Διγλωσσία, ασυνεννοησία, κοροϊδία και τα συμπαρομαρτούντα τους από την κυβέρνηση με τις επιστροφές των αναδρομικών των συνταξιούχων. Κι αυτό, διότι από τη μια ο ΕΦΚΑ προτρέπει τους συνταξιούχους να κάνουν ηλεκτρονικά αίτηση για τα αναδρομικά, από την άλλη ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος λέει στους συνταξιούχους να μην κάνουν καμία αίτηση, διότι θα γίνει έφεση επί των δικαστικών αποφάσεων.
Σε κάθε περίπτωση, δικαιώνεται η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ) που σε ανακοίνωσή της (εδώ το πλήρες κείμενο) έχει τονίσει ότι: χωρίς πολιτική απόφαση, καμία επιστροφή χρημάτων δεν πρόκειται να γίνει και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι βγουν στους δρόμους μαζικά και αποφασιστικά με πρόθεση να διεκδικήσουν την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων που έχουν εφαρμόσει και εφαρμόζουν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις μέχρι τώρα.
Πετρόπουλος
Να μην κάνουν προσφυγές για την επιστροφή αναδρομικών γιατί χαλάνε λεφτά χωρίς λόγο συνέστησε στους συνταξιούχους ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό news24/7 στους 88,6.
Ανακοίνωσε ότι το Δημόσιο θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του πρωτοδικείου για την επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχο και διαβεβαίωσε ότι «οι συντάξεις δεν θα κοπούν γιατί δεν χρειάζεται να κοπούν. Η έντιμη σχέση που οφείλουμε να έχουμε με τους εταίρους μας επιβάλλει να συνεννοούμαστε. Ομως, κανένα εμπόδιο δεν θα υπάρξει όταν ήδη η Κομισιόν ενέκρινε το δικό μας σχέδιο προϋπολογισμού, ενώ απέρριψε τα σχέδια άλλων χωρών».
Σε σχέση με τις μαζικές προσφυγές συνταξιούχων για επιστροφή αναδρομικών σημείωσε τα εξής: «Υπάρχει μεγάλη πλάνη. Οι προσδοκίες που καλλιεργούνται είναι παραπλανητικές. Οι αγωγές δεν είναι λύση. Είναι μεγαλύτερο από 9 δισ το κόστος από την επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους. Το ΣτΕ έχει πει ότι η θετική απόφαση δεν θα ισχύσει για όλες τις προσφυγές και δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.
Δεν είναι ίδια η βάση των νέων αγωγών με εκείνη την οποία έκρινε το ΣτΕ. Εκείνη η απόφαση είχε άλλο αντικείμενο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην εφαρμόσει η κυβέρνηση μας απόφαση του ΣτΕ. Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ μπορεί κανείς να υποβάλει αίτηση, δεν χρειάζονται προσφυγές».
ΕΦΚΑ
Ωστόσο, και παρά τα λεγόμενα του υφυπουργού, η διοίκηση του ΕΦΚΑ έθεσε από χθες σε λειτουργία την online εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης που αφορά στη διακοπή μειώσεων που έχουν εφαρμοστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 (παρακράτηση του ποσοστού 12% για κύριες συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ) και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη.
Όπως ανακοινώθηκε, «η Διοίκηση του ΕΦΚΑ, ανταποκρινόμενη άμεσα στην ανάγκη διευκόλυνσης των καθημερινών συναλλαγών των συνταξιούχων με τον Φορέα, θέτει από σήμερα, Δευτέρα 22/10/2018, σε λειτουργία, on line εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεως που αφορά στη διακοπή μειώσεων που έχουν εφαρμοστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη.
Η εν λόγω αίτηση θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/επικουρική σύνταξη, και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων. Ουσιαστικά ο ΕΦΚΑ βγάζει από τον κόπο τους συνταξιούχους να εκτυπώσουν την αίτηση και να υποβάλλουν την αίτηση προς τον ΕΦΚΑ που θα ζητούν τα αναδρομικά, από το έτος 2013 μέχρι και σήμερα, τα ποσά που παρακρατήθηκαν παρανόμως από τη σύνταξή τους, συμμορφούμενοι με τις ανωτέρω οριστικές και αμετάκλητες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης θα ζητούν να τους καταβάλλεται από τούδε και στο εξής τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, όπως αυτά τα ποσά καταβάλλονταν μέχρι 31-12-2012.
Παράλληλα η on line εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους.
Αξίζει να επισημανθεί, ότι κυρίαρχος προσανατολισμός του Φορέα παραμένει η συνεχής και διαρκής βελτίωση των υπηρεσιών και των παροχών του προς τους πολίτες και η απλούστευση των διαδικασιών».
Τα ποσά των αναδρομικών από τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 που τα δικαστήρια αναγνωρίζουν δικαίωμα επιστροφής υπέρ των συνταξιούχων είναι:
– Από 10 ως και 100 ευρώ το μήνα για τις επικουρικές ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών και Δημοσίου που κυμαίνονταν μεταξύ 230 και 655 ευρώ ως το 2012. Οι αντισυνταγματικές αυτές μειώσεις που επιστρέφονται μέσω δικαστηρίων επιβλήθηκαν με το νόμο 4051, είναι σε ποσοστό 10% για επικουρικές από 200 ως 250 ευρώ, 15% από τα 250 ως τα 300 ευρώ και 20% από τα 300 ευρώ και άνω και μπήκαν μετά τις δυο περικοπές που είχαν προηγηθεί από τους νόμους 3986 και 4024 του 2011. Αυτές οι μειώσεις (ν. 4051/2012), σύμφωνα με τον ενδεικτικό πίνακα που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», είναι από 10 ως 100 ευρώ το μήνα ανάλογα με το ποσό που λαμβάνει και το ταμείο που ανήκει κάθε συνταξιούχος και μπήκαν από τον Μάιο του 2012 και μετά. Αυτό το ψαλίδι έκρινε ως αντισυνταγματικό το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2015 και πλέον (2018) τα δικαστήρια αρχίζουν να δικαιώνουν τους συνταξιούχους που έκαναν αγωγές για τα αναδρομικά τους!
– Από 2 ευρώ το μήνα ως 70 ευρώ το μήνα για τις μειώσεις 12% στις κύριες συντάξεις με το νόμο 4051 στο τμήμα που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Η μείωση επιβάλλεται μέχρι και σήμερα αφού πρώτα αφαιρεθούν από τη μικτή σύνταξη οι περικοπές της ΕΑΣ (ν. 4001/11) και του νόμου 4024 (περικοπή 20% σε τμήμα άνω των 1.200 ευρώ). Η μείωση 4051 στις κύριες είναι αντισυνταγματική και την επιστρέφουν τα δικαστήρια.
– Από 46 ως και 272 ευρώ το μήνα για τις μειώσεις του νόμου 4093 στις κύριες συντάξεις ή στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων ή και μερισμάτων που υπερβαίνον τα 1.000 ευρώ. Η μείωση είναι 5% ως 10% αν το άθροισμα είναι από 1.000 ως 1.500 ευρώ, 10% ως τις 2.000 ευρώ, 15% αν το άθροισμα είναι ως 3.000 ευρώ και 20% για άθροισμα συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με 890 ευρώ κύρια και 200 ευρώ επικουρική έχει άθροισμα 1.090 ευρώ και επιβαρύνεται με αντισυνταγματική μείωση 5% και στην κύρια και στην επικουρική. Τη μείωση αυτή (45 ευρώ στην κύρια και 10 ευρώ στην επικουρική) την επιστρέφουν τα δικαστήρια γιατί την έβγαλε αντισυνταγματική το Συμβούλιο της Επικρατείας από τον Ιούνιο του 2015.