21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Υπουργός κατασκευάζει… αυθαίρετο;

Από το Μάριο Κρητικό, εκπρόσωπος ΑΔΕΔΥ στο ΔΣ του ΜΤΠΥ, μέλος Α/ΤΕΕ

Πρόσφατα

Το Σάββατο 8/9/2018 στο κέντρο της Αθήνας, στην Πλατεία Συντάγματος, πιο κέντρο δεν γίνεται, εκτελούνταν οικοδομικές εργασίες στην είσοδο του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι εργασίες εκτελούνται με δαπάνες των εργαζομένων και των ασφαλισμένων, αφού το κτήριο ανήκει στο ΜΤΠΥ και τα κεφάλαιά του προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων, προορίζονται για την πληρωμή των μερισμάτων των συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων και όχι φυσικά για τον καλλωπισμό και συντήρηση του κτηρίου που εργάζεται (;!) ο Υπουργός.

Όμως στην 38η/15-10-2018 συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΜΤΠΥ ενέκρινε την προκήρυξη του διαγωνισμού «Επισκευή – Ανακαίνιση του εσωτερικού και των όψεων του Ισόγειου Χώρου της κεντρικής Εισόδου επί της οδού Νίκης 5, του κτηρίου επί της Πλ. Συντάγματος ιδιοκτησίας ΜΤΠΥ» και την πληρωμή τής δαπάνης.

Εκπροσωπώντας την ΑΔΕΔΥ στο Δ.Σ. του ΜΤΠΥ διαφώνησα με την απόφαση για τους παρακάτω λόγους:

Α) Ότι το ΜΤΠΥ δεν έχει, ως ιδιοκτήτης του Κτηρίου, καμία υποχρέωση να ανακαινίσει την είσοδο του Υπουργείου. Γιατί δεν υπάρχει καμία φθορά, δεν έχει παρουσιαστεί ουδεμία βλάβη που να χρειάζεται επισκευή, άλλωστε δεν υπάρχει κάποιο σχετικό αίτημα από τον χρήστη του κτηρίου. Άρα, η σκοπιμότητα του έργου για τεχνικούς αλλά και πρακτικούς λόγους δεν δικαιολογείται, είναι ανεξήγητη και θα επιβαρύνει ασκόπως τα οικονομικά του Ταμείου.

Η πραγματικότητα είναι ότι παράγοντες του Υπουργείου, αυτό αποτυπώνεται σε σχετικά έγγραφα του Ταμείου, έθιξαν το θέμα σε συζήτηση που έγινε για την ανανέωση του μισθωτηρίου που έχει λήξει από το 2013 και δεν έχει ανανεωθεί ακόμη (!!!!)… (πιο κομψά δεν γίνεται)

Το Υπουργείο ουσιαστικά πίεσε το Δ.Σ. του ΜΤΠΥ να προχωρήσει στην ανακαίνιση της εισόδου του Υπουργείου προκειμένου να συναφθεί νέο μισθωτήριο συμβόλαιο.

Είναι μία καταχρηστική συμπεριφορά, πρόκειται για την απόλυτη αδιαφορία απέναντι στις θυσίες που υπόκεινται οι εργαζόμενοι προκειμένου να καταβάλουν τις εισφορές τους και περιφρόνηση της δυσμενούς οικονομικής θέσης που βρίσκονται οι συνταξιούχοι.

Β) Ότι δεν τηρείται η νομοθεσία στην δημοπράτηση του έργου, γιατί:

i) Η μελέτη δεν ήταν ολοκληρωμένη, αφού δεν αναφέρονταν σαφή ποσοτικά χαρακτηριστικά και θα δημιουργούσε ανυπέρβλητες δυσχέρειες για την σύνταξη των οικονομικών προσφορών από πλευράς κατασκευαστών με πιθανή ζημία του ΜΤΠΥ και γιατί

ii) Προκειμένου να συντομευθεί ο χρόνος κατασκευής, πιθανά για να τελειώσει το έργο πριν από τις γιορτές, αυτό δημοπρατήθηκε κατά παράβαση των διατάξεων του Νόμου περί Δημοσίων Έργων και αναγκαστικά και κατά τα καθιερωμένα βαπτίστηκε… το κρέας ψάρι. (Δηλαδή ένα οικοδομικό έργο μετατράπηκε σε… κατηγορία υπηρεσιών).

Στον φανταστικό κόσμο που διαβιούν το πολιτικό προσωπικό και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι συντάξεις έχουν κοπεί μόνο από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και ότι οι ίδιοι πολιτεύονται με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών και δυστυχώς ο λαός που υποφέρει να μονολογεί: «Έτσι είναι, αν έτσι πιστεύετε…»

Στο ΜΤΠΥ, τα μερίσματα από τον Μάρτιο του 2016 κατακρεουργήθηκαν σε ποσοστό 49% και έκτοτε συνεχίζονται οι περικοπές σε ποσοστό 43%. Μέρισμα κάτω των 100 € λαμβάνει το 68% και είναι η προφανής απόδειξη ότι η κυβέρνηση πολιτεύεται με την ίδια πολιτική των προηγουμένων. Φορτώνει την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων και ασφαλισμένων αυξάνοντας τις εισφορές και μειώνοντας τα μερίσματα, όπως ακριβώς έπρατταν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στην περίπτωση μάλιστα του ΜΤΠΥ, τα ποσοστά των περικοπών που εφαρμόζονται είναι ίδια με αυτά που σχεδίαζε ο υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Σαμαρά και είναι απόλυτα επίκαιρη ότι η «…η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα…»

Αλλά υπάρχει και ένας πιο απαίσιος τύπος επανάληψης πρώτα η τραγωδία και ύστερα η απόγνωση. Γιατί μόνο απόγνωση δημιουργείται όταν οι συνταξιούχοι γνωρίζουν από την τσέπη τους ότι το έτος 2016 ένα μέρισμα εξαερώθηκε και δεν καταβλήθηκε, αλλά η σημερινή διοίκηση ισχυρίζεται ότι το έχει καταβάλλει.

Δεν προκαλεί απορία ότι η διοίκηση του ΜΤΠΥ υπερασπίζεται και ευθυγραμμίζεται με την κυβερνητική πολιτική του ψεύδους και της υποκρισίας, όσον αφορά στην περικοπή των συντάξεων. Είναι διορισμένη για να εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική και αυτό κάνει, όταν με χρήματα των ασφαλισμένων ανακαινίζει την είσοδο του Υπουργείου. Ο Υπουργός είναι ο υπεύθυνος.

Είναι τέτοια η πίεση που άσκησε η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο Δ.Σ. του ΜΤΠΥ, ώστε η απόφασή του οργάνου να ελέγχεται ως προς την εφαρμογή του Νόμου περί Δημοσίων Έργων αλλά και της Πολεοδομικής Νομοθεσίας, εφόσον δεν δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος μελέτης.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις