Σε «κρύπτη» υπολογιστών τα στοιχεία για τα οικονομικά των νοσοκομείων

Από τη στήλη «Αλάτι & πιπέρι» του ygeionomikoi.gr

Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στην άρνηση του υπ. Υγείας να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία του νέου ΕΣΥΝΕΤ («Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας ΕΣΥ», BI-Health) που σχετίζονται τόσο με τα οικονομικά των Νοσοκομείων όσο και με δεδομένα που αφορούν τον αριθμό του προσωπικού και την προσέλευση των ασθενών στα Νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα που σωστά η Κυβέρνηση κατηγορεί τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις για την απόκρυψη οικονομικών στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ η ίδια κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί από τις υπηρεσίες των νοσοκομείων στο BI-Health.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μοναδικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα είναι της περιόδου 2013-2014 που περιείχε το προηγούμενο σύστημα καταγραφής, το γνωστό ΕΣΥΝΕΤ.

Η «απόκρυψη» των στοιχείων γεννά εύλογα ερωτηματικά και μας βάζει σε σκέψεις για τις σκοπιμότητες αυτής της πρακτικής από μέρους του υπ. Υγείας. Πολύ περισσότερο όταν κατά καιρούς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου χρησιμοποιεί επιλεκτικά διάφορα στοιχεία για να ωραιοποιήσει της πολιτικής της στο χώρο της υγείας.

Δεν αναμένουμε βεβαίως απάντηση από την πλευρά του υπ. Υγείας για αυτή την απαράδεκτη τακτική. Άλλωστε στο θέμα εκτός από εμάς έχουν αναφερθεί και συντάκτες του υγειονομικού ρεπορτάζ χωρίς να λάβουν καμία απάντηση.

Για αυτό οι «κορόνες» που εκτοξεύονται από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας σύμφωνα με τις οποίες «όλα πάνε καλά» στα Νοσοκομεία, όταν τα στοιχεία παραμένουν κρυφά και αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί έχουν μικρή σημασία.