15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Παλεύουμε για ίση αμοιβή και ίδια δικαιώματα για τους εργαζομένους στην κοινωφελή εργασία μέσω ΟΑΕΔ

Πρόσφατα

Περίπου 30.000 εργαζόμενοι, με την ψευδεπίγραφη ονομασία: ωφελούμενοι, προσλήφθηκαν, με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την κοινωφελή εργασία, στους Δήμους. Η κυβέρνηση, αντί να αξιοποιεί αυτά τα κονδύλια, για τη δημιουργία σταθερών και μόνιμων σχέσεων εργασίας με πλήρη δικαιώματα, τα χρησιμοποιεί για την ανακύκλωση των ανέργων και για φτηνή εργασία χωρίς δικαιώματα.

Τα προηγούμενα χρόνια με τον αγώνα όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κατακτήθηκαν κάποια δικαιώματα για τους εργαζόμενους μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και έχουν σχέση με τις άδειες, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) κλπ, που δείχνει ότι τίποτα δεν πάει χαμένο και ότι καμία βελτίωση της θέσης μας, ως εργαζόμενοι, δεν θα έρθει χωρίς τον δικό μας ενωμένο και συλλογικό αγώνα.

Το ΜΕΤΑ ΟΤΑ, όσο αντίθετο είναι σ’ αυτές τις μορφές απασχόλησης και όσες προσπάθειες και αν κάνει, για να καταργηθούν αυτές, άλλο τόσο στέκεται αλληλέγγυο και παλεύει για την κατάκτηση ίσων αμοιβών και ίδιων δικαιωμάτων μεταξύ των εργαζομένων.

Διεκδικούμε ίση αμοιβή και ίδια δικαιώματα για την ίδια εργασία, ανεξάρτητα σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης.

Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε την εφαρμογή της ΣΣΕ και του μισθολογίου και για τους εργαζόμενους στην Κοινωφελή Εργασία, μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, όπως γίνεται για όλους τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), που σημαίνει κατώτατο μισθό για ένα εργαζόμενου ΥΕ: 780€, ΔΕ: 858€, ΤΕ: 1.037€ και ΠΕ: 1.092€, συνοδευόμενο με τα αντίστοιχα επιδόματα γάμου, τέκνων, ανθυγιεινών και λοιπών επιδομάτων, καθώς και αναγνώριση προϋπηρεσίας στο δημόσιο. Άμεσα διεκδικούμε την καταβολή ενός επιπλέον μισθού ως δώρο Χριστουγέννων.

Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα είτε με την αύξηση των κονδυλίων από τον ΟΑΕΔ, είτε με την επιβάρυνση των προϋπολογισμών των ΟΤΑ.

Μεγάλο πρόβλημα επίσης δημιουργείται στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού μπορεί οι εργαζόμενοι αυτοί να χρησιμοποιούνται εκβιαστικά ως απεργοσπαστικός μηχανισμός, επειδή, και κυρίως σε πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις, κινδυνεύουν να μην συμπληρώσουν, οι εργαζόμενοι αυτοί, τις προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος ανεργίας, μετά τη λήξη του οκταμήνου.

Για το λόγω αυτό διεκδικούμε η απεργία να μετρά όσον αφορά την περικοπή του ημερομισθίου και να θεωρείται χρόνος που να συνυπολογίζεται για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καλεί την ΠΟΕ-ΟΤΑ, τα σωματεία του κλάδου και όλους τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για ίσα δικαιώματα και ίδιες αμοιβές για όλους, ανεξάρτητα σχέσης εργασίας, γιατί αυτό αποτελεί τον καλύτερο δρόμο για τον περιορισμό και την κατάργηση αυτών των μορφών απασχόλησης, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των μισθών όλων μας και την προώθηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ να οργανωθούν σε επιτροπές αγώνα σε κάθε δήμο και σε συνεργασία με τα σωματεία να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. Δεν θέλουμε οι εργαζόμενοι αυτοί να γίνουν εκλογικός μηχανισμός της κυβέρνησης και των δημάρχων ή των συνδικαλιστικών εργοδοτικών- κυβερνητικών δυνάμεων του κλάδου, αλλά ούτε διά της αναθέσεως να νομίζουν ότι κάποιοι άλλοι θα λύσουν τα προβλήματά τους.

Για το σκοπό αυτό καλούμε τα σωματεία του κλάδου που συμφωνούν σε ένα τέτοια πλαίσιο, και στο βαθμό που η ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν ηγηθεί αυτού του αγώνα, να πάρουν πρωτοβουλίες συντονισμού και κινητοποίησης όλων των εργαζομένων για την αγωνιστική διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων.

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ Δεκέμβρης 2018


H ανακοίνωση σε μορφή κειμένου, εδώ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις