ΠΣΕ-ΟΑΕΕ: Συνέχεια καταλήψεων σήμερα (5η ημέρα) στον ΕΦΚΑ, και με το κεντρικό κτήριο στην Αγ. Κωνσταντίνου 8

Βασική διεκδίκηση αποτελεί η άμεση ενίσχυση με προσωπικό των περιφερειακών υπηρεσιών του πρώην οργανισμού, οι οποίες σηκώνουν το κύριο βάρος της επεξεργασίας των αιτημάτων (συντάξεις κ.λπ.) των συναλλασσόμενων πολιτών

Σήμερα, Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018, από τις 7.00 π.μ. μαζί με τις συγκεκριμένες Διευθύνσεις (Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Κέντρου Αθήνας), ο ΠΣΕ-ΟΕΕ, από κοινού με την ΠΟΠΟΚΠ, προχώρησε σε κατάληψη και του κτηρίου της κεντρικής Διοίκησης του ΕΦΚΑ (Αγ. Κωνσταντίνου 8), ζητώντας παράλληλα τη στήριξη Σωματείων, Ομοσπονδιών και της ΑΔΕΔΥ, «σ’ έναν αγώνα που ξεπερνά τα όρια των κλαδικών διεκδικήσεων. Το ζήτημα της υποστελέχωσης αφορά κυρίως στις υπηρεσιακές δομές οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων πολιτών (συντάξεις κλπ) κι αυτό συμβαίνει σχεδόν σε ολόκληρο τον ΕΦΚΑ».

Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΑΕΕ (ΠΣΕ-ΟΑΕΕ), κατά τη χθεσινή 4η μέρα των κινητοποιήσεών τους, που αφορούν στην ενίσχυση με προσωπικό υποστελεχωμένων περιφερειακών υπηρεσιών του πρώην ΟΑΕΕ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. του Συλλόγου με το διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Σέμπο. «Δυστυχώς δεν υπήρξε καμιά απάντηση στο άμεσο αίτημά μας, μόνο η αόριστη δέσμευση για κατάθεση σχετικής “πρότασης” στο επόμενο χρονικό διάστημα». Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ακολούθησε συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΠΣΕ ΟΑΕΕ στην οποία αποφασίστηκε η συνέχιση και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ο Σύλλογος επισημαίνει επίσης πως «στη συγκεκριμένη κατάσταση φτάσαμε κυρίως λόγω της αστοχίας και των αυθαιρεσιών που αφορούν στις διαδικασίες δημιουργίας του νέου φορέα, γι αυτό παραμένουμε σταθεροί στην πάγια θέση τόσο του Συλλόγου μας όσο και της ΠΟΠΟΚΠ για συνολικό επανασχεδιασμό της ενοποίησης. Διαφορετικά οδηγούμαστε σε τραγέλαφο, με “θύματα” ασφαλισμένους, συνταξιούχους και εμάς τους εργαζόμενους», και ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και η Διοίκηση «οφείλουν να καταλάβουν πως “δεν χωράνε δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη” κι όσο εμμένουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας ενοποίησης τόσο θα μετατρέπουν σε υπηρεσίες – φαντάσματα τις δομές εξυπηρέτησης, προκαλώντας ταυτόχρονα διχαστικές τάσεις και ανταγωνισμούς μεταξύ του συνόλου των εργαζομένων».

ΠΟΠΟΚΠ

Η ΠΟΠΟΚΠ, όπως προαναφέρη, στηρίζει και συμμετέχει στις συνεχιζόμενες για 5η ημέρα κινητοποιήσεις του ΠΣΕ-ΟΑΕΕ. Σε ανακοίνωσή της, τονίζει πως για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες – όχι μόνο του πρώην ΟΑΕΕ – η δημιουργία του ΕΦΚΑ ταυτίστηκε με τη συνεχή «αιμορραγία» του διαθέσιμου προσωπικού προς «πάσα κατεύθυνση», κυρίως βέβαια προς τις επιτελικές υπηρεσίες του νέου Φορέα. «Η συγκεκριμένη “διαρροή” έχει ξεκάθαρα το χαρακτήρα “λεηλασίας” τόσο από την Πολιτική Ηγεσία όσο και από τη Διοίκηση ή κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες, χωρίς μέτρο και κυρίως χωρίς την ύπαρξη υποτυπώδους σχεδιασμού. Βρίσκεται δε σε πλήρη αντίφαση με τις συνεχείς κυβερνητικές εξαγγελίες σχετικά με τη δήθεν επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων και της διεκπεραίωσης χιλιάδων άλλων αιτημάτων και υποθέσεων που εκκρεμούν στα πρώην Ασφαλιστικά Ταμεία».

Για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, όπως τονίζει η ΠΟΠΟΚΠ, «είχαμε προειδοποιήσει από τον Ιανουάριο του 2017, θέτοντας ζήτημα προτεραιοτήτων μεταξύ της εξυπηρέτησης ασφαλισμένων και συνταξιούχων (κυρίως της απονομής των συντάξεων) και του “φαραωνικού” εγχειρήματος της άμεσης ενοποίησης. Δυστυχώς επέλεξαν την υποβάθμιση της πρώτης, αυτονόητης και κοινωνικά επείγουσας επιλογής, προκειμένου υποτίθεται να υλοποιήσουν άμεσα τη δεύτερη (τα κριτήρια αυτής της επιλογής είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα). Γεγονός είναι πάντως ότι, ουσιαστικά απέτυχαν και στις δύο. Οδηγηθήκαμε σ’ έναν οργανωτικό “υδροκεφαλισμό” με θύματα τόσο τους συναλλασσόμενους όσο και τους εργαζόμενους που παραμένουν στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες εξυπηρέτησης εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους».

Ταυτόχρονα, δε, «όσο επιμένουν στη συγκεκριμένη πρακτική τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης “κανιβαλιστικών” και διχαστικών συμπεριφορών μεταξύ των εργαζόμενων, είτε μεταξύ των συναδέλφων των κεντρικών υπηρεσιών και εκείνων των περιφερειακών, είτε μεταξύ συναδέλφων που προέρχονται από διαφορετικά ταμεία, όπου αργά ή γρήγορα θα βρεθούν στη δίνη αναίτιων και απευκταίων ανταγωνισμών».

«Οφείλουμε λοιπόν να μιλήσουμε και κυρίως να διεκδικήσουμε συνολική λύση κι αυτή δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει νέο σχεδιασμό της ενοποίησης και επανεξέταση των χρονοδιαγραμμάτων, απαραίτητα στη βάση του επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων που αναφέραμε παραπάνω. Θέτοντάς το διαφορετικά, τόσο το Υπουργείο όσο και η Διοίκηση πρέπει να αποφασίσουν αν επιθυμούν την άμεση διεκπεραίωση των αιτημάτων με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και χωρίς εργαζόμενους “δύο ταχυτήτων” ή απλά και μόνο το “ιδεόγραμμα” του ΕΦΚΑ ταυτισμένο μάλιστα με συνθήκες γαλέρας για μεγάλο μέρος του προσωπικού. Εμείς πάντως με όλες μας τις δυνάμεις θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για το πρώτο», καταλήγει.


Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων ΟΑΕΕ: Αυτή η ενοποίηση (του ΕΦΚΑ) είναι μια απάτη

Από τις αρχές του 2016 βιώνουμε την προσπάθεια υλοποίησης του ΕΦΚΑ, που μετατρέπει την Κοινωνική Ασφάλιση σε προνοιακή πολιτική επιδομάτων φτώχειας.

Ο ΕΦΚΑ είναι ένας πύργος από τραπουλόχαρτα, ένα περίβλημα-βιτρίνα με ζωηρόχρωμες επιγραφές, που όμως από μέσα κυριαρχεί το χάος! Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων υποφέρουν σε αυτόν τον Οργανισμό και θέλουν να φύγουν, όχι μόνο εξαιτίας των άθλιων συνθηκών εργασίας που επικρατούν, αλλά και γιατί ανησυχούν για την βιωσιμότητα του.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει ένα τερατούργημα, αλλά τις συνέπειες της ανάλγητης πολιτικής τους τις πληρώνουν πρώτα και κύρια οι εργαζόμενοι και ακολούθως οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι. Το κυριότερο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη προσωπικού, που εντείνεται ακόμα περισσότερο με τις μετακινήσεις εργαζομένων σε επιτελικές θέσεις του ΕΦΚΑ, χωρίς να καλύπτονται τα κενά τους, ενώ οι απαιτήσεις παραμένουν.

Η Διοίκηση και το υπ. Εργασίας δεν ενδιαφέρονται ούτε στο παραμικρό για το προσωπικό. Δεν έχουν κάνει τίποτα απολύτως για να περιορίσουν την ανασφάλεια των εργαζομένων και τις απεχθείς συνθήκες εργασίας.

Όπως και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στον σύλλογο και την ομοσπονδία μας. Οι όποιες κινητοποιήσεις προκηρύσσονται μετά από πολλές προσπάθειες και πιέσεις από την πλευρά των εργαζομένων και της δικής μας παράταξης μας και αφήνονται χωρίς οργάνωση αλλά και προοπτική κλιμάκωσης.

Είναι κοινό μυστικό ότι οι περισσότερες παρατάξεις ενδιαφέρονται περισσότερο για το ρουσφέτι και τις υποσχέσεις για εξυπηρετήσεις. Αξιοποιώντας υπαρκτές ανάγκες και προβλήματα, οι περισσότερες παρατάξεις έχουν μετατρέψει τα συνδικάτα σε υπηρεσίες διευκολύνσεων για κάποιους εργαζόμενους, καλλιεργώντας προσδοκίες σε πολλούς περισσότερους.

Οι λύσεις μπορεί να έρθουν για τους εργαζόμενους, όταν συνειδητοποιήσουμε την δύναμη που έχει η συλλογική μας δράση και αντιδράσουμε μαχητικά συμμετέχοντας με μεγάλα ποσοστά σε κάθε κινητοποίηση. Έτσι θα δημιουργήσουμε πολιτικό πρόβλημα και πίεση σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις για την ζωή και την εργασία μας. Έτσι θα πιέσουμε και τα συνδικάτα να δράσουν όπως πρέπει και θα φέρουμε αλλαγές προς το καλύτερο.

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ