Εγκρίθηκαν οι τροπολογίες για «κοινωνικό μέρισμα», Μάτι, ΕΝΦΙΑ, φορολογία επιχειρήσεων

vouli-mesa-ekso-apnet
Φωτογραφία αρχείου

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής οι τροπολογίες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, το «κοινωνικό μέρισμα», καθώς και η τροπολογία για το Μάτι.

Τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

– την τροπολογία για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος την ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το Ποτάμι που δήλωσε «παρών». Προβλέπει την καταβολή 710 εκατ. ευρώ για την εφάπαξ στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών (σ.σ.: το ποσό μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω αν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες). Το ποσό που θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα είναι ακατάσχετο. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Ωστόσο, εκτιμάται ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι αντίστοιχα με τα περυσινά καθώς το ποσό των 710 εκατ. ευρώ είναι αντίστοιχο με αυτό που δόθηκε πέρυσι.

– την τροπολογία για το πυρόπληκτες περιοχές των δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας – Πικερμίου ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «όχι» και το Ποτάμι που ψήφισε «παρών». Προβλέπεται η απομάκρυνση κτηρίων εντός περιοχών που διέπονται από τη δασική νομοθεσία, η εκτέλεση έργων συμπλήρωσης του οδικού δικτύου και η απόδοση σε κοινή χρήση χώρων που θα αποτελέσουν τις διόδους του δικτύου κυκλοφορίας πεζών του παραλιακού μετώπου προς το θαλάσσιο μέτωπο. «Ειδικώς στη θέση Μάτι, επηρεάζεται άμεσα και προσεγγιστικά το 20% των 1.700 χαρακτηρισθέντων κτηρίων» τονίζεται στο κείμενο της ρύθμισης. Κατά τα λοιπά, με την προτεινόμενη τροπολογία επιταχύνονται οι διαδικασίες για τουλάχιστον 550 ανεγέρσεις και 3.000 άδειες επισκευής.

– την τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «παρών» και το Ποτάμι που δήλωσε επίσης «παρών». Προβλέπει μείωσή του κατά 30% για ακίνητα συνολικής αξίας έως 60.000. Όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ, για το υπερβάλλον ποσό η μείωση περιορίζεται κατά 0,7 ευρώ ανά 1.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας και δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

– την τροπολογία για τον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «όχι» και το Ποτάμι που δήλωσε «παρών». Προβλέπει ότι ο φορολογικός συντελεστής των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες, μειώνεται σταδιακά από 29% σε 25% για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2022 και μετά. Ο συντελεστής μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα ανά έτος, ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019, για το οποίο ο φορολογικός συντελεστής ορίζεται σε 28%.