11.4 C
Athens
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2025

Τραγική η έλλειψη τραυματιοφορέων στα νοσοκομεία της Κρήτης

25 οι μόνιμοι και 10 οι συμβασιούχοι στο Βενιζέλειο.

Πρόσφατα

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που έδωσε δημόσια μέσω του Ράδιο 98.4 ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Βενιζέλειο Γιώργος Χονδροζουμάκης, με την Πανελλήνια Ένωση Τραυματιοφορέων να θέτει την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προ των ευθυνών της.

Ενδεικτικά στα νοσοκομεία της χώρας ο αριθμός των οργανικών θέσεων για τους τραυματιοφορείς στα δημόσια νοσοκομεία είναι 4.000 οργανικές θέσεις. Καλυμμένες είναι οι 1.200, ενώ επιπλέον 500 άτομα εργάζονται μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ ή με συμβάσεις επικουρικών, που λήγουν το Φεβρουάριο.

Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε ότι γίνεται προσπάθεια να παραταθεί για άλλον ένα χρόνο η θητεία του προσωπικού που εργάζεται μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ.

Σε επίπεδο Ηρακλείου, σύμφωνα με τα όσα λέει ο Γιώργος Χονδροζουμάκης, επί 460 κλινών οι οργανικές θέσεις είναι 80, αλλά οι μόνιμοι τραυματιοφορείς είναι 25 και οι συμβασιούχοι μόλις 10.

Σε πραγματικό χρόνο αυτό που επικρατεί στο νοσοκομείο, όπως εξηγεί είναι το εξής: « Τις ημέρες εφημερίας του νοσοκομείου οι τραυματιοφορείς κινούνται με ρυθμούς ασύλληπτους προκειμένου να εξυπηρετήσουν όλο τον κόσμο, αν και συχνά βλέπεις συνοδό ή γιατρό να βοηθάει ασθενή μεταφέροντας τον από το ένα τμήμα στο άλλο. Συχνά ανεβαίνουν και οι τόνοι προσθέτει από συνοδούς ασθενών που κρίνουν ότι αδικούνται έναντι άλλων».

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί επίσης είναι ότι στους ορόφους του νοσοκομείου τα πρωινά έχουν βάρδια δύο τραυματιοφορείς, ενώ το απόγευμα και τη νύχτα αναλογεί ενάμιση όροφος σε ένα εργαζόμενο.

Ίδια κατάσταση στο ΠαΓΝΗ

Ο Γιώργος Χονδροζουμάκης αναφέρει ότι από τις 100 οργανικές θέσεις 45 με 50 είναι καλυμμένες και στο Πανεπιστημιακό μαζί με τους συμβασιούχους. Αντίθετα στα νοσοκομεία του Λασιθίου η κατάσταση είναι τραγική.

Τα στοιχεία που δίνει η Ένωση για την υπόλοιπη χώρα:

Στο νοσοκομείο Κορίνθου εργάζονται για να καλύψουν όλες τις βάρδιες και τις εφημερίες μόλις επτά τραυματιοφορείς. Ακριβώς το ίδιο ισχύει στο νοσοκομείο Πρέβεζας.

Στο νοσοκομείο Σπάρτης εργάζονται 12 τραυματιοφορείς και στο νοσοκομείο Πολυγύρου Χαλκιδικής 10.

Το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης των 900 κλινών διαθέτει 30 μόνιμους και 15 συμβασιούχους τραυματιοφορείς, ενώ το πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν» των 700 κλινών διαθέτει 35 τραυματιοφορείς –οι 17 με συμβάσεις– όταν οι οργανικές θέσεις είναι 80.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις