26.7 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Κινητοποιήσεις διαρκείας από τους εργαζομένους στον τ. ΟΑΕΕ (νυν ΕΦΚΑ)

Ακολουθεί συνέντευξη με εργαζόμενες από την Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής (τέως ΟΑΕΕ) Ελένη Μανουρά (εκπρόσωπος της παράταξης Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων ΟΑΕΕ και μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων) και Βασιλική Παππά

Πρόσφατα

Εδώ και μία εβδομάδα κινητοποιήσεις και καταλήψεις πραγματοποιούνται από εργαζόμενους-ες, στο κεντρικό κτήριο του ΕΦΚΑ (Αγ. Κωνσταντίνου 8) και σε διάφορες περιφερειακές διευθύνσεις του τέως ΟΑΕΕ (Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Κέντρου Αθήνας). Όπως σημειώνουν και οι εργαζόμενοι στις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου, που δημοσιεύουν, βασικό αίτημα του αγώνα αυτού είναι η ενίσχυση με προσωπικό των εγκαταλελειμμένων υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Οι εργαζόμενες από την Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής (τέως ΟΑΕΕ) Ελένη Μανουρά (εκπρόσωπος της παράταξης Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων ΟΑΕΕ & μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων) και Βασιλική Παππά, μίλησαν για τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις τους.

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του τέως ΟΑΕΕ αναδεικνύουν για ακόμα μια φορά την κενότητα του αφηγήματος περί «τέλους των μνημονίων», αλλά και περί «επιστροφής στην κανονικότητα» χωρίς αγώνες.  Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είναι τα θύματα της υποστελέχωσης του Δημοσίου και στην προκειμένη περίπτωση, του ΕΦΚΑ.

Από την 01/01/2017 έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Κυβέρνηση η προσπάθεια δημιουργίας του ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) με την συνένωση όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που ήδη υπήρχαν. Και ενώ ο στόχος της δημιουργίας του ΕΦΚΑ ήταν η ενοποίηση των προηγούμενων φορέων κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και η απλοποίηση και ο εκσυγχρονισμός όλων των ασφαλιστικών διαδικασιών, η πραγματικότητα τόσο για τους εργαζόμενους-ες, όσο και για τους πολίτες είναι άκρως διαφορετική.

Εδώ και μία εβδομάδα κινητοποιήσεις και καταλήψεις πραγματοποιούνται από εργαζόμενους-ες, στο κεντρικό κτήριο του ΕΦΚΑ (Αγ. Κωνσταντίνου 8) και σε διάφορες περιφερειακές διευθύνσεις του τέως ΟΑΕΕ (Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Κέντρου Αθήνας). Όπως σημειώνουν και οι εργαζόμενοι στις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου, που δημοσιεύουν, βασικό αίτημα του αγώνα αυτού είναι η ενίσχυση με προσωπικό των εγκαταλελειμμένων υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε στη δημιουργία του ΕΦΚΑ, θέτοντας σε εφαρμογή τη συνένωση όλων των φορέων ασφάλισης, αλλά παρουσιάζεται ανίκανη να δημιουργήσει έναν Οργανισμό που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, καθώς και των συνταξιούχων και ασφαλισμένων. Σύμφωνα με καταγγελίες και του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΟΑΕΕ, ο ΕΦΚΑ δεν είναι τίποτα άλλο από μία ‘’βιτρίνα’’, καθώς οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν μέσα στον Οργανισμό είναι άθλιες. Ως κυριότερο πρόβλημα οι εργαζόμενοι-ες υπογραμμίζουν την έλλειψη προσωπικού, πρόβλημα που εντείνεται περαιτέρω με τις μετακινήσεις εργαζομένων σε επιτελικές θέσεις του ΕΦΚΑ, χωρίς να καλύπτονται τα κενά τους, ενώ οι απαιτήσεις παραμένουν. Στο δελτίο τύπου που μοιράζουν οι εργαζόμενοι έξω από τα κατειλημμένα κτήρια σημειώνεται πως το ζήτημα έλλειψης προσωπικού μπορεί να λυθεί μονάχα αν δρομολογηθούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κάτι που έπρεπε ήδη να έχει συμβεί από το καλοκαίρι του 2016.

Οι εργαζόμενοι-ες δηλώνουν ανυποχώρητοι από το αίτημά τους, επισημαίνοντας πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους.

Ακολουθεί συνέντευξη με εργαζόμενες από την Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής (τέως ΟΑΕΕ) Ελένη Μανουρά (εκπρόσωπος της παράταξης Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων ΟΑΕΕ και μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων) και Βασιλική Παππά.

Ερ: Θα μας πείτε 2 λόγια για τις καταλήψεις που πραγματοποιούνται; Τα αιτήματα που έχετε και τους λόγους που σας ώθησαν σε αυτό;

Ε.Μ: Συνεχίζεται σήμερα για 6η μέρα η κατάληψη διαφόρων Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΟΑΕΕ, οι οποίες θεωρούνται από τις πλέον υποστελεχωμένες υπηρεσίες σε ολόκληρο τον ΕΦΚΑ.  Εγώ θα μιλήσω για όσα επικρατούν εδώ που εργάζομαι, στο Περιφερειακό Τμήμα μη μισθωτών Αττικής- Βόρειου Τομέα / Ανατολικής Αττικής. Αυτά τα 2 περιφερειακά τμήματα είναι υπεύθυνα για 22.000 ασφαλισμένους και εξυπηρετούνται από 4 υπαλλήλους, εκ των οποίων ο ένας είναι υπεύθυνος για το κομμάτι των συντάξεων. Ο συνάδελφος αυτός έχει μείνει ωστόσο τόσο πίσω στην εργασία του, διότι σε τακτά χρονικά διαστήματα εξυπηρετεί το κοινό και δεν ασχολείται με το δικό του αντικείμενο και επιπλέον ο συγκεκριμένος συνάδελφος φεύγει στο τέλος του χρόνου. Επομένως και το κομμάτι των συντάξεων θα μπει στην άκρη. Ερχόμαστε λοιπόν οι εναπομείναντες τρεις εργαζόμενοι να καλύψουμε τις ανάγκες 22.000 ανθρώπων, 22.000 ασφαλισμένων. Μία επιπλέον σημείωση. Από τους 3 εργαζόμενους ο ένας συνάδελφος απουσιάζει λόγω ασθένειας δύο μήνες τώρα. Με λίγα λόγια για την κάλυψη των αναγκών εργαζόμαστε 2 άνθρωποι και η προϊσταμένη, η οποία βέβαια είναι επιφορτισμένη με την διεκπεραίωση δεκάδων εργασιών.

Ερ: Πώς αντιμετωπίζετε όλη αυτή την κατάσταση;

Ε.Μ: Για να βγει η δουλειά κάνουμε όλοι μας υπεράνθρωπη προσπάθεια, ασχολούμαστε με χιλιάδες πράγματα και προφανώς μένει πίσω και η εξυπηρέτηση των πολιτών. Υπάρχουν χιλιάδες εκκρεμότητες και κυριολεκτούμε όταν το λέμε αυτό. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε. Έρχονται οι άνθρωποι για να κάνουν εγγραφή και να ξεκινήσουν το επάγγελμά τους. Αυτή η έναρξη επαγγέλματος προϋποθέτει να περαστούν τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου στο σύστημα, ώστε να βγουν οι εισφορές και να τις πληρώσει. Με τον τρόπο αυτό έχει και το Κράτος έσοδα. Τέτοια κίνηση εμείς, λόγω υποστελέχωσης, δεν έχουμε κάνει  από τον Οκτώβρη του 2017. Οι εγγραφές αυτές υπολογίζω ότι ανέρχονται στις 1.000. Με την εργασία αυτή είμαι επιφορτισμένη εγώ. Ωστόσο πώς να γίνει κάτι τέτοιο, όταν κάθε μέρα από τις 8πμ μέχρι τις 3μμ εξυπηρετώ τους πολίτες; Αυτή η εργασία αποκλείεται να γίνει εν τη γενέσει της,  λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Και μιλάμε για έσοδα του Κράτους. Αυτό το πράγμα τα λέει όλα.

Β.Π: Μέσω αυτής της κατάστασης που επικρατεί, αυτό που πραγματικά επιτυγχάνεται είναι η αποδυνάμωση των Περιφερειακών Τμημάτων. Ουσιαστικά παίρνουν τον κόσμο από τα περιφερειακά τμήματα και επανδρώνουν τις κεντρικές υπηρεσίες.

Ε.Μ: Το ερώτημα είναι πότε θα γίνει αυτός ο ΕΦΚΑ; Θέλετε να σας πούμε για την Ανατολική Αττική εδώ πέρα; Πόσοι υπάλληλοι εργάζονται; Καταρχήν δεν έχουμε υπάλληλο για διοικητική υποστήριξη. Ο υπάλληλος που είναι στη διοικητική υποστήριξη προέρχεται από την εκκαθάριση των συντάξεων και παράλληλα είναι και στο Πρωτόκολλο για να παραλαμβάνει και τις αιτήσεις των συνταξιούχων που έρχονται σωρηδόν για τα αναδρομικά.

Β.Π: Γενικότερα οι ανάγκες που υπάρχουν στο Πρωτόκολλο είναι πάρα πολλές. Οπότε χρειάζεται να υπάρχει μόνιμος υπάλληλος, μόνιμο άτομο. Ώστε οι ανάγκες να καλύπτονται σε μόνιμη και όχι σε περιστασιακή βάση. Αυτό το πράγμα που συμβαίνει είναι παράλογο, καθώς ο εργαζόμενος αναγκάζεται να μεταπηδά από το ένα τμήμα στο άλλο. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβαίνει.

Ε.Μ: Ένα ακόμη παράδειγμα. Το Τμήμα Εσόδων Εξόδων λειτουργεί με έναν συνάδελφο, καθώς πρόσφατα μεταφέρθηκαν 2 συνάδελφοι στο ΠΕΚΑ (Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης).

Β.Π:  Το βασικό  ζήτημα που δημιουργεί όλη αυτή την κατάσταση είναι ότι εγκρίνουν μετακινήσεις χωρίς  πρώτα να προνοήσουν για την αντικατάσταση των εργαζομένων.

Ερ: Έχετε άλλα προβλήματα που θα θέλατε να μας παρουσιάσετε;

Ε.Μ: Το σπουδαιότερο πρόβλημά μας είναι αυτό. Είχαμε και άλλα προβλήματα. Ενάμιση χρόνο δεν είχαμε καθαριότητα, σε άλλες Περιφερειακές Διευθύνσεις δεν είχαν θέρμανση και ψύξη. Είχαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα πρόβλημα με τους εκτυπωτές και τους υπολογιστές. Δεκάδες οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα.

Ερ: Κάτι άλλο που θα θέλατε να μας περιγράψετε;

Ε.Μ: Τι να σας πρωτοπούμε; Δεν μπορεί η Διοίκηση να καταλάβει ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Στέλνουν μια εγκύκλιο και σου λένε ακολούθησέ την, χωρίς σεμινάρια χωρίς τίποτα.

Ερ: Για πείτε μας για τις κινητοποιήσεις. Τι θέση έχει πάρει η Διοίκηση;

Ε.Μ: Η Διοίκηση δεν έχει πάρει θέση . Είμαστε στην έκτη μέρα και συνεχίζουμε δυναμικά.

Β.Π: Συνεχίζουμε μέχρι να δοθεί λύση στα αιτήματά μας.

Ερ: Θα μας πείτε και δύο κουβέντες για την Απεργία στις 14 του μήνα;

Ε.Μ: Βεβαίως. Οφείλουμε να συμμετέχουμε όλοι και όλες, και γιατί όχι, να ενώσουμε τα αιτήματά μας με τα αιτήματα της απεργίας. Όλος ο σύλλογος είναι μία γροθιά, κατανοούν το πρόβλημα και είναι μαζί μας. Από 01/01/2017 έχουμε χάσει 9 συναδέλφους και αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει. Είμαστε διαλυμένοι. Δεν είναι συνθήκες εργασίας αυτές που βιώνουμε 23 μήνες τώρα.

Β.Π: Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Πρέπει να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε όλη αυτή την κατάσταση. Καλούμαστε οι ελάχιστοι εναπομείναντες να καλύψουμε τα κενά. Κάτι τέτοιο όμως δεν γίνεται να συνεχίσει. Είναι αδύνατο, πέρα από κάθε όριο.

Ερ: Στην επαρχία ποια είναι η κατάσταση;

Ε.Μ: Η επαρχία προς το παρόν δεν έχει προβλήματα.

Β.Π: Είναι αλήθεια να το πούμε αυτό. Τα περιφερειακά τμήματα εδώ στέλνουν υποθέσεις στην επαρχία προκειμένου να διεκπεραιωθούν. Οι Φάκελοι έρχονται έτοιμοι για να δουλέψει κάθε Τμήμα. Το πρόβλημα εκεί δεν είναι εκεί τόσο αισθητό. Κανείς όμως δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει .

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις