ΕΕ: Κάθε ώρα 7-12 εργαζόμενοι πεθαίνουν από καρκίνο στο χώρο δουλειάς

Συγκλονίζει, με τις θλιβερές αποκαλύψεις του, το βίντεο που δημοσιοποίησε το Ευρωκοινοβούλιο, ενόψει της δημιουργίας νέων κανόνων προστασίας των εργαζομένων από τον καρκίνο στους χώρους δουλειάς τους.

Το Ευρωκοινοβούλιο επιδιώκει να μειώσει την έκθεση των εργαζομένων σε επικίνδυνες και καρκινογόνες ουσίες στο χώρο εργασίας τους, θέτοντας υψηλότερα όρια ανοχής και σημειώνει πως «περίπου 12 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι δυνητικά εκτεθειμένοι στα καυσαέρια των κινητήρων ντίζελ στον τόπο εργασίας τους».

Αυτοί μπορεί να είναι  οδηγοί λεωφορείων και οδικοί μεταφορείς είτε ακόμα και εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα.

Επικαλούμενο τις διαπιστώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αναφέρει ότι οι εκπομπές από τους κινητήρες ντίζελ μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στους ανθρώπους, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε, εκτός από τα καυσαέρια των κινητήρων ντίζελ, να προσθέσουν  επτά άλλες χημικές ενώσεις στον κατάλογο αναγνωρισμένων καρκινογόνων και μεταλλαξιογόνων παραγόντων που δρουν είτε μέσω της εισπνοής είτε μέσω της επεξεργασίας τους, όπως τα χρησιμοποιημένα πετρελαιοειδή.

Στην Ευρώπη, ο καρκίνος παραμένει η κύρια αιτία θανάτων που συνδέονται με την εργασία και 7 έως 12 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε ώρα στην ΕΕ από καρκίνο που συνδέεται με τον τόπο εργασίας τους, υπογραμμίζεται.


Όλο το ενημερωτικό βίντεο στα ελληνικά ΕΔΩ.