14.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ: Τα ψηφοδέλτια που στηρίζονται και από ΑΡΕΝ σε Δυτ. Ελλάδα, Πελ/νησο, Κ. Μακεδονία, Θεσ/νίκη

Πρόσφατα

Δυτική Ελλάδα: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι… Η αναμενόμενη κλιμάκωση της νεοφιλελεύθερης επίθεσης που έχει δεχτεί το Δημόσιο σχολείο, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία (αξιολόγηση, νέο Λύκειο, διατήρηση των αντιδραστικών αντιεκπαιδευτικών και αντιλαϊκών μέτρων, που έχουν ήδη επιβληθεί), μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη συντονισμένη και ενωτική δράση όλων των δυνάμεων της εκπαιδευτικής αριστεράς.

Να γίνει το ανάχωμα στην ενίσχυση των παρατάξεων του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Να εμποδίσει την προσπάθεια της αδρανοποίησης του κινήματος, που ανοίγει το δρόμο στην κυβέρνηση να εφαρμόσει χωρίς δυσκολίες τα αντιεκπαιδευτικά της μέτρα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια γίνονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ υλοποιεί με υποδειγματικό τρόπο όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις της, και μάλιστα με ζητωκραυγές περί «εξόδου της χώρας από τα μνημόνια¨!

Τώρα πια δεν υπάρχουν αυταπάτες!

Τώρα είναι η στιγμή της επανεκκίνησης!

  • Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στα υπηρεσιακά συμβούλια η διοίκηση, η εκάστοτε κυβέρνηση, έχει τους τρόπους να υλοποιήσει την πολιτική της και δεν μπορεί να ανατραπεί μέσα από αυτά.

  • Μπορούν όμως να εκλεγούν ως αιρετοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες που θα αποτελούν το άγρυπνο μάτι του κλάδου μέσα στα συμβούλια και όχι το μακρύ χέρι της εξουσίας.

  • Που θα βρίσκονται πάντα σε επαφή με την ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ, θα λογοδοτούν στους συναδέλφους και η στάση τους στα συμβούλια θα εναρμονίζεται πλήρως με τις αποφάσεις του κλάδου.

  • Που θα καταγγέλλουν κάθε πιθανή αυθαιρεσία της εξουσίας και θα παλεύουν να διασφαλίσουν τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων και το αδιάβλητο των διαδικασιών.

Ένας ενωτικός, αγωνιστικός πόλος στην εκπαίδευση που την επόμενη περίοδο ενιαία, αποφασιστικά, δυναμικά, θα προβάλλει, θα απαιτεί και θα διεκδικεί αποφασιστικά ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Την απόσυρση όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων και περικοπών και την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής τους.

  • • Την επαναφορά του ωραρίου στα επίπεδα του 2013 και την μείωση των αριθμών ανά τμήμα.

  • • Τους μαζικούς μόνιμους διορισμούς και το διορισμό όλων των αναπληρωτών-καμιά απόλυση αναπληρωτή και τη διασφάλιση της επαναπρόσληψής τους.

  • • Να μη γίνει καμιά μετακίνηση εκπαιδευτικών.

  • • Δωδεκάχρονο σχολείο για όλους, κατάργηση των εξεταστικών φραγμών, με δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, Δημόσια Δωρεάν παιδεία χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις .

  • • Γενναία Χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, για κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών, σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υποδομές και ανάγκες των σχολείων.

  • • Κατάργηση της αξιολόγησης κάθε είδους και κάθε μορφής.

  • • Αναλυτικά προγράμματα και βιβλία, νέα και σύγχρονα, που θα προάγουν την κριτική σκέψη, την ολόπλευρη γνώση και την κοινωνική χειραφέτηση. Απόσυρση των ιδιωτών, των χορηγών, της επιχειρηματικότητας, του ΟΟΣΑ και της εργαλειοθήκης του από το Δημόσιο σχολείο.

  • Μισθό αξιοπρεπή για ζωή αξιοβίωτη, αποκατάσταση όλων των απωλειών του εισοδήματος της τελευταίας εξαετίας, ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων.

Με αυτές τις αρχές έχει συγκροτηθεί το ψηφοδέλτιό μας.

Με αυτές τις αρχές σας καλούμε να στηρίξετε και να ψηφίσετε

Για το ΠΥΣΔΕ: Αγωνιστική Συνεργασία Καθηγητών (Εκλογική Διακήρυξη, υποψήφιοι)

Για το ΑΠΥΣΔΕ: Ενιαίες Aγωνιστικές Kινήσεις Δυτικής Ελλάδας (Εκλογική Διακήρυξη, υποψήφιοι)

Για το ΚΥΣΔΕ: Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία | ΑΡΕΝ (Εκλογική Διακήρυξη, υποψήφιοι).


Πελοπόννησος: Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πελοποννήσου (Αγωνιστικές Παρεμβάσεις – Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα – ανένταχτοι)

Οι φετινές Υπηρεσιακές Εκλογές διεξάγονται μέσα σε ένα αντιφατικό πολιτικό πλαίσιο. Η συγκυρία ορίζεται από τις μεν προσπάθειες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να πείσει τον ελληνικό λαό ότι ξεπεράστηκε το Μνημόνιο, ενώ από την άλλη, από την προσπάθεια του παλαιού μπλοκ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να πείσουν ότι αποτελούν πιο αξιόπιστο κι επιθετικό διαχειριστή του μεταμνημονιακού συστήματος. Στην ουσία όμως, ανεξαρτήτως διαχειριστή θα εξακολουθούν να ισχύουν εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι κι η Λιτότητα, λόγω της υποχρέωσης διασφάλισης των πρωτογενών πλεονασμάτων και της εξυπηρέτησης του Χρέους.

Η εκπαίδευση κι οι λειτουργοί της δεν θα μπορούσαμε να αποτελούμε εξαίρεση. Παρά τη σχετική νηνεμία (που έχει κυρίως να κάνει με κάποιες κατακτήσεις της πρώτης διακυβέρνησης Τσίπρα αλλά και με την απογοήτευση του κόσμου του κινήματος), ο προϋπολογισμός στην Εκπαίδευση παραμένει λειψός. Τα 27άρια τμήματα πληθαίνουν, ολιγομελή τμήματα στην Τεχνική Εκπαίδευση κόβονται, η αύξηση του ωραρίου δεν αναιρείται, τα 25.000 κενά κάθε χρόνο αυξάνονται καθώς, παρά τις υποσχέσεις, δεν διορίζονται νέοι συνάδελφοι, η παγωμένη Αξιολόγηση του 2015 επανέρχεται με άλλον μανδύα και σταδιακά, διάφορα φίλτρα επανέρχονται μέσω του Νέου Λυκείου, κ.ά.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τι νόημα έχουν οι εκλογές στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και ο θεσμός του Αιρετού; Χωρίς να έχουμε αυταπάτες, εκτιμούμε ότι οι Αιρετοί εκπρόσωποί μας θα πρέπει:

  • Να λειτουργούν αποκαλυπτικά, ενημερώνοντας συνεχώς τους συναδέλφους διά ζώσης και ηλεκτρονικά, κάτι που επιδιώξαμε να κάνουμε με επισκέψεις στα περισσότερα σχολεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και με ενημερωτικά.

  • Να αγωνίζονται για τη διαφάνεια και δικαιοσύνη, πχ για υποχρεωτική δημοσιοποίηση Πίνακα Λειτουργικών Κενών και Πίνακα Μορίων των εκπαιδευτικών (λειτ.υπεράριθμων, διάθεση ΠΥΣΔΕ, κ.ά.), για πιο ανοιχτές και πολυπρόσωπες διαδικασίες (πχ τοποθετήσεις αναπληρωτών με απόφαση ΠΥΣΔΕ κι όχι μόνο του ΔΙΔΕ), για Αποσπάσεις σε Υπηρεσίες με μόρια (που ζητήσαμε).

  • Να παλεύουν ώστε να αλλάξει το ασφυκτικό κι άδικο θεσμικό πλαίσιο. Αίτημά μας η άμεση αλλαγή του ΠΔ 1/2003 ώστε να δοθεί δυνατότητα στον συνάδελφο που κάνει Ένσταση σε απόφαση των ΠΥΣΔΕ να μπορεί να προσφύγει στο ΑΠΥΣΔΕ κι όχι, όπως τώρα, που το ίδιο όργανο (το ΠΥΣΔΕ) δικάζει την ένσταση (!).

  • Να συμμετέχουν σε διαδικασίες Κρίσεων Στελεχών όχι ως αξιολογητές αλλά ως εγγυητές της διαφάνειας και της τήρησης της νόμιμης διαδικασίας.

  • Να μην είναι αιώνιοι στη θέση τους αλλά να υπάρχει Εναλλαγή.

  • Να παλεύουν τοπικά και στην Περιφέρεια για στελέχωση των σχολείων με όλο το απαραίτητο μόνιμο διδακτικό και εξωδιδακτικό προσωπικό (ΕΒΠ, διοικητικοί, φύλακες, ψυχολόγοι, κ.ά.).

  • Να είναι ανεξάρτητοι από Διοίκηση και Κόμματα Εξουσίας, παρελθόντος ή παρόντος, και να παλεύουν μαζί με τα Σωματεία. Να μην επιστρέψουμε σε μια κατάσταση όπου όλα τα μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου ανήκουν σε δυνάμεις του παλαιού ή νέου δικομματισμού.

Με αυτά τα αιτήματα και πλαίσιο, σας ζητάμε να ανανεώσετε την εμπιστοσύνη στην παράταξή μας ώστε να συνεχίσουμε να σας εκπροσωπούμε στο ΑΠΥΣΔΕ Πελοποννήσου.

ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΑΠΥΣΔΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ!

ΕΑΚ – Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πελοποννήσου (Εκλογική Διακήρυξη, υποψήφιοι).


Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία: Αγωνιστικές Παρεμβάσεις – Αλληλεγγύη – Αυτόνομη Ριζοσπαστική Κίνηση – Συνεργαζόμενοι

Αριστερά συνδικαλιστικά σχήματα και ανένταχτοι συνάδελφοι συμφωνήσαμε για κοινή κάѳοδο στις εκλογές στα Υ.Σ. και απευѳύνουμε πρόσκληση στήριξης στα αγωνιστικά ѱηφοδέλτια που συγκροτήσαμε. Οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια διεξάγονται σε μια περίοδο που το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η κατάφωρη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαѳητών. Είναι επιτακτική η ανάγκη να παρέμβουν τα σωματεία μας, οι ΕΛΜΕ, να αναδείξουμε αιρετούς όχι κυβερνητικούς εντολοδόχους, αλλά αιρετούς που ѳα υπερασπίζονται τα δικαιώματά μας και το δημόσιο σχολείο.

Νέα κανονικότητα ονομάζουν τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υλοποιεί τις αντιδραστικές μεταρρυѳμίσεις πιστή στα δεσμά του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταѳερότητας, της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΝΑΤΟ. Η νέα κανονικότητα περιγράφεται με συντάξεις μειούμενες, χωρίς 13ο και 14ο μισѳό για το δημόσιο τομέα, με ΕΝΦΙΑ, χαράτσια και συνεχή μείωση του αφορολόγητου ορίου, απλήρωτη και ελαστική εργασία, με μετανάστευση για τους νέους, ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, πλειστηριασμούς κατοικίας-λαϊκής περιουσίας, χρέη, παιδεία και υγεία για λίγους. Απαιτεί αιματηρά πλεονάσματα και να ζούμε από τα ѱίχουλα που ѳα πέφτουν από το τραπέζι. Όμως δε βάζει ποτέ σε διαπραγμάτευση τη συνεχή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, την απαλλαγή εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές, τη γιγαντιαία αύξηση των πολεμικών δαπανών και τη δημιουργία νέων βάσεων στα πλαίσια των πολεμικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Σε αυτή την κανονικότητα, που τραβά τουλάχιστον μέχρι το 2060 συμφωνούν και Ν∆ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ – Λεβέντης, Χ-Α.

Στο στόχαστρο δημόσιο σχολείο, εκπαιδευτικοί και μαѳητές. Οι αντιδραστικές, ταξικές αναδιαρѳρώσεις σε δευτεροβάѳμια και τριτοβάѳμια εκπαίδευση συνεχίζονται. Ο ΟΟΣΑ εξωραΐζεται, η κουλτούρα της αξιολόγησης γίνεται στρατηγικός στόχος. Το Λύκειο εξελίσσεται σε εξεταστικό κέντρο, στη τριτοβάѳμια εκπαίδευση τα μεταπτυχιακά επί πληρωμή αυξάνονται ενώ ѳα έπρεπε να είναι δωρεάν για ολους και επαγγελματικά δικαιώματα αμφισβητούνται συνεχώς. Πολλοί μαѳητές «σπρώχνονται» στην άτυπη εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη μαѳητεία. Ακόμη περικοπές, συγχωνεύσεις τμημάτων, μετακινήσεις εκπαιδευτικών, «ολιγομελή», υπερπληѳώρα μαѳητών στα τμήματα. Ο φτηνός και υποταγμένος εργαζόμενος είναι ο στόχος του «μεταμνημονιακού σχολείου» για αυτό ѳέλουν τους εκπαιδευτικούς να τους μετατρέѱουν απλά σε διεκπεραιωτές ύλης, να σπάσουν τις συλλογικές δράσεις μας, να υποδαυλίσουν μικρούς εμφύλιους (σύγκρουση ειδικοτήτων, προσοντολόγιο διορισμού, ανταγωνισμό σχολείων, κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών, κ.ά.).

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις – Αλληλεγγύη – Αυτόνομη Ριζοσπαστική Κίνηση – Συνεργαζόμενοι (Εκλογική Διακήρυξη, υποψήφιοι για ΑΠΥΣΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας, υποψήφιοι ΠΥΣΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, υποψήφιοι ΠΥΣΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης).

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις