Όταν η συνδικαλιστική γραφειοκρατία συνάντησε τη θεσμική τοκογλυφία…

Καταγγελία στο ergasianet.gr από τον Αλέκο Ψαρρά, συνταξιούχο εκπαιδευτικό

Αυτό τον καιρό ακούς πολλές ιστορίες που σε κάνουν να νιώθεις παράξενα, ιστορίες για αδικοπραξίες για κακοδικίες για κοινωνική αναλγησία και ηθική απαξία.

Δεν μου είναι άγνωστες τέτοιες ιστορίες, εκείνο που με προκαλεί είναι ότι γίνονται στο έδαφος μιας κυβέρνησης «κατ’ επίφαση αριστερής» και το ότι πολλοί από τους πρωταγωνιστές υπήρξαν «παιδιά του λαού» ή παιδιά «λαϊκών αγωνιστών».

Η ιστορία μας έχει ως εξής:

Συνταξιούχος το 2014 με διαδοχική σύνταξη, δημόσιος υπάλληλος, ενεργός πολιτικά και συνδικαλιστικά για πάνω από 40 έτη (άρα όχι ανυποψίαστος) συναντάται με το τέρας της γραφειοκρατίας, την πολυνομία που διέπει το ασφαλιστικό σύστημα καθότι ένα μέρος της σύνταξης προέρχεται από το Δημόσιο, ένα μέρος από το ΙΚΑ και ένα μέρος από τον ΟΑΕΕ.

Προσπερνώ την απύθμενη βλακεία που μαστίζει τα παραπάνω ταμεία (υπάρχουν απτά τεκμήρια βλακείας) και φτάνουμε στην επικουρική σύνταξη και το μέρισμα του μετοχικού ταμείου.

Σ’ όλη αυτή την διαδρομή ο «εν δυνάμει συνταξιούχος πληρώνει».

Πληρώνει εξαγορά 4 μηνών με πρόστιμο από τον ΟΑΕΕ, γιατί δεν διεγράφη έγκαιρα από τα μητρώα του (χρόνο που τελικά δεν μετράει στην σύνταξη, γιατί το συγκεκριμένο διάστημα ήταν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ).

Πληρώνει για θεμελίωση της σύνταξης, για επαύξηση της σύνταξης, για εξαγορά στο Μετοχικό ταμείο και φτάνουμε στην επικουρική του ΕΤΕΑΕΠ και το ΕΦΑΠΑΞ.

Να προσθέσω ότι, ο ως άνω υπάλληλος χάνει το σπίτι του το 2015 από πυρκαγιά που προκλήθηκε από υπαιτιότητα τρίτου και μένει ουσιαστικά «άστεγος» !!! Ζητά επίσπευση καταβολής των οφειλόμενων, για ευνόητους λόγους που προκύπτουν από τα παραπάνω.

Τελικά το ΕΤΕΑΕΠ δέχεται την «επίσπευση» στις 22/11/2016 και αποφασίζει την καταβολή της επικουρικής σύνταξης στις 12/5/2017 (με ημερομηνία έναρξης τον Ιούλιο του 2014).

Μόνο που ο συνταξιούχος πρέπει να καταβάλει 2.300 ευρώ, εφάπαξ εντός δύο μηνών.

Χρήματα όμως δεν υπάρχουν, η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει όλο τον περίγυρο του και οι τοκογλύφοι του είναι άγνωστοι!!!

Απευθύνθηκε στο Σωματείο του και σε γνωστούς συνδικαλιστές που είχαν πιάσει «καρέκλες» με υπόδειξη της «κατ’ επίφαση αριστεράς». Διαβεβαιώσεις ότι το θέμα θα λυθεί και ότι μόλις καταβάλει τα χρήματα θα του αποδοθεί η επικουρική σύνταξη ή αλλιώς το θέμα θα λυθεί με συμψηφισμό. Τα χρόνια όμως έχουν περάσει, το χρέος είναι 2.300 και τα οφειλόμενα 7.500-8.000 Ευρώ (σήμερα πλησιάζουν τις 10.000 ευρώ).

Τελικά τα χρήματα συγκεντρώνονται και περιχαρής ο συνταξιούχος σπεύδει να τα καταβάλει.

Αμ δε! Πού είδες συνέπεια σ’ αυτή την χώρα για να χαρείς «ω παραπλανηθέντα»;

Δεν κατέβαλες έγκαιρα τα χρωστούμενα και θα λάβεις την επικουρική μετά 12 χρόνια!!!!

Νέα αίτηση στις 23/5/2018 και νέα απόφαση στις 6/8/2018. «Αποφασίζουμε την καταβολή της σύνταξης από 23/5/18», δηλαδή πάνε χαμένα τα χρήματα που έπρεπε να λάβεις από 1/7/2014 έως 23/5/2018 δηλαδή 4 χρόνια!!!

Πού είσαστε χρυσοί μου άνθρωποι «τοκογλύφοι», όταν σας χρειαζόμουνα; (8.000 ευρώ τόκο, για δάνειο 2.300 ευρώ, δε θα πλήρωνα).

Την απαράδεκτη Φαρισαϊκή απόφαση ψήφισε το ΔΣ του ΕΤΕΑΕΠ με πρόεδρο τον κ. Μπρίκη Νικόλαο (διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ) και μέλη τους κ.κ. Μάρκο Κοντιζά, Δημήτριο Φιλλιπή, Νικόλαο Κογιουμτσή, Χρήστο Μπουρδούκη, Νικόλαο Αγιοστρατίτη, και Δημήτριο Κωσταράκο.

Επειδή η γραφειοκρατική αγκύλωση σ’ αυτή την περίπτωση έχει όνομα, όπως όνομα και αδιάλλακτη αγωνιστική στάση έχει και ο γράφων για πάνω από 40 χρόνια, παρακαλώ κοινοποιείστε!!!

Όσοι από την διοίκηση και από την κυβέρνηση έχουν τσίπα να παρέμβουν.

Όσοι τις αγωνιστικές σημαίες τις έκαναν σεμεδάκια για τον καναπέ, οφείλουν να τις ξεσκονίσουν.

Το θέμα είναι σοβαρό, πρωτίστως ηθικής τάξης και δευτερευόντως διάστασης λόγων και πράξης.

Εμείς θα είμαστε στους δρόμους με τις σημαίες μας ανοικτές, όταν εσείς θα ξεσκονίζετε τις καρέκλες και τα μουχλιασμένα σας μυαλά