13.4 C
Athens
Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, 2025

Προσφυγή στο ΣτΕ για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων της Μελίτης (ΙΙ)

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: «Γη και ύδωρ» στους ιδιώτες

Πρόσφατα

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων καθώς επίσης εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και περίοικοι της μονάδας Μελίτης προσέφυγαν στις 15.10.2018 στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της μονάδας Μελίτης (ΑΗΣ Μελίτης).

Ειδικότερα, η σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας είναι, κατά την άποψή μας, προβληματική καθώς δεν έχει προηγηθεί η απαιτουμένη από το νόμο υποβολή της νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) γεγονός που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη διαδικασία εκποίησης της μονάδας που έχει δρομολογήσει ήδη η ΔΕΗ Α.Ε.

Είναι γνωστό ότι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας , το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων και ο Δήμος Μεγαλόπολης έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα προκειμένου να ελεγχθεί η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης την οποία άλλωστε θεωρούν ότι είναι απολύτως επιζήμια για το Δημόσιο Συμφέρον, τη ΔΕΗ, τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες μονάδες και τις τοπικές κοινωνίες.

Εξάλλου, στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η σχετική κατάθεση αναφοράς για τη διαγωνιστική διαδικασία στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: «Γη και ύδωρ» στους ιδιώτες

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ χαιρετίζει την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την κατάργηση του τέλους Λιγνίτη και του τέλους Προμηθευτή (ΠΦΧΕΛ), την επιβολή των οποίων άλλωστε είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή επειδή προκαλούσαν τεράστια επιβάρυνση στη ΔΕΗ.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και όπως φαίνεται κάτω από την πίεση των «επενδυτών» που επιδιώκουν να μπουν στη λιγνιτική παραγωγή. Άλλωστε είναι γνωστή η πίεση που ασκούν, τον τελευταίο καιρό, σε κυβέρνηση και ΔΕΗ προκειμένου να πετυχουν τους στόχους τους. Για αυτό εξάλλου ζητήθηκε η παράταση της προθεσμίας για την  κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.

Για τους ίδιους λόγους γίνεται και η διεκδίκηση αποζημιώσεων (ΑΔΙ) για τις λιγνιτικές μονάδες με τους ιδιώτες να είναι οι πλέον ωφελημένοι καθώς, όπως εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς, η «μερίδα του λέοντος» θα είναι υπέρ τους.

Τέλος, φαίνεται – κατά μια περίεργη λογική-  ότι η παραγωγή ενέργειας από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ επιβάρυνε το περιβάλλον ενώ αντίθετα οι ίδιες λιγνιτικές μονάδες δεν θα ρυπαίνουν (όταν αγοραστούν από τους «ιδιώτες») !

Αποδεικνύεται περίτρανα πλέον ότι οι απαιτήσεις των ιδιωτών γίνονται πράξη!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις