16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η πρόταση του ΜΕΤΑ στην ΑΔΕΔΥ για την απεργία στις 28 Νοέμβρη

Πρόσφατα

Το ΜΕΤΑ, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) της ΑΔΕΔΥ, μετά την απεργία στις 14 Νοέμβρη, κατέθεσε πρόταση για τη συμμετοχή και των δημοσίων υπαλλήλων, των εργαζομένων στην Παιδεία, την Υγεία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, την Τοπική Aυτοδιοίκηση και την Κεντρική Διοίκηση, στην απεργία του Ιδιωτικού Τομέα στις 28 Νοέμβρη, με στάση εργασίας και με συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα.

Η πρότασή μας αυτή απορρέει από την αντίληψή μας ότι, για να έχουν προοπτική οι αγώνες των εργαζομένων, χρειάζεται η ενότητα και η κοινή δράση τους, κάτι, που προσπαθούν με όλους τους τρόπους, να υπονομεύσουν οι ηγεσίες του εργοδοτικού, κυβερνητικού και γραφειοκρατικού συνδικαλισμού.

Δεν ήταν τυχαία η απόφαση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ για απεργία στις 28 Νοέμβρη. Ήθελε να υπονομεύσει την ενότητα των εργαζομένων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, που η απόφασή τους για απεργία στις 14 Νοέμβρη, με πανεργατικά χαρακτηριστικά, «προσπερνούσε» τη γραφειοκρατική – απεργοσπαστική ηγεσία της ΓΣΕΕ. Η υπαναχώρηση του ΠΑΜΕ και η συναίνεση στη μεταφορά της απεργίας στις 28 Νοέμβρη διέσωσε αυτή την ηγεσία από την πλήρη περιθωριοποίησή της.

Δεν είναι τυχαία όμως και η στάση των ίδιων δυνάμεων και στην ΑΔΕΔΥ. Οι παρατάξεις της ΔΑΚΕΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚΕ) και ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) δεν ψήφισαν την πρόταση του ΜΕΤΑ για συμμετοχή και των δημοσίων υπαλλήλων, με στάση εργασίας στην απεργία και τις συγκεντρώσεις.

Αν όμως η στάση αυτών των παρατάξεων ήταν αναμενόμενη, δεν είναι κατανοητή η απουσία από τη συνεδρίαση των εκλεγμένων μελών του ΠΑΜΕ στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και η γενικόλογη στάση των Παρεμβάσεων, οι οποίες δεν κατέθεσαν συγκεκριμένη πρόταση, ούτε υπερψήφισαν την πρόταση του ΜΕΤΑ. Το αποτέλεσμα είναι στις 28 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στο δημόσιο να εργάζονται και να αποδυναμώνεται το μέτωπο της ενιαίας δράσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, κάτι που βολεύει τις ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Η πρότασή μας για συμμετοχή, με στάση εργασίας, στην απεργία, δεν δίνει κανένα συγχωροχάρτι στην απεργοσπαστική ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία μάλιστα επανέρχεται με την «Κοινωνική Συμμαχία» και τη συνεργασία της με τους εργοδότες! Σ’ αυτή την απεργία, όπως και στην προηγούμενη, στις 30 Μάη, πρέπει τα ταξικά συνδικάτα και οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν, με ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση αποδοκιμάζοντας, και μ’ αυτόν τον τρόπο, την ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Για το λόγο αυτό, το ΜΕΤΑ, καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις Ομοσπονδίες του δημοσίου, με αποφάσεις τους, να συμμετάσχουν στην απεργία στις 28 Νοέμβρη, οργανώνοντας, με τα αντίστοιχα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα, ξεχωριστή συγκέντρωση.


Νοέμβρης 2018

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις