9.2 C
Athens
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

ΑΡΕΝ: Εκλογική Διακήρυξη και υποψήφιοι για τις εκλογές σε ΑΠΥΣΔΕ Αττικής, ΚΥΣΔΕ | 7 Νοέμβρη

Φεύγουν τα μνημόνια, που μένουν… Και για την Eκπαίδευση: διαρκές μνημόνιο ΟΟΣΑ, «αξιολόγηση», διάλυση λυκείου, αδιοριστία

Τα επικοινωνιακά show του Μαξίμου ,δεν μπορούν να κρύψουν την κατάσταση. Ούτε στην κοινωνία, ούτε στην παιδεία. Το Διαρκές Μνημόνιο, που συνομολογούν τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα κόμματα της «αντιπολίτευσης» (Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων), δεν έχει τέλος.

Τα μνημόνια δεν «τελείωσαν», είναι εδώ: Στις μνημονιακές δεσμεύσεις ως το 2060, τη συνεχή επιτροπεία, τα αιματηρά πλεονάσματα, τις περικοπές μισθών και συντάξεων, την ανεργία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τους πλειστηριασμούς.

Διάλυση του Λυκείου – Κατάργηση της Γ΄ τάξης

Η πρόταση αυτή θα επιφέρει αλλαγές και στο υπόλοιπο Λύκειο –Α και Β Τάξη-  στο περιεχόμενο και την κατεύθυνσή τους, στα Προγράμματα Σπουδών τους, τα μαθήματα και τη διδασκαλία τους (επιμόρφωση εκπαιδευτικών), που το υπουργείο επιλέγει να ανακοινώσει αργότερα.

Οι προτάσεις του υπουργείου παιδείας για το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα διαλύσουν μεσοπρόθεσμα, όχι μόνο της Γ΄ τάξη, αλλά το σύνολο του Λυκείου.

  • Μειώνονται τα μαθήματα γενικής παιδείας και αυξάνει η ύλη των μαθημάτων προσανατολισμού.
  • Πιο λίγοι μαθητές θα μπορούν να αποκτήσουν το απολυτήριο αφού προστίθενται νέοι εξεταστικοί φραγμοί. Επαναφέρουν την τράπεζα θεμάτων. Η απόκτηση του περιβόητου εθνικού απολυτηρίου θα γίνεται μετά από πανδημοτικές ή πανπεριφερειακές εξετάσεις.
  • Οι ταξικές ανισότητες οξύνονται σε ακόμη μικρότερη ηλικία. Από το τέλος της Β Λυκείου, μέσω των μηχανογραφικών θα γίνεται κατηγοριοποίηση των μαθητών.
  • Ο χωρισμός των πανεπιστημιακών τμημάτων σε χαμηλής και υψηλής ζήτησης, όχι μόνο αντίκειται σε όποια μορφωτική διάσταση αλλά γίνεται με αγοραίους όρους προσφοράς και ζήτησης.Η κατευθυνόμενες επιλογές των μαθητών μας δύναται να κλείσουν Πανεπιστημιακές Σχολές που ζητούμενο άλλωστε για την κυβέρνηση καθώς πρέπει να μειώσει τις πανεπιστημιακές δομές κατά το ένα τρίτο.
  • Οι νέοι εξεταστικοί φραγμοί και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός θα οδηγήσουν στη νέα γιγάντωση των φροντιστηρίων και της παραπαιδείας.

Πρόκειται για ένα αντιδραστικό, βαθύτατα ποιοτικά και ποσοτικά βήμα στην αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο, προχωρά στην υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, που είχαν αποτυπωθεί στο πόρισμα Λιάκου και στις μελέτες του ΣΕΒ και του ΙΟΒΕ.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να υλοποιήσει αυτό που δεν κατάφεραν Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλος. Δηλαδή τη στροφή του μεγαλύτερου ποσοστού των μαθητών στην κατάρτιση, στη μαθητεία και στα Διετή Προγράμματα Σπουδών που ιδρύονται καθ’ υπόδειξη της αγοράς. Έτσι ώστε να κάνει τη νέα γενιά καύσιμη ύλη, με ανταγωνιστικότητα, χαμηλό εργατικό κόστος και χωρίς δικαιώματα.

Αδιοριστία-εμπαιγμός αναπληρωτών-πολιτικά παιγνίδια

Ήταν 20.000, έγιναν 10.000, μετά 4.500… στις εξαγγελίες. Γιατί στη πράξη, η κυβέρνηση συνεχίζει, όπως και οι προηγούμενες, τη τακτική των μηδενικών διορισμών. Τη στιγμή που ακόμη και οι 20.000 αναπληρωτές δεν επαρκούν.

Για πολλούς συναδέλφους αναπληρωτές ο εμπαιγμός ξεπερνά πλέον τα 10 χρόνια, με ανείπωτες προσωπικές και οικογενειακές θυσίες, ώστε να καλύπτουν τα τεράστια κενά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Συνεχίζεται η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της διαμόρφωσης του  νέου, ελαστικ ά εργαζόμενου εκπαιδευτικού», της δήθεν «μεταμνημονιακής» εποχής, που θα υπηρετεί το «νέο σχολείο» της αγοράς, των συγχωνεύσεων, της υποχρηματοδότησης, των δεξιοτήτων, των κοινωνικών φραγμών.

Και στο βάθος… κανιβαλισμός και απολύσεις

Οι εξαγγελίες του Υπουργείου για διορισμούς με ορίζοντα 3ετίας,αναφέρονται σε ένα νέο σύστημα πρόσληψης/διορισμών που θα ανταποκρίνεται στους όρους του ΑΣΕΠ και του ν. 3848, για μοριοδότηση προσόντων και απαξίωση της προϋπηρεσίας.  Στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ είναι η προϋπηρεσία και το πτυχίο να μην κατοχυρώνει αυτονόητο δικαίωμα μόνιμης εργασίας.

Ο εργαζόμενος θα οφείλει να βρίσκεται σε ένα διαρκές εξοντωτικό κυνήγι προσόντων που θα τον κάνουν ανταγωνιστικό προς τους άλλους, κι όλα αυτά σε ένα επισφαλές περιβάλλον, καθώς η μονιμότητα αποτελεί «αναχρονισμό». Ανεξάρτητα από το ποιον θα «φωτογραφίζουν» κάθε φορά τα άθλια επικοινωνιακά τρυκ του Υπουργείου, στην πραγματικότητα θα οδηγήσουν στον κανιβαλισμό και στην απόλυση εκπαιδευτικών.

Αξιολόγηση made by ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Το Υπουργείο Παιδείας, με βάση τις διατάξεις του 4547/18 για τις «νέες δομές στην εκπαίδευση», θα προωθήσει την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας (αξιολόγηση στελεχών, προγραμματισμός – αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων, συνέντευξη, αξιολόγηση σε ετήσια βάση του διευθυντή από τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας, με ανώνυμα ερωτηματολόγια, ενσωμάτωση της απεργοσπαστικής τροπολογίας Γεροβασίλη -που ψήφισε η κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ-, που προβλέπει ότι κάθε εκπαιδευτικός που δεν θα αξιολογήσει δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για θέση ευθύνης), με την τακτική της διαμόρφωσης της, κατά ΟΟΣΑ ,«κουλτούρας αξιολόγησης».

Το Υπουργείο σχεδιάζει να μας καταστήσει όλους αξιολογητές, για να μας μετατρέψει σε αξιολογούμενους σε επόμενη φάση.

Παράλληλα ενισχύει τον ρόλο της Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε. (Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ) για την εξωτερική αξιολόγηση του συνόλου του εκπαιδευτικού συστήματος, τη μεταφορά και επέκταση στην εκπαίδευση των διατάξεων του ν. 4369/16 (Βερναρδάκη), ενώ ταυτόχρονα διατηρεί σε ισχύ το Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας και το ν. 4354/15 (μισθολόγιο), που προβλέπουν τη σύνδεση της αξιολόγησης με την περικοπή μισθού και, επίσης, τις απολύσεις.

Στη διαδικασία Αξιολόγησης, θα εμπλέκονται το Σχολικό Συμβούλιο (Δήμος, γονείς), ο Σύλλογος Διδασκόντων με πολλαπλές συνεδριάσεις και δυνατότητα παρακολούθησης από ειδικούς και στελέχη του ΠΕ.ΚΕ.Σ. Οι εκθέσεις αποτίμησης θα κοινοποιούνται στο οικείο ΠΕ.ΚΕ.Σ, στο ΙΕΠ και στο Υπουργείο και στο σχολείο θα επιστρέφουν παρατηρήσεις και εισηγήσεις μέτρων.

Φυσικά τα μέτρα αυτά έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες. Με τραγικά αποτελέσματα. Οδήγησαν στη λειτουργία των σχολικών μονάδων με όρους ανταγωνισμού και επιχειρηματικότητας, σε κατηγοριοποίηση και κλείσιμο σχολείων. Κατέστρεψαν το δημόσιο σχολείο και τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα.

ΟΛΜΕ: Παράρτημα του Υπουργείου

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ) όχι μόνο δεν οργανώνει την πάλη για την ανατροπή νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην Παιδεία, αλλά αρνείται να δώσει ακόμη και τη μάχη της ενημέρωσης της κοινωνίας και της αποκάλυψης της κατάστασης. Οι λόγοι προφανείς.

Η ΔΑΚΕ παρακολουθεί αμήχανα τον Αρχηγό της ΝΔ να την εκθέτει συνεχώς. Σώζεται από την κυβέρνηση, που προλαβαίνει να υλοποιήσει τα νεοφιλελεύθερα σχέδια πρωτύτερα και καλύτερα (άνευ αντιδράσεων δηλαδή) από τον Μητσοτάκη. Ενώ παράλληλα σιωπά και συναινεί στην νεοφιλελέυθερη και άκρως αντιεκπαιδευτική ρητορική των Κεραμέως και λοιπών δεξιών που υπόσχονται ακόμα πιο αντιδραστικές «τομές» . Η ΔΑΚΕ επιλέγει την συγκυβέρνηση με τα ΣΥΝΕΚ στην ΟΛΜΕ, για ακόμα μια φορά.

Τα ΣΥΝΕΚ έχουν μετατραπεί σε παράταξη στεγαζόμενη στους χώρους του Υπουργείου! Ποτέ ξανά στη συνδικαλιστική ιστορία του κλάδου, παράταξη δεν μετατράπηκε τόσο απροκάλυπτα σε κυβερνητικό ιμάντα! Τα ηγετικά της στελέχη (όσα δεν «μετακόμισαν» σε κυβερνητικές θέσεις), παίζουν τη σουρεαλιστική κωμωδία «μας χτυπά η ντόπια και ξένη αντίδραση, αλλά εμείς βαστάμε». Κάποιοι τους πιστεύουν! Σε ποιο light version (για τους πιο τρομοκρατημένους) , το «Έρχεται η Δεξιά, ανοίγουν τα Ξερονήσια της αξιολόγησης». Είτε ζουν σε παράλληλη πραγματικότητα είτε κοροϊδεύουν εαυτούς και άλλους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουν λησμονήσει τι έλεγαν οι ίδιοι πριν λίγα χρόνια.

Σκοπός και των δύο: η απονέκρωση της Ομοσπονδίας. Η μετατροπή της σε σφραγίδα. Και η μετάλλαξη των συναδέλφων σε εκλογικό πελατολόγιο.

Το ΠΑΜΕ και οι Παρεμβάσεις έχουν επιλέξει το δρόμο της υποταγής των συνδικαλιστικών απαιτήσεων, στο κεντρικό κομματικό σχεδιασμό, σαν να έχουν πλήρως αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει επιστροφή σε μαζικούς αγώνες, σε μεγάλες πλειοψηφικές κινηματικές πρακτικές.

Και εάν για το ΠΑΜΕ κάτι τέτοιο ήταν δεδομένο, η τακτική των Παρεμβάσεων σε κεντρικές προκλήσεις το τελευταίο διάστημα, δείχνει ότι ο δρόμος του σεχταρισμού, του ηγεμονισμού και της κομματικής υπεραξίας, δυστυχώς, μπορεί να αποτελέσει λανθασμένη (πολιτική και συνδικαλιστική) επιλογή σε περιόδους όπου προκρίνεται η κομματική συγκρότηση αντί για την ανάπτυξη του κινήματος. Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα μιας τέτοιας λογικής ήταν πρόσφατα η άρνηση των Παρεμβάσεων για κεντρική συνεργασία με την ΑΡΕΝ σε επίπεδο ΚΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΔΕ Αττικής (με το επιχείρημα ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και θα δοθούν λάθος μηνύματα σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο {!!!}).

Η ΑΡΕΝ διαφωνεί κάθετα με μια τέτοια λογική. Θεωρούμε ότι δε ζούμε στη περίοδο των «κομματικών συγκροτήσεων και της περιφρούρησης δυνάμεων». Γι αυτό και έχουμε, και παρά τις επιμέρους διαφωνίες, καταθέσει προτάσεις συνεργασίας στις Παρεμβάσεις. Θεωρούμε ότι η εμπειρία των ΚΟΙΝΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ σε όλη τη χώρα είναι προωθητική και πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς και στην ΕΚΠΟΝΗΣΗ ενός ΚΟΙΝΟΥ, ΕΝΙΑΙΟΥ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.

Θα συνεχίσουμε σταθερά στο δρόμο της ενότητας όλων των ριζοσπαστικών , αγωνιστικών δυνάμεων, με παράλληλη διατήρηση και σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Σαν ΑΡΕΝ δηλώνουμε ότι δεν υπακούμε σε κανένα κομματικό σχεδιασμό, αλλά υπηρετούμε το συνδικαλιστικό και πολιτικό σχέδιο της μέγιστης ΜΕΤΩΠΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, στη βάση ενός minimum πλαισίου, με στόχο την ανάπτυξη

του κινήματος σαν σκοπό όμως , και όχι σαν μέσο κομματικών καταγραφών. Η ΑΡΕΝ αποτελείται από αγωνιστές ανεξάρτητους και από διαφορετικές πολιτικές συλλογικότητες, με ισότιμη συμμετοχή και συνδιαμόρφωση της φυσιογνωμία της.

Φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ, πραγματικά ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ στη λειτουργία της παράταξη, που θα συγκροτείται ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ για τους ΑΠΟ ΚΑΤΩ. Σε αυτή την Πορεία ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ έχουν θέση.

Συνάδελφε, ΣυναδέλφισσαΣυλλογικά και μαχητικά να αγωνιστούμε για το δημόσιο σχολείο και τα εργασιακά μας δικαιώματα!

Μας θέλουν πολυδιασπασμένους, μακριά από συλλογικές διαδικασίες, μακριά από τα σωματεία μας, μακριά από αγωνιστικές διεκδικήσεις, για να ‘μαστε  βορά στις ορέξεις τους. Δε θα τους κάνουμε τη χάρη! Να δώσουμε σαφές μήνυμα ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την μνημονιακή κανονικότητα!

Συνέβαλλε κι εσύ να αλλάξουμε την πραγματικότητα στο συνδικαλιστικό κίνημα από την κυριαρχία της υποταγής, της υπηρέτησης των κρατικών πολιτικών, και των κυβερνητικών παρατάξεων που στηρίζουν στην πράξη την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Συνέβαλλε κι εσύ στους συλλογικούς αγώνες που οφείλουμε να οργανώσουμε από τη βάση.

ΣΤΗΡΙΞΕ, ΕΝΙΣΧΥΣΕ
την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ


ΕΔΩ για το ψηφοδέλτιο του ΑΠΥΣΔΕ Αττικής.

ΕΔΩ για το ψηφοδέλτιο του ΚΥΣΔΕ.

Παρόμοια Άρθρα