ΜΕΤΑ: Για το εθνικιστικό παραλήρημα της ΔΑΚΕ Καθηγητών

Ακροδεξιοί κύκλοι επιχειρούν εδώ και μέρες να δημιουργήσουν εθνικιστικό κλίμα στα σχολεία. Καλούν σε «καταλήψεις» με θέμα «Εθνικά θέματα, Μακεδονικό, Κατσίφας και Β. Ήπειρος» (!). Οι μαθητές, δηλαδή, καλούνται να θέσουν θέμα επαναχάραξης των συνόρων στα Βαλκάνια!

Πραξικοπηματικά υλοποιούνται οι όποιες καταλήψεις σχολείων ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα από μαθητές, χωρίς την παραμικρή νομιμοποίηση μέσω αποφάσεων μαθητικών συμβουλίων, συνελεύσεων ή αποφάσεων συντονιστικού σχολείων. Και πώς άραγε να βρουν το δρόμο της δημοκρατικής έκφρασης και συλλογικού αγώνα, οι φασιστικές κραυγές των εχθρών της δημοκρατίας και των συλλογικών διεκδικήσεων;

Σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι εμπλέκεται και η ΔΑΚΕ Καθηγητών της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, με μια ανακοίνωση-παραλήρημα ακροδεξιάς ρητορικής, η οποία αρπάζει την ευκαιρία για να γίνει ο εκφραστής των πιο εθνικιστικών κύκλων. Οι προπηλακισμοί, η στοχοποίηση εκπαιδευτικών και τα μισαλλόδοξα συνθήματα έξω από τα σχολεία μας είναι άραγε «εκδήλωση πατριωτικού φρονήματος», όπως αναφέρει η ΔΑΚΕ Καθηγητών στην ανακοίνωσή της;

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών ακολουθεί κατά πόδας την ΝΔ που ψάχνει τους ψηφοφόρους της στα βρόμικα απόνερα των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής. Και αποτελεί ύβρη απέναντι στην σχολική κοινότητα αυτή τους η στάση. Ο εκπαιδευτικός δεν επιτρέπεται να ενισχύει μισαλλόδοξες εκδηλώσεις βαφτίζοντάς τες «πατριωτικές».

Δεν είναι τυχαίο που η ΔΑΚΕ χρησιμοποιεί δηλώσεις ακροδεξιού βουλευτή χρυσαυγίτη για να «ενισχύσει» την επαίσχυντη επίθεση εναντίον του πρωτοβάθμιού τους σωματείου που πρωτοστάτησε στην μάχη ενάντια στην φασιστική προπαγάνδα στα σχολεία.

Δεν είναι τυχαίο που η ΔΑΚΕ, όπως και η Νέα Δημοκρατία, σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών, αποσιωπούν κάθε αντιιμπεριαλιστική αναφορά (οι λέξεις ΝΑΤΟ, ΗΠΑ απουσιάζουν εντελώς από τη ρητορική τους).

Ας γνωρίζει λοιπόν, η ΔΑΚΕ Καθηγητών ότι:

Τα σχολεία μας ήταν και θα παραμείνουν κοινότητες με δημοκρατική κουλτούρα και πρακτική.

Οι εκπαιδευτικοί και το οργανωμένο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα δε θα αφήσουμε τους φασίστες να δηλητηριάσουν τους μαθητές μας με το εθνικιστικό τους μίσος.

Και παρότι, το υπουργείο παιδείας σφυρίζει αδιάφορα όλες αυτές τις μέρες, χωρίς να δείξει αντακλαστικά και να συνδράμει τους εκπαιδευτικούς που έδωσαν, δίνουν και θα δίνουν την μάχη τους απέναντι στη φασιστική απειλή, οι εκπαιδευτικοί θα τα καταφέρουν να εμφορήσουν τις αξίες της αλληλεγγύης, της ενότητας, της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας στους μαθητές τους.

Το εργατικό κίνημα, όμως, επιβάλλεται να αλλάξει την ατζέντα. Να θέσει ξανά στο προσκήνιο τα εργατικά αιτήματα και να διεκδικήσει έναν κόσμο ανθρώπινο, ειρηνικό με κοινωνική δικαιοσύνη και λαϊκή κυριαρχία, για μας και τα παιδιά μας.