ΜΕΤΑ: Αλληλεγγύη στον αγώνα των γάλλων εργαζομένων και στο κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων»

Το ΜΕΤΑ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους γάλλους εργαζομένους και στη νεολαία που μέσα από το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» εδώ και δεκαπέντε μέρες δίνουν έναν πρωτοφανή αγώνα σε μαζικότητα και εφευρετικότητα, που ξεκίνησε ενάντια στην αύξηση του φόρου ντίζελ από 1/1/2019 και πήρε χαρακτηριστικά λαϊκής εξέγερσης, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και της όξυνσης των κοινωνικών και ταξικών ανισοτήτων και διακρίσεων, που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μακρόν. Μια πολιτική που οδήγησε στην αύξηση της ανεργίας και της επισφαλούς εργασίας, τις οικογένειες να βυθίζονται στην απόγνωση και στη φτώχεια, και τους εργαζομένους να επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο για τη μετακίνησή τους στην εργασία τους, αφού η ακρίβεια των ενοικίων στα αστικά κέντρα τους ανάγκασε να μετακινηθούν στην περιφέρεια.

Αυτή τη στιγμή, είναι ανάγκη τα γαλλικά συνδικάτα να μπουν πιο αποφασιστικά στον αγώνα και να μην στέκονται αμήχανα μπροστά σ’ αυτή την λαϊκή εξέγερση, η οποία με την παρέμβασης της εργατικής τάξης μπορεί να ριζοσπαστικοποιηθεί ακόμα περισσότερο και να βαθύνει ο αντινεοφιλελεύθερος και αντικαπιταλιστικός του προσανατολισμός. Άλλωστε, τα αιτήματα έχουν διευρυνθεί και περιλαμβάνουν, ανάμεσα στα άλλα: αύξηση του κατώτατου μισθού σε 1.300 ευρώ καθαρά, θέσπιση ανώτατου ορίου στους μισθούς, συνταξιοδότηση στα 60, κατάργηση της προκαταβολικής κατακράτησης του φόρου από μισθούς και συντάξεις, παύση πληρωμών των τόκων του δημόσιου χρέους, μείωση της φορολογίας κτλ.

Το ΜΕΤΑ καλεί τους εργαζόμενους της χώρας μας και τα συνδικάτα να εκφράσουν πιο αποφασιστικά την αλληλεγγύη τους στο κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων». Ο αγώνας των γάλλων και ελλήνων εργαζομένων είναι κοινός και στρέφεται ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.