Συνάδελφε Πρόεδρε και μέλη της ΔΕ… Σε απάντηση του από 16/11 αιτήματος σας για τις απόψεις μας σχετικά με ερώτημα της Γενικής Γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφορικά με τη βάση υπολογισμού επί της οποίας θα υπολογίζονται τα ποσοστά εισφορών στους κλάδους επικουρικού και εφάπαξ, έχουμε να αναφέρουμε τα κάτωθι:
Οι πρόσφατες διορθωτικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης όπως αυτές αποτυπώνονται στο πρόσφατα κατατεθειμένο Νομοσχέδιο, αποτελούν αποδοχή των τεράστιων προβλημάτων που δημιούργησε ο Ν.4387/16 στο σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος. Μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις, υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και διοικητικό χάος είναι ο κοινός τόπος για όλους τους ασφαλισμένους, εν ενεργεία ή συνταξιούχους, μισθωτούς ή αυτοαπασχολούμενους.
Δυστυχώς τα θετικά μέτρα που προτείνει το Σχέδιο Νόμου δε μπορούν να αλλάξουν αυτή τη μεγάλη εικόνα. Και αυτό γιατί στον πυρήνα του τόσο ο Ν.4387/16, όσο και προηγούμενα νομοθετήματα, έχουν τη λογική της ανταποδοτικότητας, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να καλούνται να επιλέξουν μονίμως μεταξύ της Σκύλλας των υπέρογκων εισφορών και της Χάρυβδης των συντάξεων φτώχειας.
Ακριβώς αυτό ισχύει και για το ερώτημα που μας αποστείλατε. Όπως γνωρίζεται οι Μισθωτοί Μηχανικοί και ειδικά οι Δημόσιοι Υπάλληλοι πληρώνουν τεράστιες εισφορές (μέχρι πρότινος σε δύο Ταμεία), οπότε η ελάφρυνση αυτών (είτε με μείωση των ποσοστών εισφοράς, είτε με αλλαγή του ασφαλιστέου μισθού από το σύνολο των μεικτών αποδοχών τους -εξαιρουμένης τυχόν προσωπικής διαφοράς- σε αυτό του κατώτατου μισθού άγαμου μισθωτού), μπορεί να οδηγήσει σε μικρή αύξηση των καθαρών αποδοχών, γεγονός επιθυμητό από μεγάλο μέρος των συναδέλφων μας. Πολύ περισσότερο όταν αυτό πρόκειται να νομοθετηθεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες για λόγους ισονομίας. Επειδή η μείωση αυτή όμως θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μεγάλη μείωση και των αντίστοιχων παροχών θα έπρεπε να παραμείνει στην ευχέρεια του ασφαλισμένου να το επιλέξει.
Επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι οι δύο αυτοί κλάδοι ασφάλισης έχουν διαφορετική λογική, μιας και το Επικουρικό διατηρεί εργοδοτική εισφορά (3,5% ο εργαζόμενος, 3,5% ο εργοδότης), ενώ το Εφάπαξ είναι αμιγώς ανταποδοτικό (4% συμμετοχή μόνο του εργαζόμενου). Συνεπώς η μείωση της βάσης υπολογισμού στο μεν πρώτο θα απαλλάξει τους εργοδότες των μισθωτών από εισφορές με δυσανάλογη επίπτωση στο προσδοκώμενο Επικουρικό του ασφαλισμένου.
Τέλος υπενθυμίζουμε ότι στον κλάδο Εφάπαξ έχει επιλεγεί ένας παράνομος και λανθασμένος τρόπος υπολογισμού του για τους Μισθωτούς Μηχανικούς, όπως έχουμε ενημερώσει σχετικά από 1/10/2018 με σχετικό έγγραφο μας. Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.