Εργατικό ΕΑΜ: η πρώτη μετωπική αντιστασιακή οργάνωση (βίντεο, ηχητικό)

Η εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen 106,7 FM (κάθε Σάββατο, 12.00-13.00) και το webradio 2510 (κάθε Κυριακή, 19.00-20.00) κάνει μια προσέγγιση – αφιέρωμα στο Εργατικό ΕΑΜ, που ιδρύθηκε στις 16 Ιουλίου του 1941, δηλαδή νωρίτερα από την ίδρυση του ΕΑΜ, που ιδρύθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου της ίδια χρονιάς. Το ΕΕΑΜ ήταν η πρώτη μετωπική αντιστασιακή οργάνωση, που έμελλε να αποτελέσει μια από τις πιο σημαντικές δυνάμεις του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη ενός αντιστασιακού κινήματος με συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Πατήστε εδώ για να ακούσετε (ηχητικό) την εκπομπή ή εδώ για να δείτε (βίντεο) την εκπομπή, που η πρώτη της μετάδοση έγινε στις 27-10-18.


Στην εκπομπή, γίνεται αναφορά και στη μνημειώδη μπροσούρα του Δημήτρη Γληνού, «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ», όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο τι πρέπει να κάνει κάποιος για να μπει στον αγώνα, αναφορά που παραμένει μέχρι και σήμερα επίκαιρη: «Τι πρέπει να κάνεις; Να τι πρέπει να κάνεις. Πρώτα πρώτα, δεν πρέπει ποτέ, για κανένα λόγο, για καμιά περίπτωση να μείνεις μόνος, ξεκομμένος από το σύνολο, άτομο ξεμοναχιασμένο. Ενώσου με τους άλλους. Ενώσου με τους συναδέλφους σου, τους συντρόφους σου, τους συντεχνίτας σου. Έμπα στην οργάνωσή σου, στο σωματείο σου, στο συνεταιρισμό σου, στην ένωσή σου, στο επαγγελματικό σωματείο και γίνε μέλος ενεργητικό. Παίρνε μέρος σ’ όλους τους αγώνες, στις συζητήσεις για τα καθημερινά ζητήματα, προστάτευε τα δικαιώματά σου στη ζωή, για να εξασφαλιστεί η ζωή σου, η συντήρηση η δική σου και των δικών σου» (πατήστε στην παρακείμενη φωτογραφία για να διαβάσετε το πλήρες, ιστορικό κείμενο του Δ. Γληνού: «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ»).