ΜΕΤΑ: Αναδρομικά μόνο για τους ολίγους και εκλεκτούς

Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση καταβάλλει τα αναδρομικά, που φτάνουν  ακόμα και τα 22.000 ευρώ κατ’ άτομο, στους συνταξιούχους και στους εργαζόμενους στο δημόσιο που αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια. Την ίδια στιγμή, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα βιώνει τη λιτότητα, την υπερφορολόγηση, την ανασφάλεια και την ανεργία, ενώ η κυβέρνηση αρνείται την επαναφορά και αναδρομική καταβολή του 13ου και 14ου μισθού, το ξεπάγωμα της διετίας 2016 και 2017 και την αύξηση των μισθών για το 2019.

Ταυτόχρονα, μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων και του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, μειώνει τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. Με τον τρόπο, αυτό η κυβέρνηση φορτώνει στις πλάτες του κοινωνικού συνόλου την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, ενώ μέρος της αύξησης που θα προκύψει θα επιστραφεί στα κρατικά ταμεία, από την μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020, που θα φτάνει τα 600 ευρώ το χρόνο!

Δεν ξεχνά βεβαίως όσους θεωρεί ότι με τη στάση τους και τη θέση που κατέχουν στηρίζουν τις αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του συστήματος. Έτσι, τα  αναδρομικά δίνονται σ’ αυτούς που υπηρετούν στο στρατό, στα σώματα ασφαλείας, στο δικαστικό σώμα, στους γιατρούς του ΕΣΥ και στους πανεπιστημιακούς καθηγητές. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα προεκλογικό δώρο, κυρίως προς τις ανώτερες βαθμίδες αυτών των κλάδων και κυρίως σ’ αυτούς που υπηρετούν στο δικαστικό σώμα και στα σώματα ασφαλείας, προκειμένου να στηρίζουν πιο ενεργά και αποφασιστικά την πολιτική της λιτότητας και του αυταρχισμού. Είναι μάλιστα προκλητικό που τα αναδρομικά δεν καταβάλλονται, π.χ., και στο άλλο υγειονομικό, διοικητικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό, που «βάζει πλάτη» για να λειτουργούν τα νοσοκομεία, αλλά και σε όλους τους άλλους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που αντιμετωπίζουν πολλαπλάσιες δυσκολίες, επενδύοντας στη διάσπαση και στον κοινωνικό αυτοματισμό μέσα στους χώρους δουλειάς: να βλέπουν δηλ οι εργαζόμενοι αυτοί ως υπαίτιους για τα προβλήματά τους τούς άλλους εργαζόμενους και όχι τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τους εκπροσώπους τους.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αρνείται να επαναφέρει τον 13ο και 14ο μισθό για χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους, ενώ μοιράζει ψίχουλα και προνοιακά επιδόματα σ’ αυτούς που με τη δική της πολιτική αλλά και την πολιτική  των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων οδηγήθηκαν στη μακροχρόνια ανεργία και στην ακραία φτώχεια.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει τα αναδρομικά αυτά στους μηχανισμούς εκείνους που παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στη συντήρηση και αναπαραγωγή της μνημονιακής «κανονικότητας», ενώ την ίδια ώρα διατυμπανίζει ότι ακολουθεί μια πολιτική «ταξικής μεροληψίας». Δεν αμφιβάλουμε καθόλου γι’ αυτό: μόνο που η «ταξική μεροληψία» της αυξάνει τα κέρδη και τα προνόμια των ολίγων -δυνατών και πλουσίων-, ενώ διευρύνει την ανασφάλεια, τη φτώχεια, την ανέχεια και την ανεργία στους πολλούς -φτωχούς και αδύναμους-, που είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι νέοι, αλλά και οι μικροί αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και επιστήμονες.

Γι’ αυτό το λόγο, το ΜΕΤΑ θεωρεί ότι και η πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι πρώτα από όλα χρέος των πιο αδύναμων, καταπιεζόμενων και σκληρά εκμεταλλευόμενων λαϊκών στρωμάτων, όπως είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.


ΜΕΤΑ, Δεκέμβρης 2018