«Δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση να πληρώσουν οι εργαζόμενοι για τις ζημιές που προκαλούνται στο βιοϊατρικό εξοπλισμό», τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, με αφορμή απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου, με την οποία, σύμφωνα με το σωματείο, απειλεί τους εργαζόμενους ότι «σε περίπτωση αχρήστευσης εξοπλισμού με υπαιτιότητα χρήστη, η δαπάνη επισκευής θα καταλογίζεται στον υπαίτιο για τη βλάβη». Συγκεκριμένα το Σωματείο στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
Για άλλη μια φορά η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ είναι ευρηματική ενεργώντας σταθερά στην κατεύθυνση της ανταποδοτικής λειτουργίας των νοσοκομείων όσον αφορά τόσο στη συντήρηση όσο και στην τυχόν αποκατάσταση των ζημιών. Με απόφασή της επισημαίνει ότι επειδή παρατηρούνται ζημιές σε βιοϊατρικό εξοπλισμό του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της εργασίας (που τις αποδίδει σε κακή χρήση), οι οποίες έχουν επιπτώσεις στα οικονομικά του νοσοκομείου, καθυστερούν την αντιμετώπιση περιστατικών δημιουργώντας ουρές αναμονής και ανατρέπουν τον προγραμματισμό στις προμήθειες εξοπλισμού, απειλεί τους εργαζόμενους ότι “σε περίπτωση αχρήστευσης εξοπλισμού με υπαιτιότητα χρήστη, η δαπάνη επισκευής θα καταλογίζεται στον υπαίτιο για τη βλάβη”.
Δεν φτάνει που οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να απασχολούνται με πολλαπλά παράλληλα καθήκοντα και να μετακινούνται καθημερινά για να καλύπτουν τα κενά του νοσοκομείου, η διοίκηση εγκαλεί τους εργαζόμενους επειδή χαλάνε τα μηχανήματα και τους βάζει να πληρώσουν για τις βλάβες. Στην πραγματικότητα αρκετές από τις ζημιές είναι αποτέλεσμα της αύξησης της εντατικοποίησης της εργασίας, η οποία οφείλεται -όπως και οι λίστες αναμονής- στην υποστελέχωση των νοσοκομείων.
Ενώ αυξάνεται η ζήτηση των δημοσίων υγειονομικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αναγκαίος χρόνος χρήσης των μηχανημάτων και η αντίστοιχη φθορά τους, το απαραίτητο προσωπικό, η συντήρηση του εξοπλισμού, η εκπαίδευση του προσωπικού στη σωστή χρήση του και οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού είναι ελλιπείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2017 στο ΠΑΓΝΗ αυξήθηκε ο αριθμός των νοσηλευομένων (κατά 3,8%), των επισκέψεων στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία (κατά 2,9%) και των τακτικών χειρουργείων (κατά 5,6%), ενώ η λίστα χειρουργείου περιείχε 3.050 ασθενείς και η αναμονή για επίσκεψη σε ορισμένα ΤΕΙ φτάνει ή ξεπερνά τους 6 μήνες, ο συνολικός αριθμός του ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνικού και παραϊατρικού – επιστημονικού προσωπικού παρέμεινε σχεδόν στάσιμος και ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε για το 2018 ήταν μειωμένος.
Η απόφαση της διοίκησης να επιβαρύνει τους εργαζόμενους με το κόστος επισκευής των ζημιών είναι απαράδεκτη και προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες των κυβερνήσεων, της ΥΠΕ. και της διοίκησης του νοσοκομείου για τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω υποχρηματοδότησης, μετακυλίοντας ουσιαστικά την ευθύνη για τις λίστες αναμονής και τις ζημιές στον εξοπλισμό στους ίδιους τους εργαζόμενους. Είναι προκλητικό ο μισθός του εργαζόμενου να επιχειρείται να συμψηφιστεί, να περικοπεί από ζημιές οι οποίες τυχόν γίνουν κατά τη διάρκεια της εργασίας. Αντί να αναλάβει τις ευθύνες της και να προσλάβει κατάλληλους εξειδικευμένους τεχνικούς ιατρικών μηχανημάτων, που θα αναλάβουν τη συντήρησή τους, συνάπτει συμβάσεις με εταιρείες -που είναι στην ουσία ενάντια στα οικονομικά συμφέροντα του νοσοκομείου- πληρώνοντας μεγάλα ποσά ετησίως και χρεώνεται κάθε φορά που έχει ανάγκη τις υπηρεσίες των εταιρειών αυτών.
-
Απαιτούμε να αναλάβει η διοίκηση τις ευθύνες της για το κόστος αγοράς του απαραίτητου εξοπλισμού, το κόστος συντήρησης και επισκευής των υπαρχόντων μηχανημάτων καθώς και για την εκπαίδευση του προσωπικού στη χρήση του και την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.
-
Δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση να πληρώσουν οι εργαζόμενοι για τις ζημιές που προκαλούνται στο βιοϊατρικό εξοπλισμό.
-
Να ανακαλέσει άμεσα το έγγραφο που κυκλοφόρησε στο νοσοκομείο.