ΚΔΑΥ Ηρακλείου: «Στον αέρα» η ανακύκλωση στην ανατολική Κρήτη – Αβέβαιο το μέλλον των εργαζομένων

Στις 31 Οκτώβρη λήγει η σύμβαση του εργολάβου στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου και παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις των εργαζομένων, κανένας αρμόδιος φορέας (εταιρεία, δήμος, ΕΣΔΑΚ, ΕΕΑΑ, υπουργείο) δεν δίνει υπεύθυνη απάντηση, τέτοια που να διαβεβαιώνει πως το προσωπικό του εργοστασίου θα συνεχίσει να εργάζεται με τα ίδια δικαιώματα και την επόμενη μέρα. Όμως, ταυτόχρονα, κανένας από τους αρμόδιους δεν δίνει σαφή απάντηση για το τι θα γίνει με το μέλλον του εργοστασίου από 1η Νοέμβρη. Θα γίνεται ανακύκλωση στο Ηράκλειο και στους δήμους της Ανατολικής Κρήτης; Ή το ανακυκλώσιμο υλικό θα πετιέται στη χωματερή, με τεράστιο κόστος για το δήμο, άρα για τους δημότες που θα το επιβαρυνθούν;

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι Ηρακλείου Κρήτης καλούν άμεσα τη δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στις 54 οικογένειες των εργαζομένων στο εργοστάσιο, αλλά και το σύνολο των δημοτών της πόλης και να βάλει σε εφαρμογή την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που δεσμεύει κάθε εργολάβο του ΚΔΑΥ να διατηρεί το προσωπικό του εργοστασίου και τα δικαιώματά του ανέγγιχτα. «Αφού δήμος και ΕΣΔΑΚ αποδέχονται το αίτημα των εργαζομένων και η ΕΕΑΑ είναι θετική στην εφαρμογή του -όπως οι ίδιοι δηλώνουν-, γιατί καθυστερούν την εφαρμογή νέας προγραμματικής σύμβασης με την ΕΕΑΑ που θα προβλέπει τη διασφάλιση των εργαζόμενων και των δικαιωμάτων τους;», αναρωτιούνται και σημειώνουν πως «ευθύνη φέρει και η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, που μπορεί να είναι μπροστά σε «οικολογικές δράσεις» και χρηματοδοτήσεις επιχειρηματιών του κλάδου, αλλά εδώ και μήνες που την καλούμε να μας ενημερώσει για το μέλλον του εργοστασίου, κρύβεται!».

Όλα τα παραπάνω έρχονται ως συνέπεια, όπως τονίζουν, «της ασυλίας που απολαμβάνουν εργολάβοι και συνολικά το καθεστώς των εργολαβιών από το νομοθετικό πλαίσιο της σημερινής κυβέρνησης, σε συνέχεια των προηγούμενων, που τους αφήνει στο απυρόβλητο, να κάνουν τις μπίζνες τους και όταν τις τελειώσουν, να αποχωρήσουν με γεμάτες τσέπες, αφήνοντας τους εργαζόμενους απροστάτευτους, κυριολεκτικά στον αέρα».

Υπενθυμίζεται πως το 2015 και μετά από αγώνα 180 ημερών οι εργαζόμενοι ανάγκασαν το σημερινό εργολάβο να τους επαναπροσλάβει. Και όπως επισημαίνουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι, θα αντισταθούν το ίδιο σθεναρά σε όλους όσοι «πιθανά επιδιώξουν την εξόντωση της οργάνωσης που έχουμε κατακτήσει ή θελήσουν να βάλουν σε εφαρμογή σχέδια που να μας εξαναγκάσουν σε παραίτηση ή εφησυχασμό από τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά!»

Οι εργαζόμενοι δεν κάνουν πίσω σε κανένα από τα αιτήματά τους, που είναι:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ, άμεση επαναφορά του 6ήμερου – 40ωρου για όλους.

  • Καμία σκέψη για προσωρινό κλείσιμο του εργοστασίου με απλήρωτους εργαζόμενους. Να καταβληθούν άμεσα απο τον εργολάβο τα χρωστούμενα από το μισθό και το επίδομα αδείας. Διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, σε περίπτωση συντηρήσεων του εργοστασίου, με πλήρεις αποδοχές μέχρι την επαναφορά στις θέσεις εργασίας μας.

  • Να σταματήσει ο απαράδεκτος μισθολογικός διαχωρισμός ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους.

  • Άμεση και αναδρομική καταβολή της απλήρωτης υπερωρίας για όλο το χρονικό διάστημα που δουλεύουμε με τη «Waste Solutions» σε όλους τους εργαζόμενους. Ενσωμάτωσή της στο μισθό. Επαναφορά του Βαρέου και Ανθυγιεινού Ενσήμου για όλους τους εργαζόμενους.

  • Ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής μέσα στο εργοστάσιο. Να ολοκληρωθεί η συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού.

  • Να υπογραφεί τώρα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.