Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει ως απαράδεκτη την παραπομπή σε δίκη (αυτεπάγγελτη, από την Εισαγγελία Κεφαλληνίας) δύο βοηθών νοσηλευτριών του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς (ΓΝΚ), με την κατηγορία της υπαιτιότητας, από αμέλεια, για την αυτοκτονία ασθενούς που έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα.
Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι «με τον τρόπο αυτό γίνεται προσπάθεια να μετακυλιστεί στον “τελευταίο τροχό της άμαξας”, άδικα και αυθαίρετα, η ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στο κεντρικό νοσοκομείο του νομού (στο Αργοστόλι) και να κρυφτεί η πραγματική αιτία του θανάτου που είναι βαθιά πολιτική.
Όπως είναι γνωστό στο ΓΝΚ δεν λειτουργεί ψυχιατρική κλινική και οι πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα νοσηλεύονται στην παθολογική, συχνά σε δωμάτιο που έχει διαμορφωθεί με κάγκελα για ποινικούς κρατούμενους, χωρίς να υπάρχει το απαιτούμενο ειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Το συγκεκριμένο περιστατικό της ασθενούς που αυτοκτόνησε είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην ψυχική υγεία στο νομό μας. Η καθημερινή επίβλεψή της αφέθηκε στην ατομική ευθύνη των συγγενών, χωρίς να υπάρχει εγγύηση πως λαμβάνει την φαρμακευτική της αγωγή. Ο επιβλέπων γιατρός ήταν ιδιώτης νευρολόγος – ψυχίατρος. Αλήθεια, πόσο μπορεί να αντιμετωπιστούν αυτές οι καταστάσεις στην περίθαλψη των ψυχικά πασχόντων, όταν πια τα περιστατικά έχουν φτάσει στο ΓΝΚ, μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών γιατρών άλλων ειδικοτήτων του νοσοκομείου (που καλούνται αναγκαστικά να τους περιθάλψουν) με τους ιδιώτες ψυχιάτρους; Και όταν μάλιστα -την ίδια ώρα- οι ίδιοι γιατροί αναγκάζονται να γίνονται “λάστιχο”, ώστε να καλύπτουν τη συνολική υποστελέχωση του νοσοκομείου; Η απάντηση είναι εύλογη.
Οι μόλις δύο βοηθοί νοσηλεύτριες της βάρδιας, είχαν στην ευθύνη τους περίπου σαράντα κλίνες και είκοσι τρεις ασθενείς της παθολογικής – καρδιολογικής κλινικής. Σημειώνουμε ότι ο βοηθός νοσηλευτή έχει ρόλο επικουρικό στον “κανονικό” νοσηλευτή (που δεν υπήρχε) και ακολουθεί εντολές και οδηγίες των γιατρών. Σημειώνουμε, ακόμη, πως καμία οδηγία δεν είχαν για αποκλειστική επίβλεψη της αυτοκτονήσασας. Επιπλέον, το να κλειδωθεί η πόρτα του δωματίου, αυθαίρετα από τις ίδιες, μπορούσε να έχει πειθαρχικές συνέπειες και υπεισερχόταν στον τομέα της ιατρικής αντιμετώπισης, στον οποίο δεν είχαν αρμοδιότητα. Άλλωστε, καμία ενέργεια δεν είχε υπάρξει από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, που να συνηγορεί σε εκτίμηση για μεγαλύτερη επικινδυνότητα, αφού η διοίκηση δεν είχε προβλέψει επιπλέον προσωπικό τη συγκεκριμένη μέρα. Το γεγονός ότι η διοίκηση του νοσοκομείου δεν προχώρησε σε κάποια ΕΔΕ σε βάρος των δύο συναδελφισσών, κάτι που είναι πάγια πρακτική σε τέτοιες περιπτώσεις, εφόσον υπάρξει και η παραμικρή ένδειξη, είναι μία επιπλέον απόδειξη για το δίκιο όσων υποστηρίζουμε. Ακόμη, έχει αναγνωρίσει με έγγραφά της την κατάσταση που επικρατεί στην ψυχική υγεία στο νομό, χωρίς βέβαια να έχει προχωρήσει το παραμικρό μέτρο. Η κατάσταση στην Κεφαλλονιά και την Ιθάκη έχει καταγγελθεί και από πανελλαδικής εμβέλειας συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως η ΠΟΕΔΗΝ.
Ένα κράτος λοιπόν:
• Το οποίο έχει στον “αυτόματο πιλότο” και την ατομική ευθύνη των συγγενών τη ζωή των ψυχικά ασθενών.
• Το οποίο θεωρεί “περιττή” την ύπαρξη ψυχιατρικής κλινικής στο νομό.
• Το οποίο δεν διασφαλίζει ούτε τις κατάλληλες υποδομές ούτε το απαραίτητο προσωπικό.
• Το οποίο πιέζει τις διοικήσεις που αυτό διορίζει για περιστολή του κόστους νοσηλείας, καθιστά υπόλογο για τα πάντα το ελλειμματικό και ελαστικοποιημένο προσωπικό.
Από πλευράς των κυβερνήσεων, διαχρονικά, υπάρχει όχι αμέλεια, για τους ψυχικά πάσχοντες και γενικά τους ασθενείς, αλλά εγκληματική ευθύνη που δεν πρέπει να συγκαλυφθεί. Τα σωματεία των εργαζομένων είχαν εντοπίσει το πρόβλημα και είχαν προειδοποιήσει για την εξέλιξη, που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε με την αυτοκτονία της νοσηλευθείσας, αλλά και με άλλες αυτοκτονίες ψυχικά ασθενών που έγιναν στο νομό εκτός νοσοκομείου. Είναι απαράδεκτο οι δύο βοηθοί νοσηλεύτριες να μετατρέπονται σε “αποδιοπομπαίους τράγους” και να αναζητείται, σε αυτές τις συνθήκες, η ανύπαρκτη “αμέλεια” του προσωπικού. Η πολιτική που θυσιάζει την Υγεία για τα κέρδη των μονοπωλίων είναι εγκληματική. Αυτή είναι που πρέπει να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου και όχι οι δύο συναδέλφισσες.
Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ προειδοποιεί ότι η παραπομπή σε δίκη των δύο βοηθών νοσηλευτριών ανοίγει “τον ασκό του Αιόλου”, για κάθε εργαζόμενο στο νοσοκομείο και στο δημόσιο εν γένει. Αλήθεια, ο γιατρός που είναι (λόγω έλλειψης προσωπικού) ταυτόχρονα υπεύθυνος και στα επείγοντα και στα χειρουργεία, πώς θα αντιμετωπιστεί από το κράτος όταν κάτι συμβεί στην μια ή την άλλη υπηρεσία; Τι θα γίνει με το πλήρωμα του μοναδικού ασθενοφόρου της βάρδιας όταν πρέπει να “διαλέξει” περιστατικό (αν κάποιο συμβεί ταυτόχρονα με κάποιο άλλο); Ποιες θα είναι οι συνέπειες για το νοσηλευτικό και το λοιπό προσωπικό που εφημερεύει στα χειρουργεία, χωρίς να έχει αρμοδιότητα, αν συμβεί το οτιδήποτε; Το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, αλλά και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ έχουμε επισημάνει, πολλές φορές, ότι οι όροι που πραγματοποιούνται οι υπηρεσίες των εργαζομένων στο ΓΝΚ, οδηγούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου ανθρώπους που υπερβάλλουν εαυτόν!!! Άλλωστε, έχουν πληθύνει και οι καταγγελίες και αναφορές γιατρών και λοιπού προσωπικού για το θέμα, προς την εισαγγελία και τις δικαστικές αρχές. Και η απάντηση, ουσιαστικά και στην πράξη, είναι -με πρόσχημα τις ανάγκες- ότι η διοίκηση μπορεί να αποφασίζει μονομερώς για τα πάντα. Όταν όμως συμβεί το κακό, οι εργαζόμενοι “στήνονται στον τοίχο”, από τις ίδιες αρχές!!!
Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καλεί τα σωματεία του νομού να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στις δύο διωκόμενες συναδέλφους και να απαιτήσουν την αθώωσή τους από την άδικη κατηγορία.
-
Να γίνει η διαδικασία της δικαστικής δίωξης αφορμή για να διεκδικηθεί η ψυχική Υγεία που έχει ανάγκη ο λαός μας, με κεντρική κρατική ευθύνη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με πλήρη κάλυψη σε υποδομές και προσωπικό.
-
Να λειτουργήσει η ψυχιατρική κλινική και να στηριχθούν όλες οι υπόλοιπες δομές ψυχικής υγείας στο νομό.
Με το παραπάνω πλαίσιο προγραμματίζουμε:
-
Να ενημερώσουμε τις συνδικαλιστές οργανώσεις.
-
Να πραγματοποιήσουμε παράσταση διαμαρτυρίας σε εισαγγελία Κεφαλλονιάς, διοίκηση νοσοκομείου και υπουργείο Υγείας στην Αθήνα.
-
Να οργανώσουμε στάση εργασίας στις 16 Γενάρη 11 π.μ. με 2 μ.μ., τη μέρα της δίκης, με κάλεσμα για μαζική παρουσία συνάδελφων στα δικαστήρια Αργοστολίου.