3 C
Athens
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Οι παρεμβάσεις της ΠΕΝΕΝ για την επανεκκίνηση στην αναβάθμιση των συντάξεων

Πρόσφατα

Διαδοχικές και συστηματικές είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι παρεμβάσεις της ΠΕΝΕΝ σχετικά με το πάγωμα που έχει επιβάλει ο ΕΦΚΑ στην διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων για αναβάθμιση των συντάξεων των Ναυτεργατών που έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά τους για την προσαύξηση της σύνταξης στην κλάση του Α΄ Μαγείρου.

Ο λόγος γίνεται για εκατοντάδες Ναυτεργάτες διαφόρων ειδικοτήτων Λοστρόμους – Ναύτες – Θαλαμηπόλους – Γ΄ Μάγειρους, Μηχανοδηγούς κ.λπ που επί μια 4ετία παράτυπα ο ΕΦΚΑ και οι υπηρεσίες του κωλυσιεργούν και αδικαιολόγητα έχουν παγώσει την σχετική διαδικασία.

Ο αριθμός αυτών των συνταξιούχων Ναυτικών σύμφωνα με πληροφορίες μας ανέρχεται στους 650. Μέσα σε αυτούς περιλαμβάνονται σημαντικός αριθμός που ήδη έχουν καταβάλει την διαφορά για την υπαγωγή τους στην κλάση του Α΄ Μαγείρου χωρίς ωστόσο να τους έχει καταβληθεί η βελτιωμένη σύνταξη!!!

Το θέμα είχε την ευκαιρία επανειλημμένα το Προεδρείο της ΠΕΝΕΝ να το θέσει στην Διοίκηση της ΠΝΟ η οποία αρκέστηκε στην αποστολή ενός εγγράφου διαμαρτυρίας χωρίς να προβεί σε άλλες ενέργειες προκειμένου να σταματήσει η αδικαιολόγητη καθυστέρηση του ΕΦΚΑ. Αντίστοιχα οι δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού, οι Διοικήσεις ΠΕΜΕΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – Στέφενσων σε σχετική απαίτηση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ να ληφθούν αποφάσεις και να ασκηθεί ουσιαστική πίεση προς την κυβέρνηση, το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και τον ΕΦΚΑ με τοποθέτηση του Προέδρου της ΠΕΜΕΝ δήλωσαν «Αυτό το θέμα ήρθαμε να κουβεντιάσουμε στην ΠΝΟ και δήθεν δεν υπάρχουν συνταξιούχοι που αιτούνται την αναβάθμιση λόγω οικονομικών δυσχεριών»!!!

Προφανώς για τους ηγετίσκους της ΠΕΜΕΝ το πρόβλημα είναι ασήμαντο ή και ανύπαρκτο για αυτό όπως και σε άλλα πολλά είτε σιωπούν, είτε αδρανούν ή ακόμη χειρότερα τα υποβαθμίζουν διευκολύνοντας και την χρεοκοπημένη εργοδοτική πλειοψηφία της ΠΝΟ να οδηγείται σε μια παραλυτική αδράνεια….

Το ίδιο δυστυχώς πράττουν και οι ηγεσίες των συνταξιουχικών οργανώσεων με εξαίρεση τον Σύνδεσμο Συνταξιούχων Κατωτέρων Πληρωμάτων ΝΑΤ που μαζί με την ΠΕΝΕΝ έχουν πάρει στις πλάτες τους το σχετικό πρόβλημα και την ανάγκη να δοθεί άμεσα θετική και ουσιαστική λύση.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ και με την ιδιότητά του ως μέλος του Δ.Σ του ΝΑΤ είχε επανειλημμένες επαφές με τον Υφυπουργό και τον Γ.Γ Κοινωνικής Ασφάλισης, τον Διοικητή του ΕΦΚΑ και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες επισημαίνοντας ότι το πάγωμα των αναβαθμίσεων στους ενδιαφερόμενους Συνταξιούχους είναι ανεπίτρεπτο, παράνομο και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η επαναχορήγησή τους σε όλους τους αιτούντες.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις και τις παρεμβάσεις της ΠΕΝΕΝ δρομολογήθηκε και τίθεται τις επόμενες ημέρες σε εφαρμογή η σχετική απόφαση για την διεκπεραίωση των αιτήσεων των Συνταξιούχων Ναυτεργατών.

Σημειώνουμε ότι η θέση της ΠΕΝΕΝ ήταν στις σχετικές επαφές να διατηρηθεί το ίδιο πλαίσιο που ίσχυε και πριν αναφορικά με το ύψος των δόσεων για την εξόφληση της διαφοράς ανάλογα με τις ειδικότητες των συνταξιούχων και να μην υπάρχει η παραμικρή αύξηση στα ποσά των δόσεων.

Η ΠΕΝΕΝ παρακολουθεί στενά το θέμα και τις επόμενες ημέρες που θα τεθεί σε εφαρμογή η σχετική διάταξη θα ενημερώσει σχετικά με οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις