14 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

ΠΟΣΕΥΓ: Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ «βάζει χέρι» στο ωράριο των υπαλλήλων, προς χάριν των επιχειρηματικών συμφερόντων

Πρόσφατα

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στους συναδέλφους των Γενικών Διευθύνσεων Τροφίμων και Αποκεντρωμένων Δομών του ΥΠΑΑΤ και του ΕΦΕΤ μετά τη δημοσίευση της αριθμ ΔΙΔΑΔ/Φ.70Α/25/33354,34398/19-10-2018 Απόφασης της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΦΕΚ Β΄/2018/15-11-2018).

Με την ανωτέρω απόφαση μεταβιβάζεται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η αρμοδιότητα να ορίζει με απόφασή του: α) το κατά ημέρα ωράριο εργασίας και την απασχόληση και κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας για το προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων και της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών του ΥΠΑΑΤ, β) το κατά ημέρα ωράριο εργασίας και την απασχόληση και κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας για το Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ). Στο σκεπτικό της Απόφασης αναφέρονται τα σχετικά έγγραφα του Υπουργού και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τα οποία ζητείται η μεταβίβαση της αρμοδιότητας, κατ΄εξαίρεση των όσων προβλέπονται στην αριθμ.ΔΙΑΔΠ/ΦΒ1/14757 (ΦΕΚΒ΄1659/2011), με την επίκληση της ανάγκης πραγματοποίησης ελέγχων.

Ήδη η Διοίκηση έχει αποστείλει στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες έγγραφα με τα οποία ζητάει να οριστεί το προσωπικό ανά οργανική μονάδα που θα απασχολείται ανά βάρδιες (πρωινή 06:00-14:00, απογευματινή 14:00-22:00, βραδινή 22:00-06:00, Σάββατα, Κυριακές και αργίες ). Οι όποιες εκ των υστέρων κινήσεις και αναμόρφωση των εγγράφων, μετά και από τις αντιδράσεις που υπήρξαν, δεν αναιρούν την ουσία αυτής της κίνησης, για την οποία οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων δεν είχαν καμία ενημέρωση, παρά το γεγονός ότι την Παρασκευή 16-11-2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΠΟΣΕΥΓ με τον Υπουργό.

Η ουσία λοιπόν αυτών των μεθοδεύσεων συνίσταται στη μονομερή, από την πλευρά του Υπουργείου, αλλαγή του ωραρίου των εργαζομένων του ΥΠΑΑΤ και του ΕΦΕΤ προκειμένου να ευθυγραμμιστούν οι Υπηρεσίες στις ανάγκες των διάφορων μεγαλοεισαγωγέων, μεγαλοεμπόρων και άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Από δω και στο εξής θα μπορεί ο εκάστοτε Υπουργός να καθορίζει το ωράριο εργασίας του κάθε υπαλλήλου μέσα στο σύνολο της ημέρας (πρωί, μεσημέρι, βράδυ με βάρδιες ή χωρίς), ακόμη και κατά τις Κυριακές και αργίες χωρίς έτσι να έχει την υποχρέωση να καταβάλλει ούτε καν υπερωριακή εργασία στους εργαζόμενους που πιθανά να εργάζονταν μέχρι σήμερα εκτός ωραρίου για την πραγματοποίηση αυτών των ελέγχων, την οποία ούτως ή άλλως δεν κατέβαλλε κιόλας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη απόφαση χορήγησης υπερωριακής αποζημίωσης β΄εξαμήνου 2018 προβλέφθηκε για τη Γενική Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Δομών, η χορήγηση υπερωριακής αποζημίωσης για 3 (!!!) μόλις άτομα.

Από την πλευρά μας μπορούμε να κατανοήσουμε ότι πιθανά να υπάρχουν υπηρεσίες που να απαιτούν την απασχόληση κατά βάρδιες, όπως π.χ. τα νοσοκομεία ή σταβλικές εγκαταστάσεις του ΥΠΑΑΤ με ζώα κ.α, όμως αυτό διαφέρει πολύ από τη συγκεκριμένη μεθόδευση η οποία έρχεται να αντιμετωπίσει μια συνήθης εργασία του ΥΠΑΑΤ την οποία καλούνται να εκτελέσουν οι τραγικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ οι οποίες δε διαθέτουν ούτε τα στοιχειώδη ανάλογα μέσα τόσο υλικοτεχνικά όσο και θεσμικά. Αντί λοιπόν να αντιμετωπίσουν την υποστελέχωση με μαζικές νέες προσλήψεις και τα άλλα υπαρκτά προβλήματα επιλέγουν την ανατροπή του παγιωμένου ωραρίου των υπαλλήλων με την απευθείας ρύθμισή του από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία ανατρέποντας το σταθερό και μόνιμο ημερήσιο χρόνο εργασίας, ανατρέποντας την προσωπική και οικογενειακή ζωή των συναδέλφων. Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι του ΥΠΑΑΤ να πληρώνουν πάντα τις συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζει η κάθε κυβέρνησης.

Ακόμη πιο πολύ όμως μας ανησυχεί ότι με την εν λόγω ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για την μελλοντική παρέμβαση από τον εκάστοτε Υπουργό του ωραρίου για όλους τους εργαζόμενους του ΥΠΑΑΤ λαμβάνοντας υπόψη τη διαχρονική από όλες τις κυβερνήσεις στόχευση για ένα Δημόσιο που θα λειτουργεί όλο και περισσότερο για τη στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων, σε συνθήκες υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, και θα αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους του ως αναλώσιμους και κόστος. Φαίνεται ότι αυτή είναι η πραγματική έννοια της «κανονικότητας» και της «ανάπτυξης» της «μεταμνημονιακής» εποχής που προπαγανδίζει η κυβέρνηση.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων του ΥΠΑΑΤ:

  • εκφράζει την έντονη αντίθεση της σε αυτή την ενέργεια της Πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ που ανατρέπει μονομερώς το παγιωμένο ωράριο εργασίας των υπαλλήλων του ΥΠΑΑΤ

  • απαιτεί από την πολιτική ηγεσία και την κυβέρνηση να την πάρουν ΤΩΡΑ πίσω. Να γίνουν ΑΜΕΣΑ μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να παρασχεθούν όλα τα απαραίτητα υλικοτεχνικά, θεσμικά και άλλα μέσα που απαιτούνται για την απρόσκοπτη υλοποίηση του ελεγκτικού έργου και των άλλων αντικειμένων. Να καταβάλει υπερωριακή αποζημίωση σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται ή θα απασχοληθούν, με τη σύμφωνη γνώμη τους, εκτός ωραρίου

  • καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία μέλη της να λάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εργαζομένων και να αντιδράσουν απέναντι σε αυτή τη μεθόδευση. Σε αυτή την κατεύθυνση θα παρθούν αντίστοιχές πρωτοβουλίες από την Ομοσπονδία.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις