3.3 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

ΕΔΔΑ: Εξευτελιστική μεταχείριση των διαδηλωτών η αστυνομική καταστολή με γκλοπ και πυροβολισμούς με σφαίρες από καουτσούκ

Πρόσφατα

Περίληψη: Αστυνομική βία και διαδηλώσεις. Διαδήλωση κατά της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού. Επίθεση της αστυνομίας κατά των διαδηλωτών με γκλόπ, πυροβολισμοί με σφαίρες από καουτσούκ και ψεκασμός τους με δακρυγόνα. Τραυματισμός προσφεύγοντος. Παραβίαση της απαγόρευσης εξευτελιστικής μεταχείρισης.

ΑΠΟΦΑΣΗ: Kılıcı κατά Τουρκίας της 27.11.2018 (αρ. Προσφ. 32738/11 – βλ. εδώ).

ΔΙΑΤΑΞΗ

Άρθρο 3

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

O προσφεύγων Kadri Kılıcı, είναι Τούρκος υπήκοος που γεννήθηκε το 1962 και ζει στην Κωνσταντινούπολη. Είναι μέλος του συνδικάτου Tüm Bel-Sen, το οποίο ιδρύθηκε το 1990 από δημόσιους υπαλλήλους από  διάφορες τοπικές αρχές.

Η υπόθεση αφορά διαδήλωση κατά την οποία ο προσφεύγων τραυματίστηκε αφ’ ότου δέχτηκε σφαίρες από καουτσούκ από την αστυνομία, όταν η τελευταία προσπαθούσε να διασκορπίσει τους διαδηλωτές.

Τον Μάρτιο του 2009 συγκεντρώθηκαν περίπου 200 μέλη διαφόρων συνδικαλιστικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του συνδικάτου του προσφεύγοντος στο Beyoğlu (Κωνσταντινούπολη) και στη συνέχεια μετακινήθηκαν προς το Haliç,  μια γειτονική περιοχή, όπου διεξάγονταν το 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ για το νερό, προκειμένου να εκφράσουν, μέσω δήλωσης προς τον Τύπο, τη διαφωνία τους με την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Η αστυνομία ζήτησε από τους συμμετέχοντες οι οποίοι κατευθύνονταν προς το Haliç να μην συνεχίσουν και να κάνουν τις δηλώσεις τους στο Beyoǧlu, προκειμένου να μην διαταραχθεί η κυκλοφορία. Σύμφωνα με τον κ. Kılıcı, οι διαδηλωτές έκαναν τη δήλωση τους και, ενώ η πορεία διαλύετο, η αστυνομία παρενέβη βίαια. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, ο προσφεύγων τραυματίστηκε από μια λαστιχένια σφαίρα. Σύμφωνα με τις εκθέσεις της αστυνομίας σχετικά με το περιστατικό, καθώς οι διαδηλωτές διασκορπίζονταν, ορισμένα άτομα μπλόκαραν τις διαδρομές και κατευθύνθηκαν προς το χώρο που διεξάγονταν το φόρουμ και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς έριξαν αντικείμενα στα μέλη της Ομάδας Ταχείας Επέμβασης της αστυνομίας. Σύμφωνα με τις εκθέσεις της αστυνομίας, τα μέλη της αστυνομίας αρχικά αντέδρασαν προστατεύοντας τους εαυτούς τους με τις ασπίδες τους, και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μάνικες νερού.

Την επομένη του περιστατικού ο προσφεύγων υπέβαλε καταγγελία στον Εισαγγελέα του Beyoğlu. Ισχυρίστηκε ότι, αμέσως μετά την ανάγνωση των δηλώσεων από τους διαδηλωτές, η αστυνομία τους επιτέθηκε με γκλόπ, τους ψέκασε με δακρυγόνα και τους πυροβόλησαν με σφαίρες από καουτσούκ. Ο ίδιος δήλωσε ότι είχε χτυπηθεί στην πλάτη από μια από τις σφαίρες και είχε εισπνεύσει δακρυγόνα. Την ίδια ημέρα εξετάστηκε στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής Ιατρικής του Beyoğlu. Εντοπίστηκαν κοκκινίλες και μώλωπες στην πλάτη του, και σημειώθηκε ότι η πληγή θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με απλή ιατρική περίθαλψη. Τον Αύγουστο 2010 ο Εισαγγελέας αποφάσισε να θέσει στο αρχείο την υπόθεση. Τον Νοέμβριο του 2010 απορρίφθηκε η έφεση που άσκησε ο προσφεύγων.

Με βάση τα άρθρα 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης) και 13 (δικαίωμα σε αποτελεσματικό ένδικο μέσο) ο κ. Kılıcı κατήγγειλε τη δυσανάλογη και αδικαιολόγητη χρήση βίας από τους αστυνομικούς και της έλλειψης αποτελεσματικής έρευνας. Παραπονείται επίσης για το γεγονός ότι τραυματίστηκε από μια σφαίρα από καουτσούκ και εισέπνευσε δακρυγόνο αέριο. Τέλος, ισχυρίζεται ότι η αστυνομία χτύπησε  τους διαδηλωτές με γκλόπ.

ΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ….

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι δεν αποδείχθηκε ότι η χρήση βίας που ο προσφεύγων υπέστη ήταν μία απάντηση κατάλληλη υπό τις προαναφερθείσες συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις του άρθρου 3 της Σύμβασης, ούτε ανάλογη προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, δηλαδή τη διάλυσης μιας διαδήλωσης. Ομοίως, θεωρεί ότι, κατά παράβαση της ίδιας διάταξης, η έρευνα  που διεξήχθη από τις αρμόδιες αρχές δεν ήταν διεξοδική και αποτελεσματική.

Τα στοιχεία αυτά αρκούν για να καταλήξει το Δικαστήριο στο συμπέρασμα ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης.

Το ΕΔΔΑ επιδίκασε ποσό 5.000 ευρώ για την ηθική βλάβη του προσφεύγοντος.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις