Στις χώρες στις οποίες διεξάγονται εξορυκτικές δραστηριότητες υδρογονανθράκων, πέραν της περιβαλλοντικής και οικονομικής καταστροφής, σημειώνεται και κάτι εξίσου σοβαρό, που αφορά την ποιότητα της δημοκρατικής διακυβέρνησης.
Επίσης, έρευνες στις οποίες θα αναφερθούμε κάνουν λόγο με σαφήνεια για δράση των πετρελαϊκών πολυεθνικών… κυρίως σε χώρες όπου καταγράφεται έλλειμμα δημοκρατίας.
Στην Ήπειρο η πολυεθνική Repsol -με εξαιρετικά βεβαρημένο μητρώο τόσο σε επίπεδο φοροδιαφυγής όσο και σε επίπεδο περιβαλλοντικών καταστροφών- λειτούργησε ευθύς εξαρχής με αποικιοκρατική λογική.
Για το γεγονός αυτό δεν είναι άμοιροι ευθυνών ούτε η κεντρική διοίκηση ούτε αυτοδιοικητικοί παράγοντες.
Η πολυεθνική απέφυγε επιμελώς να ενημερώσει και να πείσει την τοπική κοινωνία για την αναγκαιότητα της εξόρυξης. «Ολα έγιναν αθόρυβα. Δεν είχαμε καμία ενημέρωση για τις εξορύξεις. Εμφανίστηκαν ξαφνικά και απαιτούσαν να μπουν στις γαίες μας. Μαγαρίζουν τον τόπο μας» δηλώνει στη «δημοκρατία» ο κάτοικος Ανω Πεδινών Βασίλης Παπαρούνιας.
«Δεν μπορούμε να περπατήσουμε πια στα χωράφια και τα δάση μας» προσθέτει ο μελισσοκόμος Ηλίας Ευθυμίου. «Ολη την ημέρα πετάνε πάνω από τα κεφάλια μας ελικόπτερα, ενώ τα γεωτρύπανα δουλεύουν νυχθημερόν. Γίνονται σεισμικές έρευνες δίπλα σε οικοσυστήματα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Πηγαίνουν στα χωράφια με χάρτες και ζητούν τα τηλέφωνα των ανθρώπων για τις γαίες τους, για να περάσουν αγωγοί, για να γομώσουν τα χωράφια με εκρηκτικά. Βιώνουμε απερίγραπτες καταστάσεις» συμπληρώνει.
Στην πανέμορφη Ηπειρο, που μέχρι στιγμής γλίτωσε την εκβιομηχάνιση, 11.500 γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν σε ζώνες και μήκος 400 χλμ. Η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων ανατίθεται στην ίδια την εταιρία. Αυτό σημαίνει ότι για σειρά εργασιών απαιτείται η παρουσία ειδικών επιστημόνων προκειμένου να μην πληγούν ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον και η πολιτιστική κληρονομιά. Για τη Repsol, όπως καταδεικνύεται, αυτά συνιστούν ψιλά γράμματα. Οχι μόνο παραβιάζει κατάφωρα τους στοιχειώδεις περιβαλλοντικούς όρους, αλλά επιπρόσθετα εκφοβίζει και τρομοκρατεί.
«Χέ…κα»
Ο Μ. Πασιάκος, κάτοικος Σαγιάδας, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, διαπίστωσε έκπληκτος ότι η εταιρία είχε μπει στον παραδοσιακό οικισμό προγραμματίζοντας εκρήξεις κοντά στη δεξαμενή νερού δίχως καν τη λήψη προστατευτικών μέτρων. «Αρχισαν τις σεισμικές έρευνες χωρίς την παρουσία υπευθύνου για τα νεότερα μνημεία. Μαζεύτηκε κόσμος να τους σταματήσει. Εκανα καταγγελία στην Αστυνομία και κάλεσα τον υπεύθυνο της Repsol στην Αθήνα. Στην αρχή μού είπε ότι η εντολή διακοπής των εργασιών μπορεί να δοθεί μόνο από τον υπεύθυνο στην Ισπανία και, όταν προχώρησε η κουβέντα και του επισήμανα ότι υπάρχει θέμα μόλυνσης του νερού, η απάντησή του ήταν: “Χέ…κα για το νερό σας”» σημειώνει με οργή στη «δημοκρατία».
«Μπαίνουν κανονικά στις περιοχές Natura και κάνουν τη δουλειά τους. Μπαίνουν παράνομα στα κτήματα και κάνουν γεωτρήσεις και στη συνέχεια οι αγρότες έκπληκτοι ανακαλύπτουν ότι έχουν μπει πασσαλάκια και έχουν ανοιχτεί τρύπες στο κτήμα τους. Ηρθαν οι γιάπηδες να καταστρέψουν τον τόπο μας και να μας πουν πώς θα ζήσουμε;» καταλήγει ο κ. Πασιάκος.
Μπαράζ ατασθαλιών και σε βίντεο
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF και Greenpeace όπως και η Πρωτοβουλία κατά των Εξορύξεων στην Ηπειρο με κοινή επιστολή τους προς το Σώμα Επιθεωρητών του ΥΠΕΝ επισήμαναν ατασθαλίες της εταιρίας. Συγκεκριμένα, στις 22 Δεκεμβρίου 2017 στον Δήμο Ζίτσας διεξήχθησαν γεωτρήσεις σε ιδιωτικό χωράφι, με τις αποστάσεις μεταξύ των διαδοχικών γεωτρήσεων να περιορίζονται στα 2 έως 4 μέτρα. Οπως διαπιστώθηκε, ο ιδιοκτήτης δεν είχε καν ενημερωθεί.
Στις 14 Ιανουαρίου στην περιοχή Λευκοθέας συνεργείο 40 ατόμων διενεργούσε γεωτρήσεις και προετοιμαζόταν για γόμωση. Οι γεωτρήσεις απείχαν μεταξύ τους σε αποστάσεις μικρότερες των 4 μέτρων, ενώ διαπίστωσαν ότι δύο μεγάλα μηχανήματα, μάλλον γεωτρύπανα, δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας.
Τα περιστατικά καταγράφηκαν σε βίντεο. Ο γενικός γραμματέας ΥΠΕΝ Μ. Βερροιόπουλος πάντως έσπευσε να διαβεβαιώσει τη «δημοκρατία» ότι «οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος στους ελέγχους που διενήργησαν δεν εντόπισαν παρανομίες». Φανταστείτε να μην είχαν καταγραφεί τα περιστατικά σε βίντεο…
Εκφοβισμός με τζιπ σεκιουριτάδων και περίεργες συλλήψεις για… χρέη
Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Ηπείρου προκάλεσαν την ανάκληση της θετικής γνωμοδότησης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Ηπείρου από τον Δήμο Ζαγορίου.
Ο δήμαρχος Ζίτσας, όμως, ανερυθρίαστα απειλεί τους κατοίκους με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, ενώ ο περιφερειάρχης Ηπείρου Α. Καχριμάνης, απευθυνόμενος με ιταμό ύφος προς τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, τους είπε: «Δεν είστε πολίτες, δεν είστε τίποτα. Εργάζεστε για ξένα συμφέροντα».
Και επειδή η πολυεθνική Repsol συμπεριφέρεται ούτε λίγο ούτε πολύ ως δύναμη κατοχής στην περιοχή, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι εκφοβισμοί και η τρομοκράτηση όσων αντιδρούν. Έτσι, τζιπ σεκιουριτάδων, όπως καταγγέλλει η πρωτοβουλία ενάντια στις εξορύξεις, «αλωνίζουν τα χωριά ρίχνοντας τους προβολείς τους μαύρα μεσάνυχτα σε συγκεκριμένα σπίτια, ενώ εικοσαμελής ομάδα της Ασφάλειας Ιωαννίνων εισβάλλει για έρευνες σε σπίτια πολιτών που εναντιώνονται στις εξορύξεις».
Παράλληλα, ακολουθείται η προσφιλής τακτική της εξακρίβωσης στοιχείων και της φωτογράφισης πινακίδων των αυτοκινήτων των μελών της πρωτοβουλίας. Στη «δημοκρατία» καταγγέλθηκε επίσης από μέλος της πρωτοβουλίας η αιφνίδια κράτησή του στο αστυνομικό τμήμα για χρέη προς την Εφορία.
Όταν περπατάς αμέριμνος στον δρόμο και σταματά τζιπ δίπλα σου και σε συλλαμβάνει για χρέη προς το Δημόσιο, τότε κάτι σάπιο συμβαίνει στο βασίλειο των εξορύξεων.
Η Ήπειρος είναι η δεύτερη περιφέρεια στην Ελλάδα σε παραγωγή κρέατος και δεύτερη στην παραγωγή τυριού και γάλακτος, σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη.
Τα νερά της περιοχής είναι πολύτιμα για όλη την επικράτεια. Νέοι άνθρωποι έχουν επιστρέψει και ασχολούνται με τον αγροτουρισμό και την ήπια ανάπτυξη, δηλώνει στη «δημοκρατίας» ο Τ. Κεφαλάς, δραστήριο μέλος της πρωτοβουλίας της Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις.
Παράλληλα, ο τουρισμός της σημειώνει θεαματική αύξηση. Χαρακτηριστικό είναι το έγγραφο που δημοσιεύουμε Ισραηλινού τουριστικού πράκτορα προς την αρμόδια υπουργό Ελ. Κουντουρά, με το οποίο εκφράζει την εντονότατη αγωνία του για την καταστροφή της Ηπείρου και τις επιπτώσεις που αυτό το γεγονός θα έχει.