Αξιότιμοι κύριοι… με πρόσφατη τροπολογία στη βουλή, ορίσατε μοριοδότηση για την προϋπηρεσία ως επικουρικό προσωπικό για τον επικείμενο διαγωνισμό των 1200 θέσεων μη ιατρικού προσωπικού. Σύμφωνα με αυτήν την τροπολογία δίνετε επαυξημένη μοριοδότηση 20 μορίων x 48 μήνες, οπότε κάποιος με 84 μήνες προϋπηρεσία παίρνει το πολύ (20×48+36*7)=1212 μόρια. Ένας πολίτης χωρίς επικουρική προϋπηρεσία παίρνει 84 μήνες x 7 μόρια = 588 μόρια. Επομένως η επιπρόσθετη μοριοδότηση είναι 624 μόρια για τους επικουρικόυς που έχουν τουλάχιστον 48 μήνες προϋπηρεσία.
Αν νομίζετε ότι αυτά τα μόρια είναι αρκετά, θα βρεθείτε προ εκπλήξεως, και θα σας δώσω αμέσως ένα παράδειγμα.
Στην προκήρυξη 5Κ/2017 για την κατηγορία ΠΕ Πληροφορικής οι τρεις πρώτοι είχαν 2288,3, 2254,6 και 2200,7 μόρια αντίστοιχα.
Κάποιος επικουρικός πληροφορικής με 60 μήνες προϋπηρεσία ως επικουρικός με βαθμό πτυχίου 7,35, με μεταπτυχιακό και Lower συγκεντρώνει με την επιπρόσθετη μοριοδότηση 2240 μόρια.
Προφανώς η θέση που τον ενδιαφέρει είναι μία και ο κίνδυνος να μείνει απέξω είναι υπαρκτός, για να μην πούμε βέβαιος.
Αν έχει πρόβλημα με μεταπτυχιακό, φανταστείτε οι επικουρικοί κατηγορίας ΠΕ & ΤΕ που δεν έχουν μεταπτυχιακό, για να μην αναφέρουμε ότι οι νέοι επικουρικοί με 24 μήνες προϋπηρεσία θα μείνουν σχεδόν όλοι απέξω.
Σε γενικές γραμμές τα ίδια ισχύουν και στις κατηγορίες ΔΕ και ΥΕ, αν αναλογιστεί κανείς ότι 40% των θέσεων θα πρέπει να τις καταλάβουν πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, αμεα και συγγενείς αυτών των κατηγοριών.
Επειδή πιστεύουμε ότι θέλετε να παραμείνουμε στις θέσεις μας και επειδή αυτό είναι και δίκαιο και ηθικό προτείνουμε τα εξής:
Μία λύση στο πρόβλημα αυτό θα ήταν να δημιουργηθεί ο πίνακας με τα απαραίτητα πρόσθετα προσόντα (όπως στην προκήρυξη 3Κ/2018 σελ. 314-321) για κάθε θέση. Τι θέσεις τις γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα.
Για παράδειγμα, πρόσθετο προσόν στην ειδικότητα πληροφορικής θα μπορούσε να είναι η εμπειρία τουλάχιστον τεσσάρων (4) ετών στη διαχείριση και υποστήριξη Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων Υγείας, τα οποία να περιλαμβάνουν τα υποσυστήματα: Διαχείριση ΤΕΙ-ΤΕΠ-Απογευματινών Ιατρείων, Γενικό Λογιστήριο, Ταμείο, Διπλογραφικό, Μητρώο Δεσμεύσεων, Μητρώο Παγίων, Διαχείριση Δαπανών, Αναλυτική Λογιστική, Διαχείριση Προσωπικού, Μισθοδοσία, Διαχείριση Κλινικών, Ατομικό Συνταγολόγιο, Παραγγελίες Υλικού, Χρεωστικός Φάκελος Ασθενή, LIS, RIS, Διοικητική Πληροφόρηση (MIS), Ιατρονοσηλευτικός Φάκελος.
Αν πάλι αυτό δεν είναι εφικτό για κάθε θέση, θα μπορούσε να υπάρχει ένα γενικό πρόσθετο προσόν για όλες τις θέσεις: εμπειρία ως επικουρικού με βάση το νόμο του 2005, τουλάχιστον δωδεκάμηνης διάρκειας.
Τέλος θα μπορούσε να μοριοδοτηθεί μόνο η προϋπηρεσία ως επικουρικό προσωπικό σε Δημόσιους Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και όχι οποιαδήποτε εμπειρία στην ειδικότητα (είτε η τελευταία να μοριοδοτείται με λιγότερο από 7 μόρια).
Αντιλαμβάνεστε τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν όσων δεν προσληφθούν, αν λάβει κανείς υπόψη και τη νέα πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση C-331/17. Στο δελτίο τύπου αριθ. 160/18 Λουξεμβούργο, 25 Οκτωβρίου 2018, αναφέρεται το εξής: το ευρωπαϊκό δικαστήριο αναφέρει ότι οι χώρες υποχρεούνται να μην χρησιμοποιούν καταχρηστικές πρακτικές στην υπογραφή και παράταση στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και να έχουν ορίσει ανώτερο όριο για αυτές (για την Ελλάδα το όριο αυτό είναι 24 μήνες). Να λαμβάνουν μέτρα προκειμένου αυτό να τηρείται, ενώ στην περίπτωση που αυτό παραβιάζεται να γίνεται αυτόματα η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου ακόμα και στην περίπτωση που η εθνική νομοθεσία το απαγορεύει!!! Στα Δημόσια Νοσοκομεία έχουμε κλείσει πενταετία, χωρίς διακοπή, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Στο χέρι σας είναι να ενσωματωθεί η απόφαση αυτή στην Ελληνική Νομοθεσία. Σας λύνει τα χέρια αν επιθυμείτε να μετατρέψετε όλες τις συμβάσεις πάνω από 24 μήνες σε αορίστου, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο της Δημόσιας Υγείας.