοίνωση, οι μαθητές ξεκίνησαν πορεία και σταμάτησαν αυτή τη φορά μπροστά στο Υπουργείο Παιδείας, όπου αποκρούστηκαν γρήγορα απότα ΜΑΤ. Στο αποκορύφωμα μιας μεγάλης – σε όγκο και διάρκεια – πορείας 3 ωρών περίπου, οι διαδηλωτές βρέθηκαν περικυκλωμένοι από τα ΜΑΤ σ’ ένα σταυροδρόμι που βρίσκεται στην άκρη της οδού Bac. Η Δ. κι οι συμφοιτητές της, παρέμειναν σε καθιστική διαμαρτυρία για 2:30 ώρες, ανίσχυροι στο τσουχτερό κρύο. Δεν κατάλαβαν γιατί τα ΜΑΤ παρενέβησαν, αφού γνώριζαν εκ των προτέρων ότι η διαδήλωση ήταν ειρηνική χωρίς αποδοκιμασίες και συγκρούσεις.

Μη αναμενόμενη, αλλά άκρως ενθαρρυντική υποστήριξη.
Σήμερα, οι γενικές συνελεύσεις συνεχίζουν, ενώ υποστηρικτές καταφτάνουν απ’όλα τα μέρη.

Ο George Haddad, πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Παρισιού Πάνθεον-Σορβόννης, ήρθε αυτοπροσώπως στηγενική συνέλευση, που έλαβε χώρα την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στο Tolbiac, για να διαπραγματευτεί το θέμα του αδιεξόδου στην παιδεία. Εξέφρασε την υποστήριξή του στους φοιτητές και φάνηκε διαλλακτικός σε αρκετά σημεία. Επομένως, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, εστάλη ένα e-mail που ανακοίνωνε μέτρα που κινούνται λίγο-πολύ προς τη σωστή κατεύθυνση. Μεταξύ άλλων:

  • Οι εξετάσεις που θα’πρεπε να πραγματοποιηθούν μεταξύ 17 έως 21 Δεκεμβρίου 2018, μεταφέρονται στη πρώτη εβδομάδα του 2ου εξαμήνου.

  • Η έλλειψη ζήλου κατά τη διάρκεια αυτής της ταραχώδους περιόδου δεν θα θεωρηθεί μειονέκτημα.

  • Τα έγγραφα θα μπορούν να μεταβιβαστούν στους Διαδραστικούς Παιδαγωγικούς Χώρους για να συμπληρωθούν, να προστεθούν και να εξασφαλιστούν τα παιδαγωγικά γνωστικά περιεχόμενα παρουσία των σπουδαστών.

Τέλος, για τη Δ. οι μέρες κυλούν αλλά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Είναι ήδη 2 εβδομάδες που τα μαθήματά της έχουν διακοπεί και παρόλες τις κινητοποιήσεις της, δεν είναι σε θέση ακόμα να γνωρίζει τους καρπούς που θα αποδώσουν οι ενέργειές της. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: είναι πιο αποφασισμένη από ποτέ να παλέψει για να κατορθώσει την απόρριψη αυτού του άδικου μέτρου, που προωθεί την διάκριση.


[1] Το μέτρο αυτό, δεν επηρεάζει τους φοιτητές που έχουν ήδη ξεκινήσει έναν κύκλο ανωτάτων σπουδών στη Γαλλία.

[2] «Σήμερα, 170 Ευρώ για ένα έτος Πτυχίου, 243 για Μάστερ και 380 για ένα Διδακτορικό θα καθοριστούν στο εξής σε 2770 Ευρώ για το ένα έτος του Πτυχίου και σε 3770 για Μάστερ και Διδακτορικό»f. Πηγή: Φάκελλος Τύπου. Στρατηγική ελκυστικότητας για αλλοδαπούς φοιτητές. Campus France.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις