15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Και άλλη πολυετής καταδίκη για χρυσαυγίτες

Κάθειρξη δέκα ετών στον πρώην πυρηνάρχη του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής στη Δράμα και νυν εθνοφύλακα του ελληνικού στρατού, Παναγιώτη Μπαντέμη, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, καταδικάζοντάς τον σε δεύτερο βαθμό για την οργανωμένη επίθεση σε βάρος δύο γυναικών από τη Βόρεια Ήπειρο, στο Μεταξουργείο το 2011

Πρόσφατα

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, χρειάστηκε να περάσουν επτά ψυχοφθόρα χρόνια για τις δύο γυναίκες, για να τελεσιδικήσει μία υπόθεση που είναι εξαιρετικά ενδεικτική για τον εγκληματικό τρόπο της δράσης της ναζιστικής συμμορίας. Το δημοσίευμα κάνει μία αναδρομή της ιστορίας του χρυσαυγίτη και της εγκληματικής επίθεσης που πραγματοποίησε η οργάνωση κατά των δύο γυναικών, πίσω στο 2011.

Όπως αναφέρεται, ήταν την ημέρα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 2011 όταν δεκαμελές τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον τότε πυρηνάρχη της, Παναγιώτης Μπαντέμη, επιτέθηκε στις δύο μεσήλικες γυναίκες. Ο Π. Μπαντέμης τις ρώτησε εάν είναι Αλβανίδες, με τις γυναίκες να του απαντούν πως είναι Ελληνίδες και τον ίδιο να τους ζητά ταυτότητες. Όταν οι γυναίκες αρνήθηκαν να τις επιδείξουν, οι δράστες τις χτύπησαν άγρια και απέσπασαν την τσάντα της πρώτης, αφαιρώντας χρήματα που είχε μέσα, ενώ επιχείρησαν να πάρουν και το κινητό τηλέφωνο της δεύτερης.

Για τις πράξεις αυτές καταδικάστηκαν πρωτόδικα ο Π. Μπαντέμης, καθώς και άλλοι δύο κατηγορούμενοι, οι Alexander Steven James (ερήμην) και Γεώργιος Φουρνάρος, ενώ παράλληλα είχε αναγνωριστεί και το ρατσιστικό τους κίνητρο. Παρότι, ωστόσο, το Γ’ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε απορρίψει τον ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση, στέλνοντας τους καταδικασθέντες στη φυλακή, οι Π. Μπαντέμης και Γ. Φουρνάρος (ο James παραμένει άφαντος) κατάφεραν αργότερα να εξασφαλίσουν την αναστολή της ποινής τους.

Στη συνέχεια, η ΕΦΣΥΝ αποκάλυψε ότι ο Π. Μπαντέμης αναπτύσσει δράση στο Τάγμα Εθνοφυλακής Δράμας, περιγράφοντας πως μέσω του ελληνικού στρατού του δόθηκε η δυνατότητα να κατασκευάσει για τον εαυτό του το προφίλ του «εθνοφύλακα, ενώ έχει φωτογραφηθεί με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και χρησιμοποιεί την εθνοφυλακή ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την εγκληματική του δράση.

Ο Μπαντέμης φωτογραφίζεται με τον Πάνο Καμμένο

Καταδίκη μετά από συνεχείς αναβολές και υπεράσπιση… Τσαντίρη

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εκδίκαση της έφεσης καθυστέρησε ιδιαίτερα, με αλλεπάλληλες αναβολές που κατάφερναν οι κατηγορούμενοι, που σημειώνεται πως εμφανίστηκαν σε κανένα στάδιο της δίκης. Το Τριμελές Εφετείο του έκρινε τελικά ενόχους για τις κατηγορίες της ληστείας, της απόπειρας ληστείας και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, με τους κατηγορούμενους να παίρνουν τον δρόμο για τη φυλακή.

Σημειώνεται πως η κατηγορία για την οπλοφορία παραγράφηκε, ενώ το δικαστήριο τους αθώωσε για την κατηγορία της οπλοχρησίας, βασιζόμενο στην κατάθεση του ιδιώτη ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Σ. Τσαντίρης ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για «όλως ελαφρά σωματική βλάβη», καθώς και ότι δεν υπήρξε χρήση όπλου, δίνοντας τη δική του ερμηνεία στην ιατροδικαστική έκθεση, η οποία όμως μιλά ρητά για «βλάβη διά θλώντος-αμβλέος οργάνου προκληθείσα». Ο εν λόγω ιατροδικαστής είναι ο ίδιος που έχει καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Κασιδιάρη για τις γροθιές στη Λιάνα Κανέλλη, του χρυσαυγίτη Γ. Αποστολόπουλου για το μαχαίρωμα του μαθητή στο Π. Φάληρο, ενώ εκφωνήθηκε να καταθέσει και υπέρ των χρυσαυγιτών Σιατούνη και Στράτου για τη δολοφονική επίθεση στο Στέκι «Αντίπνοια». Η πλούσια υπερασπιστική παρουσία του σε υποθέσεις της Χρυσής Αυγής έχει αναδειχθεί από την ΕΦΣΥΝ.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, της νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες που είχε αναλάβει την υπόθεση ήδη από τον πρώτο βαθμό, Μαρία Σπηλιωτακάρα και Χρυσάνθη Ζαχάρωφ, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους «για το γεγονός ότι τα πραγματικά περιστατικά αποδείχτηκαν και έγιναν δεκτά από το δικαστήριο», ενώ υπογράμμισαν πως υπήρξε προβληματική η αποδοχή των ισχυρισμών του τεχνικού συμβούλου των δραστών. Τέλος, παρά την καταδίκη, υπογραμμίζεται πως ο Π. Μπαντέμης θα παραμείνει στην εθνοφυλακή.

Μιχαλολιάκος-Κασιδιάρης κάνουν πως δεν ξέρουν τον καταδικασμένο χρυσαυγίτη Μπαντέμη…

Σε δημοσίευμα του jailgoldendawn.gr, αναδεικνύεται η πλούσια δράση του χρυσαυγίτη στο ναζιστικό μόρφωμα, ενώ υπογραμμίζεται η… συνέχιση της παράδοσης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής να «αδειάζει» στελέχη της που καταδικάζονται.

Όπως σημειώνεται, δυστυχώς το φωτογραφικό υλικό είναι αδιάσειστος μάρτυρας για τη σχέση του Μπαντέμη, όχι απλώς με τη Χρυσή Αυγή της οποίας υπήρξε στέλεχος την επίδικη περίοδο (2011), αλλά και με τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο.

Εδώ, για παράδειγμα, εικονίζεται ο Μπαντέμης με τον Μιχαλολιάκο σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής.

Στις επόμενες τρεις φωτογραφίες εικονίζεται ο Μπαντέμης (με την κόκκινη βερμούδα) σε “εθνικιστική κατασκήνωση” της Χρυσής Αυγής με εκπαιδευτή τον Κασιδιάρη. Διακρίνεται επίσης ο Ματθαιόπουλος:

Ο Μπαντέμης με την κόκκινη βερμούδα. Αριστερά στη φωτογραφία ο Κασιδιάρης, δεξιά ο Ματθαιόπουλος.
Ο Κασιδιάρης εκπαιδεύει, Μπαντέμης και Ματθαιόπουλος παρακολουθούν.

Ο Μπαντέμης συμμετείχε στις ομάδες κρούσης που δρούσαν στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Μια τέτοια ομάδα κρούσης χτύπησε τις δύο γυναίκες ελληνικής καταγωγής από την Αλβανία στο Μεταξουργείο τον Οκτώβρη του 2011.

Ο Μπαντέμης συμμετείχε σε πλήθος δράσεων της Χρυσής Αυγής και σε πολλές φωτογραφίες εικονίζεται με τα διακριτικά της οργάνωσης.

Στο κέντρο της Αθήνας, δρούσε μαζί με τον έτερο καταδικασμένο πρώην Χρυσαυγίτη και υποψήφιο βουλευτή Ηλία Κολιόπουλο, γνωστό και ως “Πλαπούτα”, που συμμετείχε σε πλήθος ρατσιστικών επιθέσεων (έχει καταδικαστεί για μία από αυτές κατά το πογκρόμ του Μαϊου του 2011 μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη). Στις ακόλουθες φωτογραφίες φαίνεται τόσο ο Κολιόπουλος όσο και ο συγκατηγορούμενος του Μπαντέμη Alexander Steven James, γνωστός ελληνοαμερικανός skinhead με δράση στην Καλλιθέα:

Ο Μπαντέμης δίπλα στον Κολιόπουλο.
Ο Alexander Steven James με τη χαρακτηριστική κόμμωση. Εικονίζονται Μπαντέμης και Κολιόπουλος.

Η Χρυσή Αυγή παλιότερα διαφήμιζε τα “κατορθώματα” του “συναγωνιστή”, για παράδειγμα όταν είχε αντιπαρατεθεί με ειδικευόμενο γιατρό στο νοσοκομείο της Δράμας:

Σήμερα, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής κάνει πως δεν ξέρει ποιος είναι ο Μπαντέμης και υποδύεται την “άσχετη” με την καταδίκη του. Ωστόσο, η υπόθεση της ληστείας των δύο γυναικών είναι μια από τις δεκάδες συσχετισμένες υποθέσεις στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης και το δικαστήριο ανέγνωσε τόσο τα σχετικά έγγραφα όσο και την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση.

Η τελεσίδικη καταδίκη του Μπαντέμη αποτελεί, έτσι, μια περαιτέρω επιβεβαίωση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής και του κατηγορητηρίου σε βάρος της ηγεσίας της.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις