15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καβάλα: Απολύσεις εργαζομένων από την εργοδοσία της «Pink Woman»

Πρόσφατα

Σε 7 απολύσεις προχώρησε τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη η εργοδοσία της αλυσίδας «PINK WOMAN» στην Καβάλα. Οι απολυμένοι εργάζονταν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Δάτο Καβάλας, όπου βρίσκονται οι αποθήκες και κομμάτι της παραγωγής. Τις απολύσεις καταγγέλλουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι του νομού Καβάλας, οι οποίοι και υπογραμμίζουν πως οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν «είναι οι ίδιοι που στην λογική της επιχείρησης-οικογένειας δουλεύανε με υπομονή και φιλότιμο σε δύσκολες συνθήκες. Δεν πληρωνόταν ούτε τις αμέτρητες υπερωρίες μέσα στη ζέστη και το κρύο που κάποια στιγμή τις έπαιρναν σαν άδειες. Ενώ οι κανονικές άδειες που δικαιούταν δεν τις έπαιρναν ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιους μήνες νωρίτερα η εργοδοσία είχε προτείνει σε κάποιους από τους συνάδελφους που σήμερα απολύθηκαν να πάνε στη Βουλγαρία για να οργανώσουν την παραγωγή και να εκπαιδεύσουν τους εκεί εργαζόμενους».

Όπως τονίζζει μεταξύ άλλων το Σωματείο τους, «Χωρίς καμία προειδοποίηση και ντροπή η εργοδοσία τους ενημέρωσε λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα ότι θα “πρέπει να γίνουν περικοπές στο προσωπικό”. Η υπόθεση δε σταματάει όμως εκεί αφού είναι γνωστή η πρόθεση της εργοδοσίας να κλείσουν όλα τα τμήματα που αφορούν την παραγωγή. Επομένως το επόμενο διάστημα είναι δεκάδες οι εργαζόμενοι οι οποίοι ζουν με την αγωνία πότε θα είναι η τελευταία μέρα τους στη δουλεία».

«Το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο», σημειώνουν και συμπληρώνουν: «η ίδια η πορεία της εταιρίας από μια βιοτεχνία ρούχων στην επαρχία σε μια από της μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων ήταν μια πορεία που συνδέθηκε με συνεχείς μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, εντατικοποίησης της δουλείας έως τελικής πτώσης και απολύσεις. Όλα αυτά τα χρόνια η εταιρία υπερηφανεύεται για την συνεχώς αυξανόμενη κερδοφορία της, για τα όλο και περισσότερα καταστήματα και σημεία πώλησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέχρι και δημοσιεύματα στον Τύπο υπήρχαν που εξυμνούσαν τη δεινή επιχειρηματικότητα του εργοδότη Χατζηπαυλίδη με τίτλους όπως “ο Έλληνας ανταγωνιστής της “ZARA”. Την ίδια ώρα όλο και περισσότερα κομμάτια της παραγωγής “ταξίδευαν” για “μισθολογικούς παραδείσους” των Βαλκανίων και αλλού. Ταυτόχρονα οι μειώσεις μισθών όλη αυτή την περίοδο ξεπερνούν το 30%, ενώ οι εργαζόμενοι αποδέχθηκαν ακόμα και δεκάδες απολύσεις “για να μη μειωθούν και άλλο οι μισθοί”, όπως έλεγε η εταιρεία».

«Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Οι εργαζόμενοι σε όλους τους χώρους δουλειάς διεκδικούν και οργανώνονται στα ταξικά τους σωματεία. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που εργαζόμενοι, ακόμα και στους πιο δύσκολούς χώρους και κλάδους, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες με τον αγώνα τους κερδίζουν να παρθούν πίσω απολύσεις, να αποκρουστούν μειώσεις μισθών, να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας», καταλήγει το Σωματείο.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις